Hímivarsejt megtermékenyítés meddőség vizsgálat

Akroszóma-reakció vizsgálat

Az akroszóma-reakció elvégzése a mesterséges megtermékenyítési eljárás (IVF) előtt szükséges, mivel így kideríthető, hogy érdemes-e egyáltalán intracitoplazmatikus spermium injekcióval próbálkozni.

A sikeres megtermékenyítés során a spermium egybeolvad a petesejt membránjával, amelyhez az úgynevezett akroszóma-reakciónak kell végbemennie. Az akroszóma a spermium feji végén található sapkaszerű struktúra, amely a petesejtet körülvevő réteghez, a zona pellucidához érve felbomlik, és a petesejt membránjához történő kötődést és az azon való átjutást elősegítő anyagok (antigének, enzimek) szabadulnak fel belőle. Az akroszóma-reakció hibája (önmagától vagy elégtelenül végbemenő reakció) esetén zavart szenved a megtermékenyítés.

Mi az akroszóma-reakció vizsgálat célja?

A vizsgálat célja a spermium megtermékenyítő-képességének meghatározása az akroszóma-reakció segítségével annak eldöntésére, hogy a spontán (külső kémiai indukció nélkül) végbemenő akroszóma-reakció aránya kellően alacsony-e (maximum 15%). Az is meghatározásra kerül, hogy a reakció– mesterséges körülmények között – kiváltható-e spermiumok kellően nagy hányadában.

Hogyan zajlik az akroszóma-reakció vizsgálata?

Az akroszóma-reakciót laboratóriumi körülmények között (in vitro), Ca2+ ionofórral idézikelő. A reakció lezajlását követően jelölt antitesttel, áramlási citométerrel mérik az akroszóma-reakció arányát.

Az akroszóma-reakció vizsgálat lehetséges eredményei és értelmezésük

Az akroszóma-reakciót spontán és Ca2+ ionofórral indukálva is egyaránt megvizsgáljuk.

Az akroszóma-reakció % (AR%) az akroszóma-reakciót mutató spermiumok százalékos arányát adja meg a mintában, az életképes spermiumokon belül

Milyen asszisztált reprodukciós eljárások jönnek szóba a különféle ARIC pontszámok esetén?

Rossz eredmény esetén intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI) beadása javasolt.

Az akroszóma-reakció elvégzése a mesterséges megtermékenyítési eljárás (IVF) előtt szükséges, mivel így kideríthető, hogy érdemes-e egyáltalán intracitoplazmatikus spermium injekcióval próbálkozni.

A megfelelő arányú akroszóma-reakció esetén alkalmazott, az intracitoplazmatikus spermium injekciót megelőző, Ca2+ ionofórral indukált akroszóma-reakció nagymértékben növeli a mesterséges megtermékenyítés sikerének esélyét, 15-ről akár 40%-osra is.

Mikor nem javasoljuk az akroszóma-reakció elvégzését?

Alacsony spermiumszám esetén, mivel a teszt ilyenkor nem ad kellően megbízható eredményt.