Szoptatási tanácsadás

A szoptatás során számos olyan probléma felmerülhet, amelyre előzetesen nem tudunk felkészülni. Gondot okozhatnak a lapos, befelé forduló, érzékeny vagy kisebesedett mellbimbók, illetve a túltelítődött, feszes vagy nehezen ürülő mellek. Problémát jelenthet az is, ha a babánk túlságosan aluszékony, vagy ha úgy tűnik, kevés a tej és a baba pótlásra szorul, de az édesanya inkább anyatejjel táplálná. Ezekben az esetekben érdemes szakember segítségét kérni, aki egyértelmű és szakmailag is megfelelő támogatást tud nyújtani a számunkra. Vargyai Diána IBCLC laktációs szaktanácsadó, védőnő egyéni konzultáció keretében tud Önnek segíteni.

Új szolgáltatásunk: laktációs tanácsadónk házhoz megy!
2015 májusától Centrumunk új szolgáltatással bővült: Vargyai Diána tanácsadónkat akár otthonában is fogadhatja. Így mentesül az újszülöttel való utazgatás kellemetlenségeitől, nyugodt, megszokott környezetben beszélheti át tanácsadónkkal a szoptatással kapcsolatos kérdéseit, problémáit. Kiszállási díjunk 3.000 Ft, amely a tanácsadás díján felül fizetendő.

Időpontegyeztetéssel kapcsolatban hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat: +36 1 580 8600

Vannak dolgok, amelyekre a legalaposabb odafigyelés mellett sem tudunk előre felkészülni. A szoptatás során több ilyen helyzet is előfordulhat, és ezek sokszor komoly nehézségeket vagy elsőre megoldhatatlannak látszó kellemetlenségeket okozhatnak az anyák számára.

Szoptatási szaktanácsadásunkat azzal a céllal indítottuk, hogy minden ilyen esetben azonnali, hozzáértő segítséget nyújthassunk Önnek. Szakmai javaslatainkat a legújabb tudományos ismeretek, valamint az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint állítottuk össze.

A szülés utáni első héten akár Ön is szembesülhetett az alábbi kérdésekkel:

 • Mit tegyek, ha a mellbimbóm lapos vagy befelé forduló?
 • Mit tegyek, ha a mellem túltelítődött, feszes vagy nehezen ürülő?
 • Mit tegyek, ha a baba „besárgult”, aluszékony?
 • Meddig tart a mellbimbók kezdeti érzékenysége?
 • Mit ne tegyek, ha sebes lett a mellbimbóm?
 • Milyen okai lehetnek a gyógyulni nem akaró, fájdalmas sebeknek?

Miben tudunk ilyenkor segíteni Önnek?

Mellbimbói a szülést követő első hétben érzékenyek lehetnek, ami teljesen normális. A sérülések, a nyílt sebek vagy a mellbimbó vérzése viszont már nem természetes velejárói a szoptatásnak. Ezek a tünetek néha maguktól is elmúlhatnak, de ha nem érez javulást, akkor érdemes minél hamarabb megoldást keresni!

Szaktanácsadónk ilyenkor megfigyeli a baba szájának mozgását, anatómiai jellegzetességeit, valamint azt is, hogy Ön miként végzi a szoptatást és a kicsi mellre helyezését. Már ennyiből is szinte minden esetben kideríthető, hogy mi okozza a mellbimbók fájdalmát vagy sérülését, ezután pedig már jól korrigálható a szoptatási technika.

A szoptatás kezdeti szakaszában – a már felsoroltak mellett – a mellett érintő további problémák is előfordulhatnak. Ezek egyike a kezdődő mellgyulladás, amely szerencsére nem egyik pillanatról a másikra alakul súlyossá. Amennyiben tanácsadónk idejében felismeri a kezdődő gyulladásos folyamatokat, jó eséllyel elkerülhetőek a további, komolyabb problémák, illetve az antibiotikumos kezelés!

További fontos kérdések a szülés utáni első hetet követően:

 • Mit jelent az „igény szerinti szoptatás”?
 • Miért nem előnyös, ha a baba már kezdetben is átalussza az éjszakát?
 • Meg van-e szabva, hogy mennyit kell várni két szoptatás között?
 • Meddig hagyjam egy-egy alkalommal szopni a babát?

Az újszülöttek esetében semmi rendkívüli nincs abban, hogy éjszakánként felébrednek, és akár többször is szopni szeretnének. Kezelendő problémáról abban az esetben van szó, ha a baba naponta 3 óránál többet sír egyfolytában. Ennek megpróbáljuk kideríteni az okát, vagy szükség esetén tovább irányítjuk szakorvoshoz, aki eldönti, nincs-e komolyabb egészségügyi baja az újszülöttnek.

Néhány, a szoptatás későbbi heteiben előforduló probléma

 • Mellgyulladás vagy túltelítődés a későbbi hetek során is előfordulhatnak. Ennek megoldásában szintén érdemes szaktanácsadónk segítségét kérnie.
 • Előfordulhat az is, hogy kevésnek bizonyul az anyatej. Ekkor megvizsgáljuk, majd kikérdezzük Önt a várandóssága és szülése körülményeiről, valamint arról, hogy miként szoptatott eddig. Ezt követően kerül sor egy egyéni stratégia felállítására, amellyel növelhető a tejmennyiség.
 • Problémát okozhat az is, ha a csecsemő náthás vagy lázas lesz. Ilyenkor érdemes gyakrabban szoptatni a babát, hiszen ez egyrészt pótolja a folyadékveszteséget, másrészt megnyugtatja a babát és segít neki ismét elaludni. Szaktanácsadónk számos további tippet és ötletet tud Önnek nyújtani!
 • Mit tegyünk, ha sokat bukik a csecsemő? Ez az első hónapokban meglehetősen gyakori, megelőzésképpen azonban megtaníthatjuk Önt arra, hogy megfigyelje, milyen ritmusban és hogyan szopik a baba.
 • Folytathatom-e a szoptatást, ha megbetegedtem, vagy ha gyógyszerszedésre kényszerülök? A fertőző betegségek vagy a láz önmagában nem ok arra, hogy Ön abbahagyja vagy szüneteltesse a szoptatást. A gyógyszerek döntő többsége mellett szintén folytatható a szoptatás. Szaktanácsadónk ilyenkor annak mérlegelésében segít, hogy mekkora veszélyt jelentene a gyógyszeres kezelés a szoptatásra, és mekkora kárt okozna az anyának és a babának az abbahagyása. Ilyen helyzetben konzultációt kezdeményez a kezelőorvossal, majd a szakemberek és az édesanya közösen hoznak döntést.

Számos további kérdés mellett fontos még az elválasztás, elválasztódás témaköre is. Az ideális az, ha az elválasztódás kezdeményezője a gyermek. Ha egy édesanyának vissza kell térnie a munkába, tanácsadónk egyéni stratégiát állít fel a számára, szükség esetén pedig akár a munkáltatóval is felveszi a kapcsolatot.