Sikertelen terhesség utáni kivizsgálás

Sikertelen terhesség esetén érdemes mihamarabb megkeresni az okát, hogy mi akadályozhatja a kívánt várandósság megvalósulását. Létrehoztunk egy olyan csomagot, amely mindazokat a vizsgálatokat egyben tartalmazza, amelyek alapján jó eséllyel kideríthető, hogy mi állhat a korábban tervezett terhesség sikertelensége mögött.

A sikertelen terhesség még nem egyenlő a meddőséggel, meddőségről ugyanis csak akkor beszélünk, ha a várandósság a rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére sem jön létre egy éven belül. Ilyenkor egy alapos meddőségi kivizsgálás javasolt, összeállítottunk viszont egy ennél kevésbé átfogó csomagot is, amelyet azoknak a pároknak ajánlunk, akiknél az eddigi, kezdeti próbálkozások ellenére még nem jött létre a kívánt várandósság, és minél hamarabb tudni szeretnék ennek az okát.

Kinek javasolt ez a csomag?

A csomag egyrészt azoknak a hölgyeknek javasolt, akinek korábban már volt egy pozitív terhességi tesztje vagy ultrahanggal is igazolt terhessége, de végül nem sikerült kihordaniuk a babát. Ezekben az esetekben a pár férfi tagjának is javasolt a kivizsgálás, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a terhesség sikertelenségének oka a pár női tagjánál keresendő.

A spontán vetélés vagy a magzat méhen belüli elhalása még nem tekinthető meddőségnek, viszont sok időt megspórolhat a pár, ha már ekkor megkísérlik feltárni a várandósság sikertelenségének okát. A csomagban foglalt vizsgálatok eredményei a lehető legrövidebb idő alatt hozzásegíthetik a párt a kívánt várandósság létrejöttét elősegítő kezelésekhez – vizsgálati csomagunk elsősorban ebben nyújt nagy segítséget.

Miért előnyös ezeket a vizsgálatokat csomagként kérni?

Főként azért, mert centrumunkban egy helyen elvégeztethető minden olyan vizsgálat, amelyek segítenek a létre nem jött várandósság okának felderítésében, így nem kell az egyes vizsgálatokat külön-külön beutalóval, külön laboratóriumokban vagy kórházakban elvégeztetni.

Centrumunkban a szakorvosi konzultációt követően rövid idő alatt kiértékelésre kerülnek az egyes vizsgálati eredmények, amelyeket szakorvosainkkal áttekintve rövid idő alatt kideríthető, hogy mi lenne az a javasolt kezelési mód vagy beavatkozás, amellyel a legnagyobb eséllyel elő tudnánk segíteni a várandósság létrejöttét.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

A csomag a pár női és férfi tagjainak nemzőképességét egyaránt megvizsgálja.

Nők esetében sor kerül például egy általános nőgyógyászati vizsgálatra, egy nőgyógyászati hüvelyi ultrahangra, citológiai és bakterológiai vizsgálatokra, valamint egy trombózishajlam-vizsgálatra. Elvégzünk többféle hormonvizsgálatot (például a pajzsmirigyserkentő hormon, a follikulus stimuláló hormon vagy a luteinizáló hormonok szintje), sor kerül továbbá egy peteérési ultrahangra is.

Férfiaknál szintén több vizsgálat elvégzésre kerül, így például a hímivarsejtek általános vizsgálata (beleértve a hímivarsejtek DNS-ének fragmentációs vizsgálatát), ezen kívül egy általános andrológiai szakorvosi kivizsgálásra is sor kerül.

Milyen további lehetőségek adódnak akkor, ha sikerült valamilyen rendellenességet azonosítani?

Bármilyen rendellenesség esetén szakorvosi konzultáció során kerül meghatározásra, hogy mi az a további teendő, amivel növelni lehetne a várandósság sikeres létrejöttének esélyeit.

Ez egyaránt lehet hormonkezelés, amennyiben hormonális problémákat azonosítottunk, vagy akár az életmód megváltoztatása abban az esetben, ha a pár férfi tagjánál túl alacsonynak mutatkozott a spermaszám.

Az is előfordulhat, hogy az alapvető laboreredmények alapján további szakorvosi vizsgálatokat fogunk javasolni, így például egy alaposabb endokrinológiai, hematológiai vagy diabetológiai kivizsgálást. Ezen vizsgálatok döntő többsége szintén elérhető az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban.

Immunológiai kivizsgálásra szintén szükség lehet, a terhesség sikertelensége mögött ugyanis immunológiai folyamatok is meghúzódhatnak. Immunológiai kivizsgálást javaslunk abban az esetben is, ha a pár mesterséges megtermékenyítéssel próbálkozott, sikeres eredmény nélkül: alloimmun eredetű meddőség lehet például az oka annak, ha a létrejött embrió nem tapad meg a méhfalban.