Terhesgondozási csomag

Első megjelenéstől a 6. hétig

A menstruáció kimaradása után egy héttel ajánlott elvégezni a kora terhességi vizsgálatot, amely alkalmas a terhesség megállapítására. Erre akkor is szükség van, ha az otthoni teszt pozitív eredményt mutatott, orvosi vizsgálatnak is meg kell erősítenie. Ez ultrahangvizsgálatot jelent, melynek során tisztázódik a beágyazódás helye, így kizárható a méhen kívüli terhesség, amely a terhességek mindössze 1%-ánál fordul csak elő, de az esetleges következmények miatt fontos minél hamarabb elvégezni a vizsgálatot. Ezután az előzményi adatok felvétele következik, ennek során rögzítjük az információkat a korábbi terhességekről, esetleges vetélésekről vagy meddőségi kezelésről és bármi más olyan egészségügyi tényezőről, amely hatással lehet a várandósságra és a szülésre. Az úgynevezett rizikótényezők rögzítése után egy sor rutinvizsgálat következik, amelynek célja az egészségügyi állapot felmérése. A következő vizsgálatokat végezzük: rákszűrés, emlővizsgálat, pulzus- és vérnyomásmérés, testsúly- és magasságmérés, teljes vérkép, koleszterin- és vizeletvizsgálat, vércukorszint ellenőrzése, vércsoport meghatározása és fertőző betegségek szűrése. A szükséges műszeres vizsgálatok a hüvelyi vagy hasi ultrahangvizsgálat és az EKG-vizsgálat.

12-14. hét

A 12-14. hétben megismételjük a vérnyomás és a testsúly mérését, amelyet minden alkalommal elvégzünk, hogy pontosan tudjuk követni az anya testében lezajló változásokat. Bár ebben a korban a magzat még csak 5-8 centiméteres ülőmagassággal rendelkezik, eljött az ideje az első genetikai vizsgálatnak, melynek fő célja a Down-szindróma szűrése. Az első ultrahangos vizsgálat során jól látszik az agy- és az arckoponya, az orr, a fülek és az embrió szája is. Már kialakult a test, látható a gerincvonal, a végtagok és az ujjak is, így jól ellenőrizhető a magzat fejlődése.

18-20. hét

A szokásos vérnyomás- és testsúlymérés mellett elérkezett az ideje a második ultrahangos vizsgálatnak. Ennek során megállapítjuk a magzat fekvését, életjelenségeit, megbecsüljük a magzatvíz mennyiségét, a méhlepény tapadási helyét, megmérjük a koponya átmérőjét és térfogatát, a haskörfogatot és a combcsont hosszát. Ebből kiderül a magzat növekedési üteme. Ellenőrizzük a magzat szívét, belső szerveit, a csontrendszer, a koponya és az idegrendszer fejlődését. Ekkor már biztosan megállapítható a magzat neme is.

23-24. hét

A terhesség 23-34. hetében vérnyomás- és testsúlymérés, valamint vizeletvizsgálat vár a kismamára. Tájékozódó jelleggel lehet ultrahangvizsgálatot végezni, ez a magzatra nézve nem káros, az anyát viszont megnyugtatja, ha látja, hogy minden rendben zajlik. Azoknak a kismamáknak, akik korábban idő előtt hozták világra kisbabájukat, javasolható egy kiegészítő hüvelyi ultrahangvizsgálat. Ennek során a méhnyak hosszát és tágasságát mérik, amely előre jelezheti a koraszülést, így lehetőség nyílik a megfelelő óvintézkedések megtételére.

26. hét

A szokásos vérnyomás- és testsúlymérés laborvizsgálattal és teljes vérképellenőrzéssel egészül ki. Rh negatív vércsoport esetén ellenanyagszűrés is történik, illetve szükség van egy úgynevezett terheléses vércukorszintmérésre is. Ennek során 75 gramm szőlőcukrot oldanak fel 2 deciliter vízben, a kismamának ezt kell meginnia, és két órával később veszik le a vért, amit megvizsgálnak. Ha a vizsgálati eredmény határérték felett van, akkor meg kell tenni a szükséges lépéseket, elsődlegesen szénhidrátszegény diétát kell alkalmazni, de ha ez nem vezet eredményre, inzulinos kezelés következik.

30. hét

A terhesség 30. hetében sor kerül a következő ultrahangvizsgálatra. Ellenőrizzük a magzat növekedési ütemét, a lepény működését és a magzatvíz mennyiségét. A 30. héten már kizárható az esetlegesen kialakult vízfejűség is. Lehetőség van a magzat négydimenziós ultrahanggal történő vizsgálatára is, ennek elvégzése azonban csak szakmailag indokolt esetben javasolható, mivel az elhúzódó vizsgálat során nem zárható ki a magzatvíz melegedése, ami miatt a magzat kellemetlenül érezheti magát.

33. hét

A 33. hétben is elvégezzük a megszokott vizsgálatokat. Ismét ellenőrizzük a vérnyomást és a testsúlyt, valamint megvizsgáljuk a vizeletet is, hogy biztosan minden rendben menjen.

36. hét

A már szokásossá vált vérnyomás- és testsúlymérés, valamint laborvizsgálat mellett ismét ultrahangvizsgálat következik. A laborvizsgálat magában foglalja a teljes vérkép és vizelet vizsgálatát, ellenanyagszűrést és hüvelyváladék-ellenőrzést. Az ultrahangos vizsgálat során ellenőrizzük a magzat mozgását, elhelyezkedését, méreteit. Az esetek döntő többségében a magzat fejjel a medence felé helyezkedik el. Mivel a várandósság vége felé járunk, és egyre közeledik a szülés ideje, már hetente kell a baba és a méhlepény állapotát ellenőrizni. Minden alkalommal megvizsgáljuk a méhnyak hosszát, tágasságát, állagát. A méhnyak megrövidülése, a méhszáj tágulása és felpuhulása ugyanis a szülés közeledtét jelzik. A CTG-vizsgálat (Cardio-TokoGraphia) segítségével ellenőrizzük a szívfrekvenciát és a méh fájástevékenységét, valamint azt, hogy a lepény megfelelő mennyiségű oxigénnel látja-e el a magzatot. A vizsgálat körülbelül 20 percig tart, a kismama hasára két érzékelőt rögzítünk egy puha pánttal, míg a gép a mért adatokat görbék formájában rögzíti egy papírszalagra.

37. hét

A vérnyomás és testsúly ellenőrzése és a vizelet laborvizsgálata mellett ismét CTG-vizsgálattal ellenőrizzük a magzat szívműködését és a méh aktivitását. A szülés már nagyon közel van, a kismama türelmetlenül várja, hogy végre kezében tarthassa gyermekét. Legtöbben megnyugtatónak találják, hogy hétről hétre hallhatják a baba szívhangját, és biztosak lehetnek benne, hogy a baba egészséges és jól érzi magát.

38. hét

Hetente ellenőrizzük a magzat szívműködését, oxigénellátottságát, a méh aktivitását. Flowmetriával, vagy más néven ultrahangos áramlásvizsgálattal ellenőrizzük a magzat keringését. A köldökzsinór-áramlás vizsgálatakor a készülék grafikus formában ábrázolja a köldökzsinórban, a magzat hasi verőerében és a magzati koponyán belül mért áramlási viszonyokat, és tájékoztat a lepény működéséről is.

39. hét

A vérnyomás és testsúly ellenőrzésén és a kétszeri vizeletvizsgálaton kívül a 39. héten két alkalommal végzünk CTG-vizsgálatot a magzat szívműködésének ellenőrzésére. Szükség esetén magzati ultrahangos keringésvizsgálatra is ismét sor kerül. Megtörténik a magzat ultrahangos súlybecslése is, bár a koponya gyakran tapasztalható mélyebb helyzete miatt a precíz becslés már nehézkes ebben az időszakban. Ha a magzat súlya meghaladja a 3500 grammot, császármetszés javasolt.

40. hét

Ellenőrizzük a vérnyomást, a testsúlyt és a vizeletet. Két alkalommal ellenőrizzük a magzat szívműködését és keringését CTG-vizsgálattal. Kedvező esetben, ha a vizsgálati eredmények megfelelőek, lehetőség nyílik programszülésre, de csak akkor, ha a szülés 1-3 napon belül magától is beindulna, és a burokrepesztés után egy-két órával kialakuló fájások hatására normál lefolyású, spontán szülés várható.

Terminus után

A szülés várható időpontja után mindennap CTG-vizsgálattal ellenőrizzük a magzati szívműködést, amit 2-4 naponta ultrahangos áramlásvizsgálattal egészítünk ki. Ellenőrizzük a méhnyak hosszát, tágasságát is. Mindez kiegészíthető amnioszkópiával, melynek során egy méhszájba vezetett cső segítségével ellenőrizzük a magzatvíz színét, melynek elszíneződése oxigénhiányos állapotra utalhat, s így a szülés megindítását indokolhatja. Hétnapos terminustúllépés esetén beindítjuk a szülést.

Időpont Fizikális vizsgálatok Laborvizsgálatok Műszeres vizsgálatok
Első megjelenéstől a 6. hétig A terhesség megállapítása, kórelőzmény, rákszűrés, emlővizsgálat, pulzus-, vérnyomás-, testsúly- és magasságmérés Teljes vérkép, koleszterin- és vizeletvizsgálat, vércukormérés, vércsoport meghatározása, ellenanyagszűrés, fertőző betegségek szűrése Hüvelyi vagy hasi ultrahangvizsgálat, EKG-vizsgálat
12-14. hét

Laboreredmények kiértékelése

Vérnyomás- és testsúlymérés

Tapintásos vizsgálat (asszisztensi)

Kombinált teszt (Down-szűrés) Első trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat
16. hét

Vérnyomás- és testsúlymérés

Tapintásos vizsgálat (asszisztensi)

Anyai vérből Hepatitis-B-szűrés és vizeletvizsgálat
18-20. hét

Vérnyomás- és testsúlymérés

Tapintásos vizsgálat (asszisztensi)

Második trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálat
23-24. hét

Vérnyomás- és testsúlymérés

Tapintásos vizsgálat (asszisztensi)

Vizeletvizsgálat
26. hét

Vérnyomás- és testsúlymérés

Tapintásos vizsgálat (asszisztensi)

Anyai vérből teljes vérkép, terheléses vércukorvizsgálat, vizeletvizsgálat, Rh negatív vércsoport esetén ellenanyagszűrés
30. hét

Vérnyomás- és testsúlymérés

Tapintásos vizsgálat (asszisztensi)

Ultrahangvizsgálat – hüvelyi ultrahangvizsgálat
33. hét

Vérnyomás- és testsúlymérés

Tapintásos vizsgálat (asszisztensi)

Vizeletvizsgálat
36. hét

Vérnyomás- és testsúlymérés

Tapintásos vizsgálat (asszisztensi)

Anyai vérből teljes vérkép, hüvelyváladék-tenyésztés, vizeletvizsgálat, ellenanyagszűrés
Ultrahangvizsgálat, CTG, NST-Non Stressz Teszt
37. hét

Vérnyomás- és testsúlymérés

Tapintásos vizsgálat (asszisztensi és orvosi)

Vizeletvizsgálat CTG
38. hét

Vérnyomás- és testsúlymérés

Tapintásos vizsgálat (asszisztensi)

Vizeletvizsgálat Flowmetria, CTG
39. hét

Vérnyomás- és testsúlymérés (2 alkalommal)

Tapintásos vizsgálat (asszisztensi és orvosi)

Vizeletvizsgálat (két alkalommal) Szükség esetén Flowmetria, CTG (két alkalommal)
40. hét

Vérnyomás- és testsúlymérés (2 alkalommal)

Tapintásos vizsgálat (asszisztensi, két alkalommal)

Tapintásos vizsgálat (orvosi)

Vizeletvizsgálat (két alkalommal) Flowmetria, CTG (két alkalommal)
Terminus után 7. napos terminustúllépés esetén szülésindítás Vizeletvizsgálat (másnaponta)

CTG (naponta)

Ultrahang és Flowmetria (másnaponta)