A trombózishajlam szűrése

Nyitvatartási idő

Hétfő: 08:00 – 18:30
Kedd: 08:00 – 18:30
Szerda: 08:00 – 18:30
Csütörtök: 08:00 – 18:30
Péntek: 08:00 – 16:30

Bejelentkezés

A vér alvadása számos fehérje (véralvadási faktor) összetett működése által valósul meg. Ha ez az érzékeny egyensúly valamelyik szabályozóegység hibája vagy hiánya miatt felbomlik, akkor az anyag funkciójától függően vérzékenység vagy indokolatlan véralvadás (trombózis, tromboembólia) alakul ki. Ezeket a hibákat általában öröklődő genetikai eltérések okozzák. A tromboembóliás betegségek 30-40 százalékáért ezek az öröklött tényezők felelősek. Az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrum trombózishajlam vizsgálata során azokat a leggyakoribb genetikai elváltozásokat mutatjuk ki, amelyek a trombózis kockázatát jelentősen emelik.

Trombózishajlam vizsgálat két esetben kiemelten javasolt

  • Meddőség illetve ismétlődő vetélések esetén
  • A trombózis családi halmozódása esetén

Amennyiben Önt elsősorban a trombózishajlam meddőséggel kapcsolatos vonzatai érdeklik, olvassa el ezeket a cikkeinket is: Vetélést és meddőséget okozó véralvadási zavarok vizsgálataImmunológiai trombózishajlam-szűrés a vetélés okainak tisztázására

Az alábbiakban a trombózishajlam genetikai hátterét, a hajlamot okozó mutációkat és ezek vizsgálatát ismertetjük.

A mélyvénás trombózis és szövődményei a hazai lakosság gyakori megbetegedései közé tartozik: csaknem minden második ember halálát közvetve vagy közvetlenül trombózis okozza. Kialakulásának számos kockázati tényezője ismert, ám felismerését nehezíti, hogy gyakran nem jár fájdalommal, a betegek mintegy felének egyáltalán nincsenek tünetei. Bár az összes kockázati tényezőt lehetetlen kiiktatni, sokat tehetünk azok csökkentéséért, illetve a betegség szakszerű kezelésével súlyosabb állapotokat kerülhetünk el. Mélyvénás trombózis esetén ugyanis a kezelés magába foglalja a tüdőembólia megelőzését is.

A trombózishajlam szűrése részletesen

Tovább olvasáshoz kérjük kattintson!