Genetikai hordozóság szűrés gyermeket tervező pároknak

Nyitvatartási idő

Hétfő: 08:00 – 18:30
Kedd: 08:00 – 18:30
Szerda: 08:00 – 18:30
Csütörtök: 08:00 – 18:30
Péntek: 08:00 – 16:30

Bejelentkezés

+36 1 580 8600
+36 1 580 8660
Visszahívás kérése

Bejelentkezés

+36 1 580 8600
+36 1 580 8660
Visszahívás kérése

Ha a pár családalapítás előtt áll vagy esetleg már korai várandós, mindent el szeretne követni, hogy egészséges gyermeke születhessen. Habár a legtöbb kisbaba egészséges lesz, mégis van egy kismértékű kockázat genetikai betegségre. A hordozósági szűréssel megtudhatja, hogy mekkora kockázattal örökíti tovább az adott genetikai betegséget jövendő gyermekére.

Mit jelent a hordozóság szűrés?

A hordozóság szűrés egy olyan genetikai vizsgálat, amely az Ön DNS mintáját elemzi jövendő gyermekei kockázatának megállapításához. Az információ birtokában Ön és párja tervezetten készülhet fel a gyermekvállalásra, amelyhez genetikai tanácsadásunk nyújt segítséget. Az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrum hordozóság szűrés vizsgálatával már a fogantatás előtt megismerheti azokat a rejtett génhibákat, amelyek gyermekére veszélyt jelentenek.

Tudnunk kell, hogy az egészséges családtervező párok utódvállaláskor is kialakulhat genetikai eredetű betegség vagy veleszületett rendellenesség. Ezt általános veszélynek nevezik a szakemberek, amelynek kockázata 5% minden egészséges családtervező pár esetében.

A genetikai betegséggel érintett gyermekek 80%-a olyan pároknál születik, akik családjában nem fordult elő ilyen betegség és önmaguk tünetmentesek. Hordozóság szűrés vizsgálatunkkal jelentős mértékben csökkentheti ezt a veszélyt.

A hordozóság szűrés során az Öntől vett DNS mintában több ezer genetikai eltérést elemzünk, így kiemelten sok, akár 301 genetikai betegségről kapunk információt. A legismertebb és leggyakoribb ilyen betegségek pl. a cisztás fibrózis (minden 25. ember hordozza), a spinális izomatrófia (minden 35. ember hordozza), vagy a fragilis X szindróma (minden 150. nő hordozza ezt a kóros eltérést).

Ide kattintva, megtekintheti a vizsgált gének, betegségek listáját »

A vizsgálat a legmodernebb újgenerációs szekvenálás (NGS) technológiával készül.

Mekkora a hordozósági kockázatom?

Egy friss, több ezer európai embert vizsgáló tanulmány szerint átlagosan 2 vagy több genetikai betegséget okozó rejtett hibát hordozunk. Ez alapján kiszámolható, hogy mekkora az esélye beteg gyermek születésének egy egészséges pár esetében:

Hordozóság szűrés autoszomális recessziv

Ez a kockázat nagyon jelentős mértékben nő, ha a pár vérrokoni kapcsolatban áll:

Hordozóság szűrés autoszomális recessziv vérrokon

Forrás: Fridman et al. 2021. AJHG, https://doi.org/10.1016/j.ajhg.2021.03.004

Miért érdemes a hordozóság szűrés vizsgálatot elvégeztetnem?

Az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrum hordozóság szűrés vizsgálata segíti Önt a gyermekvállalás során a családtervezésben, hogy még a fogantatás előtt tudja, mekkora a kockázata a genetikai eredetű betegségekre.

A génjeink többsége két példányban (kópiában) van jelen DNS-ünkben. A hordozók egy hibás (mutáns) génkópiával rendelkeznek, amelynek hiányát az épen maradt másik példány pótolni tudja az ún. autoszómális recesszíven („lappangóan”) öröklődő betegségek esetén. Az ilyen, általunk vizsgált betegségek csak akkor alakulhatnak ki, ha az apa és az anya is ugyanannak a génnek a hibás kópiáját adja át a gyermekének. A hibás gén jelenléte tehát növeli annak a veszélyét, hogy beteg gyermek szülessen.  Ugyanakkor néhány betegség X kromoszómához kötött, ami általában azt jelenti, hogy a génhibát egészséges hordozó anyák örökíthetik és emiatt fiúgyermekük betegedhet meg. Ennek oka, hogy a fiúk csak egy X kromoszómával rendelkeznek, így nincs második példány, ami pótolni tudná a hibás gént.

Genetikai hordozóságszűrés gyermeket tervező pároknak részletesen

Tovább olvasáshoz kérjük kattintson!

Megosztás

Szolgáltatásaink gyermeket tervező párok részére

A családtervezés a gyermekvállalás tudatos előkészítését és a fogamzásra való felkészülést jelenti. Olyan párok számára ajánljuk, akik a közeljövőben tervezik a gyermekvállalást, de még nem próbálkoznak a fogantatással. A családtervezés folyamatába egyaránt beletartozik egy általános konzultáció, továbbá egy komplex nőgyógyászati állapotfelmérés a szükséges rutinvizsgálatokkal. Egészséges szülők számára ajánljuk genetikai hordozóság szűrésünket, amely segítségével rejtett genetikai eredetű betegségek kockázatát tudjuk felmérni.

A családtervezési konzultáció célja, hogy minimálisra csökkentsük a fejlődő magzatot veszélyeztető káros behatásokat, megelőzve ezzel az esetleges vetéléseket, a koraszülést és más, a terhesség alatt kialakuló komplikációkat. A konzultáción egy általános állapotfelmérő beszélgetésre kerül sor, ahol rákérdezünk a családban korábban rendszeresen előforduló betegségekre, a pár tagjainak kórelőzményére és minden olyan aktuálisan fennálló tényezőre, amely hatással a lehet a várandósság létrejöttére vagy annak későbbi lefolyására.
Családtervezés konzultáció + szakorvosi vizsgálat, UH, citológia»
Konzultáció vizsgálattal
33.000 Ft
Családtervezési konzultáció »
19.000 Ft
Családtervezési kontroll konzultáció
10.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése

Centrumunk kétféle családtervezési csomagot kínál, amelyekkel a várandósságot veszélyeztető komplikációkra már a fogantatás létrejötte előtt fény deríthető. Az alap csomagban a legáltalánosabb vizsgálatok kerülnek elvégzésére, a bővített és a prémium csomagok pedig elsősorban a 35 év feletti, a várandósság szempontjából eleve veszélyeztetettnek számító csoport számára javasoltak. A leggyakoribb meddőségi okok itt már eleve kizárásra kerülnek, amivel egy esetleges probléma esetén rengeteg idő spórolható.

Családtervezési csomag ALAP »
Konzultáció + vizsgálatot követően kérhető, melyet az ár nem tartalmaz
59.000 Ft
Családtervezési csomag PRÉMIUM »
Konzultáció + vizsgálatot követően kérhető, melyet az ár nem tartalmaz
85.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
Genetikai tanácsadásunkon részletes információkat adunk a hozzánk forduló pácienseknek a családjukban előforduló, nagy valószínűséggel genetikai eredetű betegségekről vagy a születendő gyermeküknél esetlegesen várható veleszületett fejlődési rendellenességekről. Ezen információkkal támogatjuk az érdeklődő páciens vagy családtervező pár diagnosztikai és terápiás beavatkozásokkal kapcsolatos döntését. A genetikai tanácsadást/konzultációt klinikai genetikus/humángenetikus szakértőink végzik.

Genetikai vizsgálataink közül a hordozóságvizsgálatot egészséges pároknak érdemes elvégeztetniük, ebből ugyanis a leendő szülők többet megtudhatnak arról, hogy milyen kockázattal születhet genetikai betegségben szenvedő gyermekük. Negatív eredmény esetén jelentősen csökken annak az esélye, hogy gyermeke a vizsgált betegségek valamelyikével szülessen. Pozitív eredmény esetén genetikai tanácsadásunk segít Önnek a kockázatok és lehetőségek mérlegelésében.

Genetikai tanácsadás »

klinikai genetikussal: Dr. Tankó Lenke » | Dr. Varga Norbert »

24.000 Ft
Genetikai hordozóság szűrés gyermeket tervező pároknak » (1 fő)

az ár tartalmazza a genetikai szaktanácsadást is, eredmény 1 hónap

279.000 Ft
Genetikai hordozóság szűrés gyermeket tervező pároknak (egy pár egyidejű vizsgálata) »

az ár tartalmazza a genetikai szaktanácsadást is, eredmény 1 hónap

490.000 Ft
Kariotipizálás (citogenetikai kromoszóma vizsgálat) »

vérvétel minden hétköznap 9:00-14:30 óra között, előzetes időpontfoglalás szükséges, eredmény 3-5 hét

36.000 Ft
Cisztás fibrózis szűrés »

genetikai tanácsadás szükséges, eredmény 7-10 munkanap

55.000 Ft
Fragilis X-szindróma genetikai vizsgálata »

genetikai tanácsadás szükséges, eredmény 8 hét

86.000 Ft
Trombózishajlam vizsgálat »

Leiden, MTHFR C677T, MTHFR A1298C, Protrombin gén mutációk

vérvétel minden hétköznap 9:00-14:30 óra között, előzetes időpontfoglalás szükséges, eredmény 7-10 munkanap

22.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
Online bejelentkezés genetikai tanácsadásra

Kérjük látogasson el meddőségi vizsgálatokkal foglalkozó oldalunkra!

Tovább: Meddőségi vizsgálatok »

Nőgyógyászati szolgáltatásaink

Centrumunkban minden nő részére teljes körű nőgyógyászati ellátást kínálunk, pácienseink fogadása előzetes bejelentkezés alapján történik. A méhnyakrák-, illetve a petefészekrák-szűrésen és a mellvizsgálaton túlmenően bármilyen gyulladásos vagy fertőzéses panasz esetén a páciensek rendelkezésére állunk.
Nőgyógyászat szakorvosi vizsgálat
26.000 Ft
Nőgyógyászat szakorvosi kontroll
22.000 Ft
Nőgyógyászati konzultáció
orvosi javaslat alapján
12.000 Ft
Méhtükrözés »

Diagnosztikus hiszteroszkópia (Office hysteroscopia)

89.000 Ft
Endometrium biopszia

a minta szövettani vizsgálatát tartalmazza, szakorvosi vizsgálattal együtt vehető igénybe

39.000 Ft
Spirál felhelyezése
ultrahangos ellenőrzéssel, az IUD eszközt nem tartalmazza
24.000 Ft
Nőgyógyászati mintavétel
12.000 Ft
Receptírás
3.000 Ft
Intimlézeres beavatkozás kivizsgálás
konzultáció, szakorvosi vizsgálat, szükség esetén rákszűrés
26.000 Ft
Első intimlézeres kezelés»
kivizsgálást követően kérhető
110.000 Ft
További intimlézeres kezelés
első kezelést követően, további intimlézeres kezelés
60.000 Ft
Intimlézeres beavatkozás kontroll
12.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
On-line időpont foglalás nőgyógyászat szakrendelés

Nőgyógyászati szűrővizsgálaton minden nőnek legalább 2 évente ajánlott részt vennie. Az alap szűrőcsomag részeként tapintással történő emlővizsgálatot, citológiai vizsgálatot és hüvelyi ultrahangvizsgálatot végzünk, a bővített csomag pedig a méhnyakrák szűrését is magában foglalja.

Nőgyógyászati szűrőcsomag – alap »
orvosi vizsgálat, citológia, hüvelyi ultrahang
32.000 Ft

Nőgyógyászati szűrőcsomag- bővített »
orvosi vizsgálat, citológia, hüvelyi ultrahang, HPV szűrés
46.000 Ft

+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
On-line időpont foglalás nőgyógyászat szakrendelés
Nőgyógyászati laboratóriumi vizsgálataink csak szakorvosi vizsgálattal együtt vehetők igénybe. Eredmény a mintavételtől számított 1-2 hét alatt várható.
Citológia
3.600 Ft
Méhnyakrák - HPV full spektrum szűrés »
12.000 Ft
CINTec vizsgálat
16.500 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztencia vizsgálat (aerob és anaerob)
13.000 Ft
Baktérium tenyésztés és rezisztencia vizsgálat (aerob)
5.500 Ft
Sarjadzó gomba tenyésztése
5.500 Ft
Sarjadzó gomba tenyésztése és rezisztencia vizsgálata
8.500 Ft
Neisseria gonorrhoeae tenyésztés
10.500 Ft
Mycoplasma hominis és Ureaplasma urealyticum tenyésztés
8.500 Ft
Trichomonas vaginalis tenyésztés
5.500 Ft
B csoportú Streptococcus vizsgálata
4.000 Ft
STD4 panel
Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria
14.000 Ft
STD3 vaginosis panel
Trichomonas, Gardnerella, Atopobium
11.000 Ft
STD2 genitalis ulcus panel
Treponema, Herpes
9.000 Ft
Chlamydia trachomatis kimutatás
5.500 Ft
Mycoplasma hominis kimutatás
5.500 Ft
Ureaplasma urealyticum kimutatás
5.500 Ft
Neisseria gonorrhoeae kimutatás
5.500 Ft
Trichomonas vaginalis kimutatás
5.500 Ft
Gardnerella vaginalis kimutatás
5.500 Ft
Atopobium vaginae kimutatás
5.500 Ft
Treponema pallidum kimutatás
5.500 Ft
Herpes simplex vírus-1, -2 kimutatás
5.500 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése

Kapcsolódó háttéranyagaink

További családtervezés témájú háttéranyagaik
Go to Top