Tornóczky Anita: “Zokogva mentem az első ultrahangra”

Bejelentkezés

Egy éve jelent meg a sajtóban, hogy babát szeretnétek, de természetesen addigra már rég tartott a kanosszajárásuk. A ma már a 2.trimesztere közepén lévő Tornóczky Anitával a 14.terhességi hetében beszélgettünk, néhány nappal a gender party előtt és pár órával egy nagyobb, de szerencsés kimenetelű ijedtség után.

Géndiagnosztika: Aggódva, az orvostól érkeztél, mi történt, hogy vagy?

Anita:  Bár több orvos is figyelmeztetett, hogy normálisak a kisebb vérzések a várandósság elején, mivel orvosilag nem látom, mi-miért történik, mikor tegnap nálam is bekövetkezett, borzasztóan megijedtem. Szerencsére nincs semmi baj. Egyébként, ha épp nincsen probléma, akkor nem izgulok. Igyekszem egy picit spirituálisan felfogni…

“… hogyha Ő valamiért hozzánk akart jönni, minket választott, akkor csak nem futamodik meg!”

Géndiagnosztika: Még a 12. betöltött héthez később is kicsit később válik publikussá, hogy babát vártok. Volt, aki már előbb tudta a nagy hírt, vagy a kettőtök titka volt?

Anita: A szűk család és a közeli barátok igen. Őket már évekkel ezelőtt bevontuk, tudták, mikor valami nem sikerült, ahogyan azt is elmondtuk nekik, hogy most jól haladunk. Végig melletünk álltak, mindenben. De nagyon hosszú volt az út. Volt egy spontán terhességem, de sajnos elveszítettük. Volt olyan év, hogy legalább húsz orvosnál jártam. Volt, aki gyógyszerekkel és hormonokkal, volt, aki táplálékkiegészítőkkel és diétával próbálkozott, egyikük erre, másikuk arra fogta. Én persze mindent is kipróbáltam, de semmi nem vezetett eredményhez. Az én nőgyógyászomnak nem a meddőség a szakterülete, ezért sokfelé igyekezett irányítani, konzultált több orvossal is és végül így kerültünk egy hazai lombikközpontba. Az életkorom miatt nagyon szorított minket az idő, 45 éves koromig mindenképpen el akartuk kezdeni a procedúrát, egyrészt a jogszabályok miatt, másrészt, mert tényleg nem volt vesztegetni való időnk. El is kezdődtek a kivizsgálások és nagyon kedvesek voltak velünk, de nekünk lassú volt a folyamat. Ekkor kezdett el körvonalazódni, hogy valószínűleg nem ez lesz a mi utunk, mert ennyi időm nincsen.

Géndiagnosztika: Hogyan találtatok rá, hogy merre, kivel tovább?

Anita: Tavaly, azt hiszem a Szigeten beszélgettem Ráskó Eszterrel, aki azt kérdezte tőlem:

Miért nem hívod fel Sevcsik Annát, az Élet.Érzés Egyesülettől? Ő pontosan fogj tudni, hogy kihez menj!

Így is tettem, és Anna Dr. Imre Rubenhez irányított, a Géndiagnosztikára. Ő ránézett a leleteimre és azt mondta: hogy nem volt egyértelmű senkinek, hogy mi a probléma?
Mivel szerettünk volna minél gyorsabban lépni, a Doktor úr ajánlott egy szlovák intézményt, a Gyncare-t Kassán, akikkel nagyon jó a tapasztalata. Be is bizonyosodott, hogy jó útmutatás volt. Nagyon kedvesen és gyorsan reagáltak, rögtön kaptunk időpontot, pár héttel később már kint voltunk konzultáción és nemsokára elkezdtük a lombik procedúrát.

Ősztől már folyamatosan bombáztuk a testemet mindenféle hormonnal, majd decemberben volt az első ciklus, január elején a beültetés, de sajnos nem sikerült.  Ekkor azt javasolták, ellenőrizzük a nyálkahártyám befogadóképességét és az immunológiai, mikrobiológiai állapotát egy olyan épített ciklusban, ahol nem lesz beültetés. Hát, ez egy nagyon „kellemes” vizsgálat, mert a nyálkahártyát kaparják meg hozzá. Folyt a könnyem, pedig jól bírom a fájdalmat. Szerencsére kijött, hogy minden a legtökéletesebb, úgyhogy elkezdtük a következő ciklust építeni márciusban – és ez sikerült.

Dr Imre Ruben

Dr. Imre Ruben, Meddőségi Centrumvezető szakorvos

Géndiagnosztika: Hogyan zajlottak az első napok, hetek?

Anita: Kivártam a teszttel a két hetet, elmentem hCG vérvételre, majd két napra rá a másodikra is, hogy lássuk, emelkedik-e. Persze, pont Húsvét volt a két teszt között, azaz jó idegtépő hosszúhétvége következett, de szerencsére óriásit emelkedett a szint a két időpont között. Nagyon-nagyon örültünk. Tesztelgettem azért az első ultrahangig, minden szépen alakult –  és aztán elkezdtem vérezni. Teljes pánik. Pedig mondták Kassán, hogy a nők nagy százaléka vérezhet a második hCG mérés és az első ultrahang között, de nyilván ezt akkor nem hallod meg, vagy valahogy nincsen benne a fejedben. Szerencsére elmúlt és egy picit megnyugodhattunk. Majd egyszer csak elkezdtem azt érezni, hogy már nem feszül a mellem. Persze, az agyammal tudtam, hogy a rengeteg hormon, az emiatti plusz kilók miatt valószínűleg máshogyan működik a testem, de mégis óriási rémület öntött el. Zokogva mentem el az első ultrahangra, hogy biztos nincs gyerek.

Bementünk, és az volt az első: halló, no itt a szívhang

Géndiagnosztika: Hol tartotok most, milyen vizsgálatokon vagytok túl?

Anita: Ezután szépen haladunk előre, jártunk az ultrahangokra, találkoztunk a védőnővel, majd eljutottunk a 11.héthez. A korom miatt nem volt kérdés, hogy csináltatunk NIPT szűrést, a Trisomy tesztet választottuk, mert a sok információ alapján ezt találtam a legjobbnak. Szerencsére minden negatív lett és a 12.heti genetikai ultrahangon is minden tökéletes volt.  A baba nemét még nem tudjuk, most hétvégén lesz a gender party. Bár nekem teljesen egyértelműen az az érzésem, hogy fiúcska érkezik. Én nagyon fiús lány voltam, szerintem eredetileg fiúnak indultam, csak Anyámat megsajnáltam, mert nagyon lányt akart. A hétvégén vágtam össze a barátaink kisfiú-kislány tippjeiből egy kisvideót, nagyokat nevettem rajta.

Géndiagnosztika: Most visszagondolva a lombikfolyamatra, mi volt a legnehezebb?

Anita: Az egész folyamatban nagyon furcsa, hogy az az érzete az embernek, titkolni kell mindent, sem a bánatod, sem az örömöd nem mutathatod… Hogy tulajdonképpen elmondanád, miben vagy, mert a titkolózás még nehezebbé teszi az egészet, mégsem teheted, mert simán elkezdenek bántani. Például a rengeteg hormontól sokat változott a testem, ami nyilván látható volt, hiszen világ életemben sportoltam. Rögtön elkezdetek be-beszólni az emberek. Ez szerintem nem oké. Az sem oké, hogy titkolni kell, ha a babával segítségre szorulsz és az sem, hogy emberek mindenféle információ nélkül bántják a másikat úgy, hogy fogalmuk sincsen arról, miben van. De mindegy, hogy lombikozol, vagy esetleg bármilyen betegséged van, ha egész életedben fitt voltál, akkor valószínűleg nem saját önszántadból hízol pár hónap alatt 10 kilót. És nyilván nem kommenteled vissza az Instagramon, hogy köszönöm a „kedvességet”, fél éve folyamatosan hormonokat szedek, persze, hogy vizes vagyok és feljöttek rám kilók!

Minden lombikcentrumban, ahol jártam, huszonéves kortól vannak nők. Én úgy látom, annak, hogy egyre több pár érintett, nem csak a kitolódott életkor az oka, hanem a mai civilizációnkkal járó furcsasága az életnek. Ahogyan néhány szakértővel beszélgettem, az is nagyon gyakori, hogy a nők végig mennek minden procedúrán és a férfiakat még mindig nem vizsgálták ki, mert bennük pláne az van, hogy nincsen semmi bajuk. Pedig ez egyre többször nem így van. Alapos kivizsgálás kell, mindkét oldalon, és tudatosítani, hogy nem ciki, ha valami baj van.

Géndiagnosztika: Nagyon jó, hogy sikerült megoldást találnotok és hogy azzal, hogy beszélsz róla, talán másoknak is erőt ad. Mesélj egy kicsi, hogyan tervezitek a közeljövőt? Az állatok számíthatnak változásra?

Anita: A kutyákat már most jól ismeri a kicsi, folyamatosan dumálnak hozzá, szerintem a kutyaugatás tuti nem fogja zavarni. Mivel a kutyáim maximálisan parazitamentesek, nem tervezem bármennyire is elszeparálni őket. Arra az egyre figyelünk a cicámnál a toxoplazma miatt, hogy nem én takarítom az almot. És hát a kutyáknak innentől nem lesz saját szobája, mert a régi dolgozómból, (ahol eddig főképp ők voltak) lesz a gyerekszoba, mert az a legcsendesebb és legnaposabb helyiség nálunk. Már kinéztem, mit szeretnék a falra, de nyilván azért ez még picit arrébb van. Aztán meglátjuk, később is egyedül marad-e a szobában, mert szeretnénk nyilván majd testvért – mondjuk nekem is szerettek volna a szüleim, csak túl komplikáltan születtem meg. Sok időnk 40-es párként nem lesz gondolkodni, de ez a döntés messze van azért még. Bár…annyira rohan az idő, kettőt pislogunk és máris itt lesz a december eleje, amikorra várjuk őt!

Magzati diagnosztika

Intézetünkben kizárólag FMF (Fetal Medicine Foundation) minősítéssel rendelkező szakemberek végzik az ultrahang vizsgálatokat. Időpont egyeztetéshez kérjük, készítse elő az utolsó ultrahangos vizsgálati leletét. Az ultrahang vizsgálat teljes videó anyaga rögzítésre kerül, melyet egy email-ben küldött kódolt link használatával tud majd elérni és letölteni.

Korai ultrahang »
betöltött 10. terhességi hétig
26 000 Ft
Ikervárandósság esetén fizetendő felár ultrahangos vizsgálataink esetén
Korai ultrahangvizsgálat és Terhesgondozási alkalom esetén felárat nem számítunk fel.
12 000 Ft
Első trimeszteri genetikai ultrahang »
11 - 13. terhességi héten végzendő
42 000 Ft
Második trimeszteri genetikai ultrahang »
18 - 21. terhességi héten végzendő
42 000 Ft
Második trimeszteri genetikai ultrahang preeclampsia kockázatbecsléssel
Dr. Benkő Zsófia FMF diplomás szülész-nőgyógyásszal, a 18 - 21. terhességi héten végezhető
54 000 Ft
Ultrahangos vizsgálat másodvéleményhez
Más intézményben talált, vélhető eltérés esetén, terhességi kortól függetlenül
42 000 Ft
Terhességi ultrahang
38 000 Ft
Terhességi kontroll ultrahang
előző ultrahangtól számított 2 héten belül
28 000 Ft
Babamozi 4D/5D felvétel terhességi ultrahang vizsgálattal »
A legalkalmasabb terhességi kor: 25-35. hét között. A vizsgálatot szakképzett, szülészeti-nőgyógyászati szonográfus végzi.
Az ár tartalmazza a terhességi ultrahangot, írásos leletet, nyomtatott fotót, és a videóanyagot.
42 000 Ft
Magzati szívultrahang vizsgálat »
betöltött 20. terhességi héttől
42 000 Ft
Magzati szívultrahang kontroll
32 000 Ft
Genetikai ultrahang + magzati szívultrahang szűrővizsgálat
intézetünkben terhesgondozásban résztvevő kismamák részére, Dr. Lintner Balázs szülész-nőgyógyász »
59 000 Ft

A kombinált teszt Fetal Medicine Foundation (FMF) rendszerű kiterjesztett genetikai szűrővizsgálat, melyet a terhesség 11-13. hetében végzünk, ultrahangvizsgálat és vérvizsgálat kombinációjával. Down-szindróma és egyéb gyakori szindrómák szűrése.

Kombinált teszt »
11-13. terhességi héten végezhető, eredmény 1,5-2 óra alatt
59 000 Ft
Kombinált teszt ikerterhesség esetén
71 000 Ft
Szuperior Kombinált teszt-csomag»
Kombinált szűrés kiterjesztve első trimeszteri terhességi toxémia (preeclampsia) szűréssel
csak egyes terhesség esetén kérhető, 11-13. terhességi héten végezhető
71 000 Ft
Preeclampsia konzultáció
15 000 Ft

Az iGen NIPT szűrésekkel ön a lehető legnagyobb biztonságban tudhatja születendő gyermeke egészségét. Bármely NIPT tesztünket is választja, a 99% feletti megbízhatóságon kívül komplex szolgáltatásra számíthat, sosem “csak” egy anyai vérteszt elvégzésére. Klinikai genetikusok, saját citogenetikai laborháttér és a legkiválóbb magzati diagnosztikus orvosok várják intézményünkben. Esetlegesen pozitív teszt eredmény esetén kedvezményes, vagy ingyenes invazív megerősítő vizsgálatot biztosítunk a választott teszt-típustól függően.

Legújabb és  legmodernebb NIPT tesztünk, a Trisomy Teszt COMPLETE a baba teljes genetikai állományát vizsgálja. A teszt kimutatja az összes kromoszóma számbeli eltérésének, valamint 100 feletti mikrodeléciós és mikroduplikációs szindrómának a kockázatát.

iGen NIPT TRISOMY TESZTEK » Kiváló európai NIPT tesztek minden igényre
11-19. terhességi héten végezhető tesztek, eredmény 5-7 munkanap a külföldi laborba érkezéstől
Trisomy Teszt ALAP
129 000 Ft
Trisomy Teszt XY
149 000 Ft
Trisomy Teszt COMPLETE
229 000 Ft
Trisomy Teszt SUPER
Trisomy Complete + szülői SMA + szülői cisztás fibrózis hordozóságszűrés együttesen,11-13. terhességi héten végezhető
288 000 Ft
iGen NIPT NIFTY TESZTEK » Több mint 11 millió elvégzett vizsgálat világszerte
10-19. terhességi héten végezhető tesztek, eredmény 5-7 munkanap a külföldi laborba érkezéstől
NIFTY-pro teszt
225 000 Ft
NIFTY-pro Iker teszt
Az ár mindkét magzat vizsgálatát magában foglalja, összesen 98 rendellenesség szűrésére. A teszt a négy nemi kromoszómaeltérést nem vizsgálja.
225 000 Ft
iGen NIPT kiegészítő szülői hordozóságszűrések » Örökíthető betegségek szűrése
Bármely NIPT teszthez kérhető szülői szűrések, 13. betöltött terhességi hétig végezhetők, eredmény 12-15 munkanap. Az árak az anya pozitív eredménye esetén az apa vizsgálatát is tartalmazzák.
SMA szülői hordozóságszűrés
30 000 Ft
Cisztás fibrózis szülői hordozóságszűrés
45 000 Ft
iGen NIPT + Kombinált teszt» Kedvezményes csomagajánlat
iGen NIPT Trisomy Complete/Super/Nifty-pro teszt és Kombinált teszt Centrumunkban történő együttes elvégzése esetén
17 000 Ft kedvezmény
iGen GENESAFE de Novo » Gén-szintű, újonnan kialakuló eltérések szűrésére
44 monogénes betegség prenatális szűrése, 10-18. terhességi héten végezhető, eredmény 10-15 munkanap
GeneSafe teszt
259 000 Ft
Genetikai tanácsadás klinikai genetikus szakorvossal »
Genetikai tanácsadás »

klinikai genetikussal: Dr. Tankó Lenke » | Dr. Varga Norbert »

32 000 Ft
A diagnosztikus értékű magzati kromoszóma vizsgálatokat méhlepényből vagy magzatvízből végezzük abban az esetben ha a kombinált szűrés, a NIPT teszt vagy a genetikai ultrahang ezt indokolttá teszi.
Méhlepény biopszia (CVS) »
eredmény egy hét alatt
180 000 Ft
Méhlepény biopszia (CVS) ikerterhesség esetén
285 000 Ft
Méhlepény biopszia (CVS) kombinált tesztet követően
intézetünkben elvégzett kombinált szűrőteszt esetén
165 000 Ft
Magzatvíz vizsgálat (AC, amniocentézis) »
eredmény három hét alatt
180 000 Ft
Magzatvíz vizsgálat (AC, amniocentézis) ikerterhesség esetén
285 000 Ft
Magzatvíz vizsgálat (AC, amniocentézis) kombinált tesztet követően
intézetünkben elvégzett kombinált szűrőteszt esetén
165 000 Ft
Prenatalis mintavétel
molekuláris genetikai vizsgálatokhoz
42 000 Ft
Prenatalis mintavétel ikerterhesség esetén
molekuláris genetikai vizsgálatokhoz
54 000 Ft
Prenatalis SNP array
magzatonként
260 000 Ft

A terhesség alatt terhességi cukorbetegség alakulhat ki a kismamák egy részénél, amely állapot a legtöbb esetben csak a várandósság idejére korlátozódik. Centrumunkban diabetológus és dietetikus szakemberek segítenek Önnek a terhességi cukorbetegség kezelésében.

Terhességi diabetológia szakorvosi gondozási csomag»

Az első cukorterhelés pozitív eredményétől, vagy fennálló cukorbetegség esetén folyamatos
telefonos konzultációk a szülésig.
55 000 Ft

Abban az esetben, ha a kismama korábban meddőség miatt – például ismétlődő vetélés esetén – immunológiai kezelésben részesült, akkor a várandósság alatt ezen a szakrendelésen történik a szükséges gyógyszeres terápia beállítása.

Terhességi immunológia szakorvosi konzultáció Dr. Végh Judit vezető immunológus szakorvossal
személyes vagy online konzultáció
42 000 Ft
Terhességi immunológia szakorvosi kontroll konzultáció Dr. Végh Judit vezető immunológus szakorvossal
személyes vagy online konzultáció
32 000 Ft
Terhességi immunológia szakorvosi konzultáció
személyes vagy online konzultáció
32 000 Ft
Terhességi immunológia szakorvosi kontroll konzultáció
személyes vagy online konzultáció
27 000 Ft

Minden olyan vizsgálat, amelyre a várandósság alatt szükség lehet: terhesgondozás szolgáltatásunk keretében nyomon követjük a magzat fejlődését, biztosítjuk a rendellenességek, veszélyeztetettségek és lehetséges szövődmények megelőzését.

Terhesgondozásunk a kötelezően előírt vizsgálatokon felül számos extra szolgáltatással kiegészülve várja a leendő szülőket!

Terhesgondozás ALAP csomag
490 000 Ft
Terhesgondozás ALAP ikerterhességi csomag
490 000 Ft
Terhesgondozás PRÉMIUM csomag
850 000 Ft
Terhesgondozás PRÉMIUM ikerterhességi csomag
780 000 Ft
TERHESGONDOZÁSI CSOMAGOK ÁRAI TRIMESZTERENKÉNT
EGYES VÁRANDÓSSÁG
Terhesgondozás - ALAP csomag Első trimeszteri részlete
180 000 Ft
Terhesgondozás - ALAP csomag Második trimeszteri részlete
120 000 Ft
Terhesgondozás - ALAP csomag Harmadik trimeszteri részlete
190 000 Ft
Terhesgondozás - PRÉMIUM csomag Első trimeszteri részlete»
420 000 Ft
Terhesgondozás - PRÉMIUM csomag Második trimeszteri részlete»
180 000 Ft
Terhesgondozás - PRÉMIUM csomag Harmadik trimeszteri részlete
250 000 Ft
IKERVÁRANDÓSSÁG
Terhesgondozás - ALAP ikerterhességi csomag Első trimeszteri részlete
190 000 Ft
Terhesgondozás - ALAP ikerterhességi csomag Második trimeszteri részlete
130 000 Ft
Terhesgondozás - ALAP ikerterhességi csomag Harmadik trimeszteri részlete
170 000 Ft
Terhesgondozás - PRÉMIUM ikerterhességi csomag Első trimeszteri részlete
330 000 Ft
Terhesgondozás - PRÉMIUM ikerterhességi csomag Második trimeszteri részlete
220 000 Ft
Terhesgondozás - PRÉMIUM ikerterhességi csomag Harmadik trimeszteri részlete
230 000 Ft
KIEGÉSZÍTŐ LEHETŐSÉGEK
Terhességi diabetológia szakorvosi gondozási csomag»

Az első cukorterhelés pozitív eredményétől, vagy fennálló cukorbetegség esetén folyamatos
telefonos konzultációk a szülésig.
55 000 Ft
Terhesgondozás egy alkalom
38 000 Ft
Magzati szívhangmonitorozás (CTG vizsgálat) »
kedvezményes ár, csomagos pácienseinknek. Hétfő 12:00-15:00, keddtől péntekig 8:00-15:00 óráig
14 000 Ft
Gyermekurológiai konzultáció várandós kismamáknak »
11 000 Ft
Csecsemőellátási/neonatológusi orvosi tanácsadás várandósoknak»
Tudatosan felkészülni a kisbaba érkezésére, egészség-prevencio
32 000 Ft

Tudatosan felkészülni a kisbaba érkezésére, egészség-prevencio

32 000 Ft
A kinesio tape várandós kismamáknak is ajánlott, ugyanis serkenti a test fájdalomcsillapító folyamatát, valamint tehermentesít, és segíti az izomfunkciót, támogatja a vénákat, tartja az ízületeket.
Kinesio tape - első alkalom »
egy terület
6 000 Ft
Kinesio tape - kontroll ragasztás
5 500 Ft
Kinesio tape - plusz terület (/db)
3 000 Ft
Kinesio tape 5 alkalmas ragasztás bérlet
alkalmanként egy területre vonatkozik
24 000 Ft
Go to Top