Meddőséget okozó inzulinrezisztencia kezelése

Meddőség számos okból kialakulhat: ezen okok egyike az inzulinrezisztencia, amelynek talaján – ha a probléma kezeletlenül marad – 2-es típusú cukorbetegség jelenhet meg. Amennyiben Önnél korábban policisztás petefészek szindrómát diagnosztizáltak, vagy korábbi várandóssága alatt terhességi cukorbetegsége volt, érdemes laborvizsgálatra jelentkeznie, hogy megállapítsuk: hátha inzulinrezisztencia áll a gyermekáldás elmaradásának hátterében, amelyet életmódbeli változtatásokkal – rendszeres mozgás és a megfelelő étrend összeállítása – illetve gyógyszeres kezeléssel hatékonyan tudunk kezelni.

A női eredetű meddőségnek számos oka lehet: ilyenek többek között a petefészkek nem megfelelő működése (például az úgynevezett policisztás petefészek szindróma, a PCOS kialakulása esetén), a petevezeték gyulladásos eredetű elzáródása, a méhnyálkahártya gyulladásos eredetű összenövései vagy éppen az endometriózis, amikor a méhnyálkahártya a hasüregben is megtelepszik. Centrumunkban mindezen okokat igyekszünk a lehető legpontosabban felderíteni és kezelni (a meddőséggel kapcsolatos vizsgálataink megtalálhatók ide kattintva), legújabb rendelésünkön pedig a női eredetű meddőség egy további, egyre gyakoribb okára, az inzulinrezisztencia talaján kialakuló meddőség kezelésére kínálunk hatékony megoldást.

A meddőséget is okozó inzulinrezisztencia nem független az imént már említett policisztás petefészek szindrómától, a szénhidrát-anyagcsere zavara ugyanis gyakran megjelenik, mint a PCOS egyik kísérőjelensége. Inzulinrezisztencia normál és túlsúlyos hölgyeknél egyaránt előfordulhat, bár gyakoribb akkor, ha valakinél súlyfelesleg is jelen van. A policisztás petefészek szindrómával küzdő hölgyek 50-80 százalékánál van jelen valamilyen fokú inzulinrezisztencia, ami meglehetősen magas arány.

Kiknek ajánljuk a konzultációnkon történő részvételt?

Ha Önnél korábban már diagnosztizálásra került a policisztás petefészek szindróma, akkor érdemes kizárni az inzulinrezisztencia jelenlétét, ez ugyanis kezeletlen formában meddőséghez vezethet, az esetek mintegy háromnegyedében pedig nehezíti a teherbeesést.

Abban az esetben is érdemes felkeresnie minket, ha az egyéb, a meddőség okait kereső vizsgálatokon – például a petevezeték átjárhatósági vizsgálatán, amely szintén elérhető centrumunkban – nem találtak semmilyen rendellenességet.

Akkor is érdemes ellátogatnia hozzánk, ha korábbi várandósságai alatt terhességi cukorbetegség alakult ki Önnél, ez ugyanis növeli az inzulinrezisztencia, valamint az ennek talaján előbb-utóbb megjelenő 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ilyenkor azért lehet érdemes kizárnunk az inzulinrezisztencia jelenlétét, hogy egész biztosan megelőzhető legyen a gyermekáldás esetleg emiatt bekövetkező elmaradása.

Mi történik az első konzultáción és hogyan készüljek erre az alkalomra?

Mielőtt sor kerülne a konzultációra, Önnek egy laborvizsgálaton kell részt vennie, amelyen többek között vércukor-profilvizsgálat mellett inzulin-profil vizsgálatra is sor kerül. Ebből a vizsgálatból kideríthető, hogy Önnél megjelent-e az inzulinrezisztencia. Amennyiben igen, akkor dr. Gasparics Roland adjunktus, a Szent Imre Kórház diabetológiai szakrendelését önállóan irányító szakorvosunk várja Önt az első konzultáción, amelyen – a leletek elemzését követően – kiválasztásra kerül az Önnek leginkább megfelelő kezelési mód.

Milyen kezelési módot tudunk felajánlani abban az esetben, ha Ön inzulinrezisztens?

Az inzulinrezisztencia elsődleges kezelési módja a testmozgás és az ezáltal elérhető testsúlycsökkenés. Nagy valószínűséggel az étrendjén is változtatni kell majd, amelynek összeállításában dietetikus kollégánk fog segíteni. A meddőség kezelése érdekében minősített esetekben gyógyszeres terápia alkalmazása is szükségessé válhat.

Bejelentkezés és további információk a rendelésről
Bejelentkezéshez, illetve ha bármilyen további kérdése lenne a terhességi cukorbetegség kezelésével kapcsolatban, hívjon bennünket a +36 1 580 8600 telefonszámon, vagy írjon az info@gendiagnosztika.hu címünkre!