Férfi eredetű meddőség vizsgálata

A férfiak spermaképe nagyon sokat romlott az elmúlt 50 évben, melynek okát folyamatosan kutatják. Ismert, hogy a vegyszerek, a dohányzás, a stressz mind – mind rontják a férfiak termékenyítőképességét (fertilitását). Ezért napjainkban a meddőség okainak kivizsgálásakor a férfi eredetű meddőség vizsgálata már ugyanolyan fajsúllyal szerepel, mint a pár nő tagjaié.

A férfiak kivizsgálása a spermium (ejakulátum) vizsgálatával kezdődik. A vizsgálat során makroszkóposan vizsgáljuk az ondó mennyiségét, pH-ját, állagát, majd mikroszkóposan a spermiumok számát, mozgékonyságát, szerkezetét. A lelettől függően, az esetek döntő többségében gyógyszeres kezeléssel helyreállítható a termékenység. Bár a vizsgálat egyszerű, a kezelés akár egy-három hónapot is igénybe vehet: a hímivarsejtek érése egy nagyjából háromhónapos folyamat során zajlik le, így a spermaszámban tapasztalható eltérés esetén csak ennyi idő alatt hozhat megfelelő eredményt a terápia.

Ha az eltérés gyulladásos eredetű, akkor valamivel könnyebb a helyzet, hiszen ez antibiotikummal viszonylag könnyen kezelhető, és sokszor már egy hónap alatt is eredményre vezet. A kezelés beállítását ajánlatos andrológus szakorvos bevonásával végezni, mivel néha egy apró műtéti beavatkozás (például a here visszeressége esetén) többet használ a gyógyszeres kezelésnél. A herevisszerességben megemelkedik a herék hőmérséklete, ennek következménye az ivarsejtek károsodása.

Mikroszkópos spermavizsgálat (spermiogram)

A férfi eredetű meddőség vizsgálata során alapvetően a spermakép (spermiogram) vizsgálatából indulunk ki: a hímivarsejteket ilyenkor egy egyszerű mikroszkópos vizsgálatot követően tanulányozza az andrológus szakorvos. A mintát minimum 3, maximum 7 napos önmegtartóztatás után érdemes számunkra leadnia: 1-2 napos önmegartóztatás esetén alacsonyabb lesz a spermiumszám, a 7 napnál hosszabb megtartóztatási idő esetén pedig általában már romlanak a mozgási paraméterek.

A spermiogram-vizsgálat a következő szempontok figyelembevételére kerül sor:

  • Spermatérfogat
  • A spermiumok alakja (morfológiai vizsgálat)
  • A spermiumok koncentrációja
  • A spermiumok mozgásképessége
  • Spermiumszám
  • Az ondó pH-ja és általános állaga

A spermavizsgálati eredmény leletének értékelése

Alapvetően helytelen az a gyakorlat, amikor a hozzánk forduló páciensek kizárólag spermiogram-vizsgálatot kérnek, andrológiai konzultációra azonban nem kerül sor. A spermiogram-vizsgálat eredménye ugyanis csak egy kiindulópontnak tekinthető a férfi eredetű meddőség okainak tisztázásában, önmagában azonban nem ad kellően pontos képet arról, hogy mi lehet a meddőség pontos oka.

További vizsgálatokra nemcsak a rossz spermakép, hanem az egyébként normálisnak tekinthető spermakép esetén is szükség lehet, például ha viszonylag alacsony, de még a normál értéktartományba esik a spermaszám, vagy ha magas a fehérvérsejtszám. A spermiogram értékelése minden esetben a szakember feladata, és nem érdemes önállóan, az internetről vett információk alapján otthon, önállóan kiértékelni a leletünket.

Rossz spermakép esetén végezhető vizsgálatok

Herevisszeresség vizsgálata

A normálisnál rosszabb spermakép egyik leggyakoribb oka a herevisszeresség. A betegségben a férfiak 8-23%-a érintett valamilyen mértékben, ami azonban nem jár szükségszerűen terméketlenséggel. Az orvost meddőség gyanújával felkereső férfiak kb. 25-40 százalékánál található meg a herevisszeresség. Anatómiai okokból az esetek legalább 90 százalékában a bal here visszeres.

Az életképes spermiumok termelődését két okból befolyásolja a herevisszeresség károsan. Egyrészt a spermiumképzéshez, a sejtosztódáshoz szükséges oxigén- és tápanyagellátás akadályozottsága révén, másrészt, mert a herezacskóban maradó pangó vér a herék hőmérsékletét emeli, ami károsan hat a spermiumok termelődésére.

Herevisszeresség esetén az ondó vizsgálatakor rendszerint kiderül, hogy a spermiumok száma a normálisnál alacsonyabb, a spermiumok nem fejlődtek ki normálisan, és a rendesnél lassabban mozognak. Kis mértékű eltérés azonban a nemzőképességet még nem befolyásolja. A herevisszeresség kis műtéttel megszüntethető, ezt követően az ondó minősége általában javul.

Amennyiben a rossz spermakép hátterében nem vagy nem kizárólag a herevisszeresség áll, genetikai (Y-kromoszóma deléciós vizsgálatcisztás fibrózis szűrés stb.) és andrológiai kivizsgálás javasolt.

Egyéb speciális spermavizsgálatok

Az intézetünkben újonnan bevezetésre került speciális spermavizsgálatokkal a férfi eredetű meddőség hátterében álló speciálisabb okok is azonosíthatóak: erre eddig nem nyílt lehetőség, hiszen normál spermakép esetén – egészen néhány évvel ezelőttig – nem vizsgálták tovább a hímivarsejteket. Speciális spermavizsgálatainkkal egyaránt vizsgálható a hímivarsejtek DNS-ének töredezettsége, a reaktív szabad oxigéngyökök túl magas koncentrációja és az úgynevezett akromszóma reakció önmagától történő vagy elégtelen mértékű lezajlása.

Ezek a vizsgálatok ugyan más hazai intézetekben is elérhetőek, centrumunk szakemberi azonban már a jelenlegi legmodernebb módszerekkel dolgoznak: tesztjeinket áramlási citométerrel (flow citometria) végezzük, így a korábbi, egyszerű festési eljárásokkal végzett és lényegesen pontatlanabb eredményt adó módszereknél nagyságrendekkel megbízhatóbb méréseket tudunk végezni. A speciális spermavizsgálatok bevezetésével a korábbiaknál jóval könnyebben azonosíthatóvá váltak az ismeretlen eredetű férfi meddőség okai: intézetünkben immár csaknem az összes olyan tényezőt nagy pontossággal meg tudjuk határozni, amelyek – különféle módokon – férfi meddőséghez vezetnek. Speciális spermavizsgálataink az asszisztált reprodukciós eljárások sikertelenségének okait is jó eséllyel felderíthetik.

Az áramlási citométerrel végzett vizsgálatokat más tesztekkel együtt érdemes elvégeztetni: az eredmények pontossága így még tovább növelhető, és az is egyszerűbben meghatározható, hogy mikor mi lesz a legmegfelelőbb kezelési forma. A sperma DNS töredezettségi vizsgálatát minden esetben a reaktív szabad oxigéngyökök szintjének meghatározásával együtt érdemes elvégeztetni, a HBA teszt még bevezetés alatt van: így határozható meg a legpontosabban, hogy milyen asszisztált reprodukciós technikát kell alkalmazni, ha a hímivarsejteknek csak kevesebb mint 80%-a képes a petesejthez kötődni.

A meddő párok közel 40-45%-ában a férfira vezethető vissza a terméketlenség, a nőnél végzett vizsgálatokkal párhuzamosan ezért minden esetben célszerű elindítani a férfi partner vizsgálatát is.

A DNS töredezettségének vizsgálata áramlási citométerrel (SCSA)

A férfi terméketlenség egyik oka a hímivarsejtekben található DNS töredezettsége is lehet. A DNS töredezettség áramlási citométerrel történő vizsgálatának célja a spermiumokban található DNS intaktságának és a töredezettség százalékos arányának meghatározása: a sikeres megtermékenyítés esélyét jelentősen növeli, ha a spermiumok negyedénél kevesebben található töredezett DNS.

A reaktív oxigén szabadgyökök (ROS) mérése áramlási citométerrel

A reaktív oxigén szabadgyökök normál tartományba eső szintje szorosan összefügg a sikeres megtermékenyítés esélyeivel. A ROS vizsgálat célja a spermiumokban jelenlévő reaktív oxigén szabadgyökök teljes mennyiségének meghatározása: amennyiben a sperma ROS tartalma meghaladja a határértéket, andrológus szakorvosunk – a valószínűsíthető okot figyelembe véve – megfelelő kezelési módot választ. A legegyszerűbb esetben már antioxidánsok (A-, a C- és az E-vitaminok) szedésével is elérhető a várandósság létrejötte.

Akroszóma-reakció vizsgálat

Akroszóma-reakciónak nevezzük azt a kémiai folyamatot, amikor a hímivarsejt egybeolvad a petesejt membránjával és megtörténik a sikeres megtermékenyítés. Az önmagától vagy elégtelen formában végbemenő reakció esetén zavart szenved a megtermékenyítés, a férfi eredetű meddőség lehetséges okainak tisztázásakor így azt is érdemes meghatározni, hogy kellően alacsony-e az önmagától, külső kémiai inger nélkül végbemenő akroszóma-reakció aránya.

Az ondófolyadék IL-6 és IL-8 tartalmának meghatározása

Ezt a vizsgálatot akkor érdemes elvégeztetni, ha a szaporítószervben gyulladásra lehet gyanakodni, de nem mutatható ki gyulladásos sejt az ejakulátumban. Az interleukin-6 (IL-6) és az interleukin-8 (IL-8) ondóplazmában történő jelenléte gyulladásra utal.

A fehérvérsejtek ondóban történő jelenlétének vizsgálata áramlási citométerrel (leukosperm vizsgálat)

Ha a mikroszkópos spermavizsgálat során nagy mennyiségű kerek sejt látszódik, az immunsejtek (fehérvérsejtek) jelenlétére utalhat. A leukosperm vizsgálat célja az ondóban jelenlevő immunsejtek elkülönítése, majd a sejtek mennyiségének meghatározása a sejtfelszíni markerek alapján.

Genetikai okok a férfi eredetű meddőség hátterében

Az örökítő anyag DNS-molekulái sejtosztódáskor összetömörödnek, és kromoszómákat alkotnak. A kromoszómák száma egy adott faj minden egyedének minden sejtjében azonos (kivétel az ivarsejtek): az embernek 22 pár testi (1-22) és két ivari (XX vagy XY) kromoszómája van.

Ritkán előfordul, hogy az osztódás során hibás sejtek képződnek és ezeket a javító mechanizmusok sem tudják kijavítani. A kromoszóma-vizsgálattal az ilyen rendellenességeket lehet kimutatni. A vizsgálat lényege, hogy a levett vér sejtjeiből kivonva speciális festéssel láthatóvá és megkülönböztethetővé lehet tenni a kromoszómákat. A kromoszóma-rendellenességek nem minden esetben okoznak tüneteket. Vannak emberek, akik úgynevezett kiegyensúlyozott transzlokációt hordoznak, vagyis esetükben két kromoszómaszakasz kicserélődött. Amennyiben a transzlokációval nem képződnek hibás gének, ez a kicserélődés semmilyen tünetet nem okoz, azonban hibás ivarsejtek és ennek következtében a megtermékenyítés során kóros kromoszómakészlettel rendelkező embriók jöhetnek létre. Vizsgálatok során kiderült, hogy egy olyan párnak, ahol az egyik szülő kiegyensúlyozott transzlokációt hordoz, az embriók akár 70-80 százaléka kóros kromoszómakészlettel rendelkezik, és ezt az arányt a mesterséges megtermékenyítés sem javítja. Amennyiben a gyerek egészséges, ő is hordozhatja a szülőre jellemző transzlokációt. Ez a rendellenesség egyaránt előfordulhat férfiaknál és nőknél is.

Preimplantációs genetikai vizsgálat

Azoknál a pároknál, ahol a meddőség mögött kromoszóma-rendellenesség áll, az úgynevezett preimplantációs genetikai vizsgálat nyújthat megoldást. A vizsgálat lényege, hogy a visszaültetésre alkalmas, 6-8 sejtes embriókból kivesznek egy vagy két sejtet, és ezeken genetikai vizsgálatot végeznek. Az eredmény alapján jó eséllyel ki lehet választani azokat az embriókat, amelyek egészségesek és csak ezeket ültetik vissza. Nemzetközi irodalmak alapján kijelenthető, hogy az ilyen korai stádiumú embrióból – annak károsodása nélkül- el lehet távolítani egy-két sejtet.

A spermaképződés hiánya

Az Y kromoszómán olyan gének foglalnak helyet, amelyek a spermiumok normális életének szabályozásához elengedhetetlenek (RBM és DAZ, DFFRY, DBY és egyéb géncsaládok). Ha ezek a kromoszómarészletek hiányoznak (deléció) a spermaképződés jelentősen csökken, akár teljesen hiányzik is.