Dr Csajbók Éva

Dr. Csajbók Éva

endokrinológus, belgyógyász és diabetológus szakorvos

Dr. Csajbók Éva az endokrin betegségek és a diabétesz elismert szaktekintélye, számos amerikai és európai endokrinológiai, humán reprodukciós és diabetológiai társaság tagja. Centrumunkban elsősorban a  nőgyógyászati illetve a meddőség endokrinológiájára, valamint a túlsúlyos illetve cukorbetegek komplex életmódi és orvosi kezelésére fókuszál. Betegeink szaktudása mellett közvetlen, egyenes stílusáért is kedvelik.

Dr Csajbók Éva 1970-ben született Szegeden egy orvos-tanár családban. Középiskolája a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium volt, ahol francia tagozaton végzett. 1994-ben szerzett általános orvosi diplomát a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen, summa cum laude minősítéssel. 1996-ban egészségügyi szakközgazdászként végzett a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

1999-ben belgyógyászatból, 2003-ban endokrinológiából tett szakvizsgát. 2006-ban a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa minősítést kapta, illetve fitness és testépítő sportoktatói képesítést is szerzett. 2014-ben hipertonológia, diabetológia, obezitológia licencet szerzett.

1994-től klinikai orvos a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján, majd ugyanitt az Endokrinológiai Osztály és Kutató Laboratórium tanársegédje 2001-től, majd 2009-től adjunktusa, ezt követően klinikai főorvos.

Tíz éven át a Szegedi Dialízis Központ orvosa volt. A szegedi klinikai munka mellett endokrinológiai szakrendelést látott el a szentesi Bugyi István Kórházban, majd Hódmezővásárhelyen. Jelenleg is obezitológus vezetője a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Központ  "Testsúlykontroll" prevenciós programjának.

12 éve  konzultánsa a Versysclinics Humán Reprodukciós Intézetnek, 2020 óta dolgozik magánorvosként a Geomedical Egészségügyi Központban Budapesten, illetve 2015 óta endokrinológus-diabetológus orvosa az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumnak Székesfehérváron. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban 2021 májustól rendel endokrinológusként.

2015 óta MTA-SZTE Agykérgi Neuronhálózatok Kutatócsoport kutatóorvosa.

Angol, német, francia nyelven beszél.

Az egyetemi évek alatt és azt követően Németországban, Franciaországban és az USA-ban vett részt szakmai gyakorlatokon. Angol és magyar nyelven oktat a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi karán belgyógyászatot, endokrinológiát. Egy magyar tankönyfejezet és számos magyra és angol nyelvű tudományos cikk szerzője, szerzőtársa.

Fő érdeklődési területe

Eleinte érdeklődése az endokrin betegségek – elsősorban az elhízás és az acromegalia - kardiovaszkuláris vonatkozásainak jellemzésére terjedt ki. Az utóbbi időben pedig a diabétesz és az enyhe kognitiv leépülés közti kapcsolatra illetve a nőgyógyászati illetve a meddőség endokrinológiájára, valamint a túlsúlyos illetve cukorbetegek komplex életmódi és orvosi kezelésére fókuszál.

Tudományos kutatásai során sikerült bebizonyítani, hogy vannak olyan agykérgi neuronok, melyek inzulint tartalmaznak,illetve szekretálnak és annak szabályozásában - csakúgy, mint a hasnyálmirigy béta sejtjein-a glucagon-like peptid-1 receptoroknak is szerepe van. Jelenleg az állatkísérletes eredmények humán adaptációján dolgoznak.

Pajzsmirigy ultrahang végzésében jártas, képzését a Mayo Klinika (USA) által szervezett képzésen kapta. Számos amerikai és európai endokrinológiai, humán reprodukciós és diabetológiai társaság tagja, kongresszusaikon rendszeresen szerepel előadásokkal, poszterrel.

Rendszeres résztvevője az ESHRE (European Society of Human Reproduction), az ESE (European Society of Endocrinology), az ADA ( American Diabetes Association), az EASD ( European Study of Diabetes),az ESE (European Society of Endocrinology) és a Mayo Klinika (USA) posztgradulális képzéseinek.

Megosztás