Dr. Imre Ruben

szülész-nőgyógyász, Meddőségi Diagnosztikai Centrum vezető szakorvos

Intézetünk Meddőségi Centrum vezető szülész-nőgyógyász szakorvosa évek óta kifejezetten a meddőség kezelésére specializálódott.  Célja a bizalmi alapon nyugvó orvos-páciens kapcsolatok kialakítása, ahol nemcsak az orvosszakmai munka zajlik kifogástalanul, hanem a páciensek is a lehető legjobban érzik magukat a kivizsgálások és a kezelések során. Szakterülete a meddőségi diagnosztika, a felmerülő problémák gyógyszeres vagy műtéti kezelése, míg a sebészeti kezelésben sokéves korábbi gyakorlattal rendelkezik. Az általános nőorvoslás mellett a várandósgondozás is kedvet területe.

Minden úgy indult, hogy gyakorlatilag már gyerekkoromtól kezdve folyamatosan az orvosi pályára készültem. Ez annak ellenére volt így, hogy első generációs orvos vagyok a családomban, és a felmenőim között korábban senki nem választotta ezt a pályát. A szülészet és a nőgyógyászat mellett már az egyetemi éveim alatt döntöttem: ezt a területet kellően komplexnek láttam ahhoz, hogy minden orvosi inspirációmat kielégítse. Ebben a szakirányban egyaránt jelen van a belgyógyászat és a sebészet, emellett a terhesgondozás és a szülés körüli teendők is egy külön izgalmas területet képviselnek. Mindegyik területen aktív vagyok a mai napig, a specialitásommá pedig a meddőség kezelése vált” – mondja pályaválasztásának hátteréről dr. Imre Ruben.

Diplomámat 2010-ben szereztem meg a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán, summa cum laude minősítéssel. Ezt követően hét évig Székesfehérváron, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán tevékenykedtem, széles körű szakmai tapasztalatot szerezve a szülések levezetése és a nőgyógyászati műtétek területén. A meddőség kezelési lehetőségeivel is itt kezdtem el foglalkozni, majd 2017-ben egy budapesti, magán meddőségi centrumba kerültem, ahol elsősorban az IVF kezelésekben – „lombik” program – szereztem gyakorlatot.” – mondja a szakember.

2018-ban a budapesti Uzsoki Utcai Kórházban ismét az állami egészségügyi ellátásban kezdtem dolgozni. Célom további szakmai gyakorlat megszerzése volt a klasszikus szülészet-nőgyógyászat területén. Emellett a hozzám forduló meddő pácienseknél, a kivizsgálás során igazolt nőgyógyászati elváltozások műtéti megoldásában is további gyakorlatot szereztem, lehetővé téve így a kezelési folyamatban való aktív részvételemet, az aktuális irányelvek szerint. A kórházi munka során elsősorban minimál invazív – vagyis a páciens szervezetébe csak a legkisebb beavatkozást igénylő – endoszkópos és laparoszkópiás műtéteket végeztem, a termékenység visszanyerése, javítása céljából. Ideértve a méhsövényműtéteket, miómaműtéteket, cisztaműtéteket, petevezeték-átjárhatósági vizsgálatokat, a meddőségi kivizsgálás részeként elvégzett hastükrözéseket, valamint az egyszerűbb endometriózis műtéteket is. A sikeres kezelések eredményeképpen létrejött várandósságok gondozásával és a várva-várt baba megszületésével pedig folyamatos pozitív megerősítéseket és közös élményeket kaptam pácienseimtől a szakmai sikereken túl.

Egy hónap alatt átfogó meddőségi kivizsgálás végezhető

Az Istenhegyi Géndiagnosztika Meddőségi Diagnosztika Centrumban 2021 óta dolgozom: ez az intézmény vált számomra szimpatikussá, mert az itteni szakemberek kellően komplex szemlélettel közelítenek a meddőségi problémákhoz. Az összes szükséges vizsgálat házon belül kerül elvégzésre, és minden szakorvosunk itt dolgozik. Ezzel elkerülhető, hogy a pácienseknek külön-külön nőgyógyászati szakrendelések keretében kelljen elvégeztetniük a szükséges vizsgálatokat, ami ezen a módon akár hosszú hónapokat is igénybe vehet. Nálunk ez, optimális esetben mindössze 30 napot vesz igénybe, úgy, hogy a jellemzően a laborvizsgálatokra is centrum laborjaiban kerül sor. A vizsgálatok sorrendje logikus szerkezetű, a pár férfi és női tagjának vizsgálatára egyaránt sor kerül. Az első konzultáció úgy lett kialakítva, hogy ne csak negyedórás, hanem ennél hosszabb, legalább fél óra jusson a párokkal történő beszélgetésre. Ezen idő alatt már kellően részletes információkat tudunk kapni az esetleges korábbi egészségügyi problémákról, az esetleges korábbi sikertelen várandósságokról. A vizsgálatokat egy összefoglaló konzultáció zárja, ahol megbeszéljük az általam szükségesnek ítélt kezelési tervet, illetve a szükséges egyéb vizsgálatokat. Ez lehet gyógyszeres kezelés, kisebb részben műtéti beavatkozás, és lehetnek természetesen olyanok is, akiknek IVF („lombik”) kezelést fogok javasolni. Az egyik fő célunk az, hogy akiknek nem indokolt „lombik” kezelésre menniük, mert máshogyan is kezelhető a problémájuk, ott ezt elkerüljük. Illetve, hogy amely pároknak nagy valószínűséggel csak a mesterséges megtermékenyítés segítene, ott pedig minél hamarabb sor kerüljön erre, a programhoz szükséges vizsgálatok birtokában” – hangsúlyozza a szakember.

Bizalmi alapon nyugvó, minőségi orvos-páciens kapcsolat

A meddőség, a sikertelen terhességek és ismétlődő vetélések hátterében álló okok egy része ma már kideríthető. Így a kezelés a mögöttes okoknak megfelelően, specifikusan történik. Ezzel sok idő megspórolható, és szerencsés esetben minél hamarabb létrejöhet a kívánt várandósság” – mondja dr. Imre Ruben.

Minden esetben, legyen az akár szülészet, akár nőgyógyászat, akár a meddőségi kivizsgálások, törekszem rá, hogy a páciensközpontú, bizalmi alapú légkör kialakítására. Nem feltétlen elegendő ugyanis, ha egy orvos technikai szempontból tökéletes munkát végez – például hibátlanul operál – azon is sok múlik, hogy a hozzánk segítségért fordulók hogyan élik meg a saját problémáikat, és mennyire érzik, hogy az orvos komolyan veszi őket. A meddőségi problémák esetében ennek például kifejezetten jelentős szerepe lehet, hiszen itt néha pszichológiai jellegű tényezők is késleltethetik a várandósság létrejöttét.

Visszajelzések pácienseinktől

Első perctől nagyon pozitív benyomás alakult ki a Dr Úrról.
Alapos, közvetlen és nagyon profi.

2024.01.17, Komplex meddőségi konzultáció

Minden alkalommal tökéletesen elégedett vagyok a Doktor Úrral.
Smoflipid infúzión is voltam, valamint vérvétel is volt, mindenki nagyon kedves és segítőkész.
Köszönöm szépen!

2024.01.17., Meddőségi diagnosztika

Szívből ajánlom mindenkinek, úgy emberileg, mint szakmailag! Ha nem nyíregyházi lennèk végig hozzà járnék!

2024.01.12., Meddőség és várandósgondozás

Nagyon kedvesek voltak, minden kérdésemre választ kaptam. Féltem a beavatkozástól de a Doktor Úr és az Aszisztens is nagyon empatikus és kedves volt. Biztonságban érzem magam náluk.

2023.11.03., Petevezető átjárhatósági vizsgálat

Magas szintű szakmai tudás, páciensbarát hozzáállás, maximális segítőkészség és nagyfokú lelkiismeretesség.

2023.10.25., Peteérési ultrahang

Megosztás