Csecsemő ultrahang szűrővizsgálat

Csecsemő- és gyermekkardiológiai szakvizsgálat

Bevett gyakorlat, hogy azoknál a kismamáknál, akiknél a 18-20. héten elvégzett genetikai ultrahang során valamilyen szívfejlődési rendellenességet, vagy genetikai rendellenességet és annak gyanúját mutatják ki, illetve a szívfejlődési rendellenességek szempontjából a magas kockázatú csoportba tartoznak, ott ajánlott a magzati magzati szívultrahang-vizsgálat. Intézetünkben most már csecsemő szívultrahang-vizsgálatokat is végzünk, ami lehetővé teszi, hogy ebben az életkorban is kiszűrjük az esetlegesen jelenlévő szívproblémákat.

A vizsgálat ára: 22.000 Ft

A szívultrahang-vizsgálatok, idegen szóval az echokardiográfiás vizsgálatok során ultrahangot alkalmaznak annak érdekében, hogy a számítógép képernyőjén ábrázolni lehessen a szívet. Lehetőség van Doppler-tesztre is, amelynek során az ultrahangkészülék magas frekvenciájú hullámokat bocsát ki, melynek egy része a szervezetben elnyelődik, másik része visszaverődik. Ezzel a módszerrel nemcsak egyszerű képek készíthetőek a szívről, hanem megmérhető a szívben áramló vér sebessége és iránya is.

A kétféle teszt kombinációja alkalmas rá, hogy a gyermekkardiológus szakember minőségi információkhoz jusson a csecsemők szívének anatómiai és funkcionális állapotáról.

Mivel foglalkozik a gyermekkardiológia?

A gyermekkardiológia a gyermekkori szívbetegségekkel foglalkozik, melyek egy része veleszületett, más részük pedig szerzett szívbetegség. A veleszületett szívbetegségek közül a szívfejlődési rendellenességek a leggyakoribbak.

A gyermekkardiológiai vizsgálatot olyan speciálisan képzett gyermekorvos végzi, aki járatos a veleszületett és gyermekkorban szerzett szívbetegségek, ritmuszavarok diagnosztikájában és kezelésében.

Milyen okból keressünk gyermekkardiológust?

Szűrővizsgálat céljából akkor, ha:

 • a családon belül szívfejlődési rendellenesség, szívbetegség korábban már előfordult,
 • egyéb szervek fejlődési rendellenességekor,
 • vagy  ha a magzati életben szívfejlődési rendellenesség gyanúja fennállt.

Panasz vagy tünet esetén, amennyiben szívbetegség vagy szívritmuszavar gyanítható. Ide tartoznak például az alábbi esetek:

 • a szív felett hallható zörejek (szívzörej),
 • a bőr kékes-lilás elszíneződése (cianózis),
 • a súlyfejlődés elmaradása,
 • gyakori, visszatérő tüdőbetegségek,
 • szapora vagy erős szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom,
 • váratlanul kialakuló fáradékonyság,
 • a terhelhetőség csökkenése.

Hogyan zajlik a gyermekkardiológiai szakvizsgálat?

A gyermekkardiológiai szakvizsgálat több részből tevődik össze.

A gyermekek vizsgálata minden esetben a szülők jelenlétében és a szülők aktív közreműködésével történik, nyugodt és barátságos környezetben.

A korábbi dokumentációk és gyermekgondozási kiskönyv bemutatása sokat segíthet a betegség megállapításában.

A gyermekkardiológiai vizsgálat az alábbi vizsgálatokból tevődik össze:

 • Fizikális vizsgálat, melynek során a gyermek tapintása, a szív hallgatózása történik, illetve szükség esetén vérnyomásmérés és az oxigénszaturáció mérése;
 • EKG-vizsgálat, mely a szív elektromos tevékenységéről ad információt;
 • Szívultrahang-vizsgálat, ahol speciális készülékkel, többféle módozatban ábrázoljuk a szív szerkezetét és működését a szívciklusok és az idő függvényében.
 • Egyéb kiterjesztett vizsgálat: terheléses EKG, 24 órás vérnyomás monitorizálás (ABPM), Holter EKG monitorizálás és laborvizsgálat is szükséges lehet a panaszok alapján, a pontos diagnózis érdekében.

Mindezen információk birtokában összefoglalva az eredményeket, részletes és személyes felvilágosítást végzünk.

További teendők, javaslatok, valamint a kontrollvizsgálat időpontjának meghatározását írásos szakvélemény formájában adjuk ki.

Milyen szívproblémák diagnosztizálhatóak a csecsemő szívultrahang-vizsgálattal?

Az echokardiográfia az egyik leggyakrabban alkalmazott eszköz a gyermekkori szívproblémák diagnosztizálására vagy ezen problémák kizárására. Olyankor is ezt a módszert alkalmazzuk, amikor korábban már diagnosztizálásra került a szívprobléma, és emiatt szeretnék rendszeres időközönként ellenőrizni a gyermek állapotát. A vizsgálatot ugyanazzal az ultrahangkészülékkel végezzük, amellyel a magzati szívultrahang-vizsgálatot is.

A csecsemő szívultrahang-vizsgálatoknak az alábbi fajtáit különböztethetjük meg:

 • Transzezofageális echokardiogram (nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahang)
 • Intrakardiális echokardiográfia (szíven belüli echokardiográfia)
 • Háromdimenziós echokardiográfia
 • Szöveti doppler echokardiográfia (ennek során a szívizom mozgásának sebességét lehet meghatározni)

A fentiek többsége speciális vizsgálat, amelyeket a gyermekkardiológusok nem alkalmaznak rutinszerűen, intézetünkben mi is csak sima és Doppler ultrahang-vizsgálatokat végzünk. Amennyiben ezeknél bonyolultabb vizsgálatokra van szükség, a megfelelő orvosi felkészültséggel rendelkező intézetbe továbbítjuk a vizsgálatra szoruló gyermeket.

A csecsemő szívultrahang-vizsgálattal vizsgálható problémák és a vele kimutatható szívfejlődési és szívműködési rendellenességek közé tartoznak az alábbiak:

 • Szívzörejek
 • Mellkasi fájdalom
 • Aneurizma (ez az éren lévő olyan kiboltosulás, amely az érfal gyengesége miatt alakul ki)
 • Kardiomiopátia
 • Veleszületett szívrendellenességek
 • Pangásos szívelégtelenség
 • Krónikus szívburokgyulladás (perikarditisz), amikor a szívburokban folyadék szaporodik fel és a szívburok (perikardium) megvastagodik
 • A szívbillentyűk különféle rendellenességei

Hogyan végezzük a csecsemő szívultrahangos vizsgálatokat?

Az ultrahangvizsgálat során a csecsemő kényelmesen fekszik a vizsgálóasztalon vagy a szülei ölében.

A vizsgálatot gyermekkardiológusunk végzi egy transzducerrel, amelyet a baba mellkasán és hasán mozgat. A transzducer ultrahanghullámokat bocsát ki, és összeköttetésben van az ultrahangkészülékkel, amely a szívről visszaverődő ultrahanghullámokat a gép képernyőjén megjelenő képekké alakítja.

A vizsgálat teljes mértékben fájdalmatlan, az elvégzéséhez pedig mindössze egy kevés gélre van szükség, ami baba bőrére kenve megkönnyíti a transzducer mozgatását.

A vizsgálatot követően a szívről készített képek és videók megőrzésre kerülnek, így a későbbiekben is bármikor elemezhetőek, akár további szakemberek bevonásával is.

A vizsgálat mindössze 20-40 percet vesz igénybe, a gyermeknek ezalatt viszonylag mozdulatlannak kell maradnia, hogy a felvételek megfelelő minőségűek legyenek.

Az ultrahangos felvételek készítésének lehetséges módjai

A készüléket használhatjuk M-módban, ami a szívultrahang legegyszerűbb formája: ez a mód arra használható, hogy megmérjük vele a szív különféle struktúráit, így például a kamrákat és a pitvarokat, a szív teljes nagyságát, vagy épp a szívfalak vastagságát.

Lehetőség van Doppler echokardiográfiára is, amikor a szívüregekben és a szívbillentyűkön keresztül áramló vér jelenik meg az ultrahangkészülék képernyőjén. Az egyes szívdobbanásokat követően a szívből kiáramló vérmennyiség alapján a szakorvos következtetéseket tud levonni a szív működőképességéről. A Doppler vizsgálattal kideríthető, ha a szívben nem a megfelelő módon zajlik a véráramlás. Ennek például az lehet az egyik oka, ha a szívüregek között valahol egy nyílás van jelen, vagy ha a négy szívbillentyű közül valamelyik hibásan működik. Szívfal problémák ugyancsak okozhatnak véráramlási zavarokat.

A Doppler vizsgálat egy másik fajtája a színes Doppler ultrahang, amelynek során a különböző színeket használunk annak érdekében, hogy pontosan meghatározhatóak legyenek a szívben áramló vér áramlási irányai, ezáltal pedig még pontosabb képet kapjunk a szívben uralkodó véráramlási viszonyokról.

Létezik egy további ultrahangtechnika is, az úgynevezett 2 dimenziós echokardiográfia, amellyel a szív különféle struktúráit és ezek mozgását lehet megjeleníteni. A 2D felvételeken valós időben követhetjük a szív képleteinek mozgását.

A vizsgálat – amely, mint említettük, teljesen fájdalommentes – semmiféle káros hatást nem gyakorol a csecsemőre.