Gyermek urológia

Gyermekurológia szakrendelés

A gyermekurológia által kezelt problémák egy része a várandósság alatt nem, csak a gyermek születését követően ismerhető fel. Ezek közé tartoznak a húgycső fejlődési rendellenességei, a herék leszállási zavarai, lányoknál pedig a szeméremajkak fejlődési rendellenességei, a kisajkak sejtes összetapadása. A legjobb, ha ezekkel a problémákkal urológus szakember foglalkozik, mert így teljes biztonsággal elkerülhetőek például a későbbi húgyúti fertőzések és az egyéb szövődményes kórképek. Centrumunkban teljes körű gyermekurológiai szolgáltatást nyújtunk.

Kinek ajánlott a szülés utáni gyermekurológia szakrendelés?

Gyermekurológiai tanácsadásunkat mindazon szülőknek ajánljuk, akik gyermekénél a születést követően derült fény valamilyen urológiai problémára. Ezekkel a rendellenességekkel a szülők gyakran a gyermekorvoshoz fordulnak, sok esetben azonban csak az urológus szakember tudja pontosan megmondani, hogy az adott rendellenesség esetében mi a szükséges kezelési mód. Centrumunkban nemcsak tanácsot adunk, hanem el is végezzük a szükséges kezeléseket, amennyiben ezek csak kisebb, kórházi körülményeket még nem igénylő beavatkozások.

Milyen rendellenességekkel foglalkozik a szülés utáni gyermekurológia?

Tanácsadásunk az összes, gyermekkorban gyakran előforduló urológiai problémát magába foglalja.

Húgycsőfejlődési rendellenességek

A fiúkat érintő húgycsőfejlődési rendellenességek egyre gyakrabban fordulnak elő az utóbbi időben, legtöbbször a húgycsőhasadék, orvosi szóval a hipospadiázis jelentkezik a csecsemőknél. A húgycső nyílása ilyenkor nem a hímvessző végén, hanem a hímvessző alsó felszínén található. A hímvessző emellett lefelé görbülhet, ami miatt az érintett gyermekek sokszor nem tudnak állva pisilni, később pedig a szexuális életben okozhat gondokat ez a jelenség.

A kórkép súlyosságától függően, illetve a szexuális jellegű zavarok elkerülése érdekében érdemes minél fiatalabb korban kezelni a problémát. A húgycső-végződés ma már minden esetben átoperálható a megfelelő helyre, az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikán prof. dr. Ahmed T. Hadidi, a rendellenesség világhírű specialistája végzi ezeket a műtéteket.

Fitymaszűkület, a fityma bőrének gyulladása

Ezek kezdetben csak enyhébb, a gyulladások esetében esetenként szinte maguktól is elmúló problémát jelentenek. Szakszerű kezelés hiányában azonban az is előfordulhat, hogy végül műtéti megoldás válik szükségessé, különösen a fityma szűkülete esetén. Tanácsadásunkon részletes tájékoztatást adunk arról, hogy mi a megfelelő otthoni kezelés a fityma bőrének letapadása esetén, és mit kell tenni abban az esetben, ha már gyulladás is kialakult.

A herék fejlődési rendellenességei

A herék a vesék mellett alakulnak ki a magzati fejlődés során, és a méhen belüli életben szállnak le a herezacskókba. Ez nem mindig történik meg. A herék leszállása késhet: centrumunkban ilyenkor folyamatosan nyomon követjük a herék leszállásának folyamatát. Ha a leszállás egyéves korig nem történik meg, akkor feltétlenül műtéti beavatkozásra van szükség. Olyan eset is lehetséges továbbá, amikor a herék leszállnak ugyan, de a születést követően visszahúzódnak: ilyenkor szintén műtéti úton kell közbeavatkozni.

A születés előtt vagy a születést követően vízsérv is kialakulhat, amikor is a herét bőséges folyadék övezi. Ennek oka, hogy a herék leszállása során nem szűnik meg a herezacskók hasüreggel fennálló kapcsolata. Ebben az esetben is szükségessé válhat a műtét, sürgetni azonban nem szabad a beavatkozást. Az 1-2 hónapos babáknál előfordulhat ugyanis, hogy a herét övező túlzott mennyiségű folyadék legkésőbb egyéves korig magától is felszívódik. Urológiai tanácsadásunkon ilyenkor azt segítünk eldönteni, hogy valóban szükség van-e műtétre, vagy érdemes inkább várni még néhány hónapot, amíg kiderül, hogy tényleg elkerülhetetlen-e az operáció.

Mindenképp szükségessé válik a műtét abban az esetben, ha bélkacs vagy cseplesz került valamelyik herezacskóba. A here vagy a herezacskóba került hasüregi tartalom vérkeringése megszűnhet, ami miatt veszélyes, sőt életveszélyes állapot is kialakulhat az érintett here, illetve bélkacs elhalása miatt.

Herecsavarodás, illetve herefüggöly-csavarodás ugyancsak kialakulhat egyes babáknál, ami fájdalommal és a herezacskó bőrének pirosasságával jár együtt. Herefüggöly-csavarodás esetén műtét nélkül is megoldódhat a probléma, amit centrumunkban urológiai vizsgálattal tudunk eldönteni. A herecsavarodásnál más a helyzet, itt mindenféleképpen azonnali műtéti eljárás szükséges az érintett here későbbi terméketlenségének elkerülése érdekében.

A húgyvezeték tágulata

A húgyvezeték-tágulat két okra vezethető vissza. Ha a vesében termelődött vizelet a húgyvezeték hólyagba szájadzásánál beszűkül, akkor – a vizelet torlódásából adódóan – először a húgyvezeték kezd tágulni és a vizelettovábbító szerepe mellett egy „tároló” funkciót is felvesz. Ha ez hosszan fennáll, akkor a vese pangása révén a vese kiválasztó működése is sérül. A másik esetben a hólyagban tárolt vizelet visszaáramlik a húgyvezetékbe és reflux alakul ki. Ez sem jó, hiszen a visszaáramló vizelet által kifejtett nyomás már önmagában is károsíthatja a vesét. Ha gyulladás is társul mindehhez, akkor még rosszabbá válik a helyzet, és az antibiotikumos kezelés mellett sebészeti beavatkozás is szükségessé válhat.

A kisajkak sejtes összetapadása, húgyúti fertőzések lányoknál

A kisajkak sejtes összetapadása nagymértékben növelheti a húgyúti fertőzések és az ezek következtében kialakuló gyulladások esélyét. A gyermekorvosi ellátás során sokszor csak a húgyúti fertőzések antibiotikumos kezelése történik meg, anélkül hogy a kisajkak összetapadása miatt a húgycsőnyílás és a külvilág között kialakuló „tasakot” is megszüntetnék. Az itt összegyűlő vizelet nagyon jó táptalajt jelent a különféle baktériumok számára, így centrumunkban kiemelten figyelünk rá, hogy a vizeletpangást előidéző tasakot is megszüntessük.

A húgyúti fertőzések kialakulásának a lányoknál egy további oka is van. A lányok húgycsöve csecsemőkorban még igen rövid (mintegy fél centis), ami megnöveli az esélyét, hogy a végbélnyílás környékéről származó baktériumok a húgyhólyagba juthassanak. Centrumunkban ilyenkor igyekszünk ezeket a fertőzéseket a lehető legprecízebben megszüntetni, amivel elkerülhető, hogy visszatérő, és idővel egyre nehezebben kezelhető fertőzések alakuljanak ki. Ezzel a vese későbbi fertőződése is megelőzhető, ami egy ritkábban előforduló, ám annál súlyosabb szövődménye a lányok csecsemőkori húgyúti fertőzéseinek.

A húgyúti fertőzések kezelése antibiotikumokkal történik. Abban az esetben pedig, ha a húgyvezeték, illetve a húgyhólyag gyulladása miatt kétirányúvá válik a vizelet áramlása, endoszkópos műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.