Férfi eredetű meddőség

A férfiak spermaképe nagyon sokat romlott az elmúlt 50 évben, melynek okát folyamatosan kutatják. Ismert, hogy a vegyszerek, a dohányzás, a stressz mind – mind rontják a férfiak termékenyítőképességét (fertilitását).

A férfiak kivizsgálása a spermium (ejakulátum) vizsgálatával kezdődik. A vizsgálat során makroszkóposan vizsgáljuk az ondó mennyiségét, pH-ját, állagát, majd mikroszkóposan a spermiumok számát, mozgékonyságát, szerkezetét. A lelettől függően, az esetek döntő többségében gyógyszeres kezeléssel helyreállítható a termékenység. Bár a vizsgálat egyszerű, a kezelés akár egy-három hónapot is igénybe vehet: a hímivarsejtek érése egy nagyjából háromhónapos folyamat során zajlik le, így a spermaszámban tapasztalható eltérés esetén csak ennyi idő alatt hozhat megfelelő eredményt a terápia.

Ha az eltérés gyulladásos eredetű, akkor valamivel könnyebb a helyzet, hiszen ez antibiotikummal viszonylag könnyen kezelhető, és sokszor már egy hónap alatt is eredményre vezet. A kezelés beállítását ajánlatos andrológus szakorvos bevonásával végezni, mivel néha egy apró műtéti beavatkozás (például a here visszeressége esetén) többet használ a gyógyszeres kezelésnél. A herevisszerességben megemelkedik a herék hőmérséklete, ennek következménye az ivarsejtek károsodása.

Genetikai okok a férfi eredetű meddőség hátterében

Az örökítő anyag DNS-molekulái sejtosztódáskor összetömörödnek, és kromoszómákat alkotnak. A kromoszómák száma egy adott faj minden egyedének minden sejtjében azonos (kivétel az ivarsejtek): az embernek 22 pár testi (1-22) és két ivari (XX vagy XY) kromoszómája van.

Ritkán előfordul, hogy az osztódás során hibás sejtek képződnek és ezeket a javító mechanizmusok sem tudják kijavítani. A kromoszóma-vizsgálattal az ilyen rendellenességeket lehet kimutatni. A vizsgálat lényege, hogy a levett vér sejtjeiből kivonva speciális festéssel láthatóvá és megkülönböztethetővé lehet tenni a kromoszómákat. A kromoszóma-rendellenességek nem minden esetben okoznak tüneteket. Vannak emberek, akik úgynevezett kiegyensúlyozott transzlokációt hordoznak, vagyis esetükben két kromoszómaszakasz kicserélődött. Amennyiben a transzlokációval nem képződnek hibás gének, ez a kicserélődés semmilyen tünetet nem okoz, azonban hibás ivarsejtek és ennek következtében a megtermékenyítés során kóros kromoszómakészlettel rendelkező embriók jöhetnek létre. Vizsgálatok során kiderült, hogy egy olyan párnak, ahol az egyik szülő kiegyensúlyozott transzlokációt hordoz, az embriók akár 70-80 százaléka kóros kromoszómakészlettel rendelkezik, és ezt az arányt a mesterséges megtermékenyítés sem javítja. Amennyiben a gyerek egészséges, ő is hordozhatja a szülőre jellemző transzlokációt. Ez a rendellenesség egyaránt előfordulhat férfiaknál és nőknél is.

Preimplantációs genetikai vizsgálat

Azoknál a pároknál, ahol a meddőség mögött kromoszóma-rendellenesség áll, az úgynevezett preimplantációs genetikai vizsgálat nyújthat megoldást. A vizsgálat lényege, hogy a visszaültetésre alkalmas, 6-8 sejtes embriókból kivesznek egy vagy két sejtet, és ezeken genetikai vizsgálatot végeznek. Az eredmény alapján jó eséllyel ki lehet választani azokat az embriókat, amelyek egészségesek és csak ezeket ültetik vissza. Nemzetközi irodalmak alapján kijelenthető, hogy az ilyen korai stádiumú embrióból – annak károsodása nélkül- el lehet távolítani egy-két sejtet.

A spermaképződés hiánya

Az Y kromoszómán olyan gének foglalnak helyet, amelyek a spermiumok normális életének szabályozásához elengedhetetlenek (RBM és DAZ, DFFRY, DBY és egyéb géncsaládok). Ha ezek a kromoszómarészletek hiányoznak (deléció) a spermaképződés jelentősen csökken, akár teljesen hiányzik is.