30 napos meddőségi kivizsgálás

Harminc napos meddőségi kivizsgálás

A meddőség okainak felderítése és a szükséges kezelés kiválasztása egy rendkívül összetett folyamat, amely során mind női, mind férfi oldalról számos tényező alapos vizsgálata szükséges. A többnyire hosszú hónapokat igénybe vevő vizsgálati időt centrumunkban 30 napra rövidítettük: ez alatt megtörténik a gyermeket tervező párok teljes körű kivizsgálása, majd a leletek kiértékelése és a kezelési terv elkészítése is. Az összes vizsgálatot helyben végezzük, így Önöknek nem kell különböző intézeteket felkeresniük az egyes vizsgálatok elvégeztetéséhez.

A meddőség hátterében a férfiaknál és a nőknél is többféle, szervi, hormonális, immunológiai, genetikai, illetve lelki tényezők állhatnak. Ezen okok kivizsgálása centrumunkban egy 30 napos protokoll alapján történik, amely a pár mindkét tagjánál magába foglalja a legfontosabb vizsgálatokat, majd a kapott eredmények alapján a legmegfelelőbb terápiás javaslat kidolgozását.

Mely életkorban mikor javasolt a meddőségi kivizsgálás?

A meddőség okainak kivizsgálása

 • 35 év alatti nők esetében – a meddőség hagyományos definíciója alapján – általában a várandósság elmaradását követő 1 év eltelte után javasolt;
 • 35 év felett 6 hónapra rövidül ez az időszak, a várandósság létrejöttének esélyei ilyenkor ugyanis már fokozatosan csökkenni kezdenek a korábbi évekhez viszonyítva;
 • 40 év felett érdemes már a családtervezés részeként, az első gyermek érkezését megelőzően elvégeztetni ezeket a vizsgálatokat – a várandósság létrejöttének esélyei ilyenkor már minden további évvel egyre nagyobb mértékű csökkenést mutatnak.

A párok férfitagjainak esetében szintén fontos tényező az életkor. Ennek emelkedésével – jellemzően a harmincas évek közepétől, végétől kezdődően – jelentős mértékben

 • romolhat a hímivarsejtek mozgékonysága,
 • és csökkenhet a petesejt megtermékenyítésére alkalmas hímivarsejtek mennyisége.

A nehezített teherbeeséssel küzdő párok körülbelül 40%-ánál a férfinál, 40%-uknál a nőnél, 20%-ban pedig mindkettejüknél kimutatható a meddőség hátterében álló probléma, centrumunkban ezért a pár mindkét tagjánál egyszerre végezzük el a részletes meddőségi kivizsgálást.

Milyen előnyei vannak a 30 napos kivizsgálásnak a hagyományos meddőségi kivizsgálással szemben?

 • Elsősorban a gyorsaság. A szükséges vizsgálatok külön-külön akár az egyszerű nőgyógyászati szakrendelések keretében is elérhetőek, ezeknél azonban mindez hosszú hónapokat vagy akár éveket is igénybe vehet. Elég arra gondolni, ha az adott nőgyógyász szakorvos például csak hetente egyszer rendel, ami már önmagában is jelentős időveszteséget jelent a többszöri konzultációk szükségessége miatt. Egy másik tényező a laborvizsgálatok ideje, amelyek ha nem az adott rendelőben, hanem külső laboratóriumban történnek, szintén jelentős csúszást tudnak okozni a kivizsgálás folyamatában.
 • További fontos szempont, hogy minden vizsgálatot házon belül végzünk el: minden szakorvosunk itt dolgozik, így Önöknek nem kell külön-külön intézeteket felkeresniük az egyes vizsgálatok elvégeztetéséhez. A laborvizsgálatokra jellemzően ugyancsak centrumunk laborjaiban kerül sor, így ezeknek a vizsgálatoknak az átfutási ideje sem okoz időveszteséget.

Milyen vizsgálatokat végzünk el a 30 napos meddőségi kivizsgálás során?

Jellemzően laborvizsgálatokat, illetve néhány komolyabb beavatkozást nem igénylő szervi, illetve genetikai vizsgálatot.

A pár női tagjának menstruációja előtt

 • egy hosszabb, alapos konzultációra kerül sor, ahol szakorvosunk felveszi a korábbi kórelőzményeket és átnézi az addigi leleteket.

Ezt követik a fizikális vizsgálatok, többek között

 • egy belső vizsgálat és egy hüvelyi ultrahang,
 • a hüvelyváladék tenyésztése,
 • Chlamydia szűrés,
 • valamint ha a megelőző egy évben ez nem történt meg, akkor a méhnyak citológiai vizsgálata,

majd ha indokolt, sor kerülhet

 • egy dietetikus, illetve egy pszichológus szakemberrel történő konzultációra,
 • korábbi gyulladások, illetve kismedencei fájdalom esetén kétféle kórokozó (Mycoplasma/Ureaplasma) szűrésére,
 • valamint egy emlőultrahangra (negyven év felett, illetve emlődaganatos családi kórelőzmény esetén).

A fenti vizsgálatokat a konzultációt követő 2-4. napon a női laborvizsgálatok követik, a pár férfi tagjánál pedig a hímivarsejtek állapotának általános elemzését végezzük el.

Az immunológiai vizsgálatokat, illetve habituális vetélés esetén a genetikai vizsgálatokat (kromoszómavizsgálatok a pár mindkét tagjánál) ugyancsak ebben az időszakban végezzük.

A 8. naptól kezdődően kerülhet sor a tüszőrepedés vizsgálatára, a 9-13. napon a petevezeték átjárhatósági vizsgálatára, majd a 21. nap körül a progeszteronszint mérésére.

A menstruációs ciklus végén végezzük a leletek kiértékelését, amely alapján szakorvosaink kezelési tervet készítenek a pár számára.

Ekkor határozzuk meg azt is, hogy jó eséllyel természetes úton is megfoganhat-e a baba, vagy a mesterséges megtermékenyítési eljárások igénybevétele lenne inkább a célravezető.

Valóban kideríthető-e a meddőség hátterében álló ok 30 nap alatt?

Általában – az esetek mintegy 80 százalékában – szerencsére igen. Ez annak köszönhető, hogy a fent ismertetett vizsgálatok mindkét nemnél nagyrészt lefedik a meddőség leggyakrabban előforduló lehetséges okait.

Mi történik azokban az esetekben, ha mégsem sikerül megtalálni a meddőség mögött húzódó okot vagy okokat?

Természetesen ezekben az esetekben sem hagyjuk magára a párt, hanem további, csak ritkábban előforduló okok után kezdünk kutatni.

Ezen esetek hátterében állhatnak például:

 • pszichológiai jellegű tényezők („lelki eredetű meddőség”), amikor pszichológussal történő konzultációt javaslunk a pár számára;
 • a méhüreg feltételezett rendellenessége, amikor diagnosztikus, illetve ennek eredményétől függően operatív méhtükrözésre (hiszteroszkópia) lehet szükség;
 • a petefészek korai kimerülését okozó fragilis X-kromoszóma, amelynek megállapítása érdekében speciális genetikai vizsgálat elvégzésére kerül sor;
 • ritkábban előforduló, korai vetéléshez vezető véralvadási zavar, amelynek azonosítása érdekében speciális vizsgálatot végzünk;
 • a hímivarsejtek általános laborvizsgálatokkal nem azonosított eltérése, amikor szintén néhány speciálisabb vizsgálat elvégzésére kerül sor (például az ondófolyadék IL-6 és IL-8 tartalmának meghatározása, a hímivarsejtek DNS-ének töredezettség-vizsgálata, valamint a hímivarsejtek reaktív oxigén szabadgyök szintjének mérése, esetleg az Y-kromoszóma deléciós vizsgálata).

Ha a meddőség oka a fenti, speciálisabb vizsgálatok ellenére is ismeretlen marad, akkor általában minden további várakozás nélkül elkezdjük a mesterséges spermafelhelyezés (inszemináció) alkalmazását, életkortól függően 3 vagy 6 alkalommal. Amennyiben ezek a próbálkozások sikertelenek maradnak, akkor lombikprogramot javaslunk a gyermeket tervező párnak.