Csecsemő ultrahang szűrővizsgálat

Csecsemő ultrahang szűrővizsgálat

A szülést követő 6-8 hétben végzett csípő, hasi és koponya ultrahang vizsgálattal olyan születési és fejlődési problémákra derülhet fény, amik még nem okoznak látható bajt, de korai felismerésük a baba egészséges fejlődése érdekében nagyon fontos.

A baba érdekében

Az ultrahang szűrővizsgálat segítségével időben felfedezett problémák könnyebben és hatékonyabban gyógyíthatók. Sok esetben megelőzhető a később már csak műtéttel, vagy hosszantartó kezeléssel korrigálható problémák kialakulása. Ezért javasolt minden pici babát 6-8 hetes kortól 5-6 hónapos korig ultrahang szűrővizsgálatra vinni.

A csecsemő ultrahangvizsgálat teljesen biztonságos és fájdalommentes, nincs mellékhatása, és a babák békésen tűrik. A szűrővizsgálatot Dr. Várkonyi Ildikó és Dr. Nyitrai Anna gyermekradiológus szakorvosaink – a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának főorvosa ill. klinikai szakorvosa – végzik.

Gyakori kérdések

Milyen korban szükséges a csecsemő ultrahang vizsgálat elvégzése?

A szűrő jellegű ultrahang vizsgálat elvégzésének ideális időpontja 6-8 hetes kor körül van. A hasi ultrahangvizsgálat bármely korban elvégezhető, a csípő ultrahangos vizsgálata 6 hetes kortól 5-6 hónapos korig lehetséges, amíg a combcsont feje porcos. Az agyi ultrahangvizsgálat a koponya csontosodásáig lehetséges, mert később az ultrahang a koponyacsonton nem jut át.

Kinek ajánlott az ultrahang szűrés?

Minden csecsemő ultrahangos szűrése ajánlott, de kiemelten javasoljuk abban az esetben, ha a családban előfordult fejlődési rendellenesség, vesebetegség, csípőficam. A baba ultrahangos szűrővizsgálata akkor is ajánlott, ha a baba fejlődése az átlaghoz képest elmarad.

Mire alkalmasak az ultrahang vizsgálatok?

A koponya, hasi és csípő ultrahangszűrések segítségével felfedezhetők az egyébként panaszt és tünetet egyelőre nem okozó veleszületett fejlődési rendellenességek, valamint a szülés körüli időszakban kialakult elváltozások. A csecsemő ultrahang vizsgálattal azok a rendellenességek is kimutathatók, amiket a méhen belüli ultrahangvizsgálatok nem tudnak még kimutatni.

Fájni fog a babának?

Az ultrahanggal végzett vizsgálat a csecsemő számára sem fájdalommal, sem egészségügyi kockázattal nem jár, ha szükséges, korlátlanul ismételhető. Természetesen a legtöbb babánál semmilyen kóros eltérést nem találunk.

Mennyi ideig tart az ultrahang vizsgálat?

A baba minden fontos részletre kiterjedő ultrahangos vizsgálata körülbelül 10 percet vesz igénybe.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az ultrahang vizsgálatra érkező babát a szülő lefekteti a vizsgáló ágyra, majd gyermek ultrahang orvosunk az ultrahang fejjel megvizsgálja a baba fejét, pocakját és csípőjét. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, a baba számára nem megterhelő. A vizsgálat végén orvosunk szóban értékeli az eredményt, amelyről a szülő szöveges leletet kap. Szükség esetén segítséget és tájékoztatást nyújtunk a további teendőkkel kapcsolatban.

A hasi ultrahang vizsgálatról

A hasi ultrahangvizsgálat során a hasi szervek – a máj, az epehólyag, a lép, a hasnyálmirigy, a vesék, a húgyhólyag és a kismedencei szervek – fejlődési rendellenességeit szűrjük. Segítségével még a tünetek megjelenése előtt felismerhetőek olyan betegségek, melyek kezelést vagy rendszeres ellenőrzést igényelnek.

A korai stádiumban felfedezett elváltozások könnyebben és hatékonyabban gyógyíthatók. Hasi ultrahanggal többek között kizárható a bukós, hányós csecsemőknél a “gyomorszájszűkület” (pylorus stenosis), ami leggyakrabban a hat hetes kor körüli fiúcsecsemőkben alakul ki. Sárgaság esetén elengedhetetlen az epeutak és a máj, valamint az epehólyag ultrahangos vizsgálata.

A hasi ultrahangvizsgálat nem igényel különleges előkészületet, de kérjük, hogy etesse meg a babát a vizsgálat előtt, mert teli hassal a babák jobban viselik a vizsgálatot.

A koponya ultrahang vizsgálatról

A koponya ultrahangos vizsgálata valójában agyi ultrahangvizsgálatot jelent, amit a baba feje tetejének a pici korban még puha részén, a nagykutacson keresztül végzünk.

Az agyi ultrahangvizsgálat segítségével megállapíthatók a terhesség alatti fertőzések által okozott elváltozások, a fejlődési rendellenességek, az újszülött kori agyvérzés és az oxigénhiányos állapot következtében létrejött károsodások.

koponya-ultrahang-640

Koponya ultrahang

Az elváltozások korai felismerése és időben megkezdett kezelése jelentős hatással lehet a gyermek szellemi és fizikai képességeire, ezért minden baba érdeke, hogy ezt a vizsgálatot elvégezze az orvos.

A vizsgálat előkészítést nem igényel. A csecsemő feje mozgatásának rövid korlátozását időnként nehezen viseli, ezért jó ha kismama hoz magával cumit, cumisüveget.

A csípő ultrahang vizsgálatról

A csípő ultrahangos vizsgálatával nemcsak a csípőficam, hanem az alulfejlett csípőízület is kiszűrhető.

A vizsgálat különösen javasolható olyan babáknál, akiknek a családjában csípőficam fordult elő, vagy ikerterhességből, farfekvésből születtek. Az esetek 70-80%-ában az újszülött csípője már érett, további kontrollt nem igényel.

A csípő ultrahang vizsgálattal felfedezett elváltozások pici korban könnyen orvosolhatók. Csak az esetek 1-1,5 %-ában kell kengyellel kezelni a csecsemőt, a valódi csípőficam, ami akár műtéti beavatkozást is megkövetelhet, rendkívül ritka. Kóros eltérés esetén kontroll vizsgálatra, illetve ortopédus segítségére lehet szükség.

Mennyibe kerül a csecsemő ultrahang szűrővizsgálat?

A vizsgálat aktuális árát árlistánkban találja.

A 6 hetes csecsemő ultrahang vizsgálatot az OEP sajnos nem támogatja, a vizsgálat önköltséges. Az OEP által finanszírozott csecsemő ultrahang szűrésre csak állami egészségügyi intézményekben és csak 6 hónapos korban van lehetőség. Centrumunk azonban OEP finanszírozott csecsemő ultrahang vizsgálatot 6 hónapos korban sem végez.

Jelentkezés vizsgálatra

A csecsemő ultrahangos vizsgálatát az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrumban végezzük, előzetes időpont egyeztetést követően. Amennyiben bármi kérdése merül fel a csecsemőultrahang vizsgálattal kapcsolatban, vagy szeretne ultrahangvizsgálatra jelentkezni kérjük, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink egyikén.

csecsemo-ultrahang

Bővebben a hasi ultrahang vizsgálatról

A leggyakrabban előforduló veleszületett fejlődési rendellenességek a vese elváltozásai. A hasi ultrahangvizsgálattal megállapítható a vesék elhelyezkedése, a vizeletelvezető rendszer elzáródásos, vizeletpangással járó kórképei, a veseüregrendszer vagy a húgyvezeték váltakozó mértékű tágulata, a vesemedence falának megvastagodása, esetleg a vesék cisztás megbetegedése.

A veleszületett vese rendellenességek közül az úgynevezett obstruktív uropátiák, azaz a vizeletelvezető rendszer elzáródásos, vizeletpangással járó elváltozásai a leggyakoribbak. A terhességi ultrahangvizsgálatok során 1:100-1:500 gyakorisággal találnak veseüregrendszeri tágulatot (hydronephrosist). A születést követő első néhány hétben a vesék működése még csökkentebb, a normális vizelet-kiválasztás 6 hetes kor körül kezdődik el. A terhesség alatt észlelt tágulatok nagy része magától elmúlik. Amennyiben a szűrővizsgálaton is megfigyelhető vizeletpangás, ultrahanggal el tudjuk dönteni, hogy a veleszületett szűkület milyen szinten van, attól függően, hogy csak a vesemedence vagy esetleg a húgyvezeték is tágult-e.

A csecsemőkben gyakori vizelet visszafolyására (VUR= vesicoureteralis reflux) utalhat a veseüregrendszer vagy a húgyvezeték váltakozó mértékű tágulata, a vesemedence falának megvastagodása. A VUR húgyúti fertőzésre és ezáltal vesekárosodásra hajlamosít.

A cisztás vesebetegségek közül a multicisztás vese már újszülött korban is diagnosztizálható. A policisztás vesebetegség egy részében már ilyenkor is vannak ultrahangos eltérések, legtöbbször azonban csak gyanújelek észlelhetők.

Újszülöttkorban a mellékveséket jól lehet ultrahanggal vizsgálni. A sokszor tünetmentesen, szülési sérülés következtében (legtöbbször nagy súlyú babákban) kialakuló mellékvese vérzés, és a ritka, mellékveséből kiinduló idegszövet eredetű daganat – a neuroblastoma – jól ábrázolható.

A máj ultrahangvizsgálatakor megítéljük annak nagyságát, szerkezetét. Ábrázolódnak a jóindulatú elváltozások közé tartozó ciszták (folyadéktömlők), illetve az érrendszer eredetű jóindulatú daganatok (hemangiómák) is. A máj ultrahangvizsgálata során látható az epeutak esetleges tágulata, az epehólyagban besűrűsödött epe, ritkán kő.

Gyakran felmerülő kérdés a “bukós” babáknál a reflux, azaz a gyomorból a nyelőcsőbe történő táplálék visszafolyásának vizsgálata. A refluxot ultrahanggal jól lehet látni. A bukás önmagában is a refluxot igazolja, legtöbbször azonban életkori adottság (fiziológiás), kezelést nem igényel. A fejlődésében elmaradó, sokat bukó, hányó csecsemő objektív vizsgálatára más módszerek alkalmasak: pH-mérés, izotópos reflux vizsgálat. Sugárban hányó csecsemőknél gyomorszáj szűkületet (pylorus stenosis) állapíthatunk meg.

A belek ultrahangvizsgálata a gáztartalom miatt technikailag korlátozott, néhány betegség felismerésére hagyatkozunk.