IVF

Nem okoznak fejlődési zavarokat a meddőségi kezelések

Van-e valamilyen összefüggés a születés utáni 36. hónapig előforduló fejlődési zavarok előfordulási gyakorisága és a teherbeesést megelőzően elvégzett meddőségi kezelések között? Egy új, megfigyeléses vizsgálat alapján nem kell ilyesmitől tartani, és a meddőségi kezelés segítségével világra jött gyermekek is pont ugyanolyan ütemben fejlődnek, mint a természetes úton fogant társaik.

A vizsgálatba összesen 5000 anyát vontak be, akik közül 1500-nak született a gyermeke valamilyen fajta meddőségi kezelést követően. A kezelések között egyaránt szerepelt a mesterséges megtermékenyítés (IVF), az intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI), a fagyasztott embrióbeültetés, valamint a donor petesejtek vagy donor embriók használata (ezek az úgynevezett asszisztált reprodukciós módszerek). Az anyák egy részénél pedig a peteérés serkentését elősegítő, szájon át vagy injekciós úton beadott gyógyszereket alkalmaztak, méhen belüli megtermékenyítés mellett vagy anélkül.

A megszületett gyerekek fejlődését egy speciális kérdőív segítségével mérték, amely a korai fejlődési zavarok felismerésére lett hitelesítve. Ez a kérdőív ötféle képességet mér: a finom motoros mozgásokat (például a játékok mozgatása), a durvább motoros mozgásokat (például, hogy egy idősebb baba fel tud-e ülni magától is), a személyes és társas viselkedéseket (például, hogy képes-e önállóan enni a gyermek), a kommunikációt, valamint a problémamegoldó képességeket.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyerekek 6-10%-a mutatott valamilyen fokú lemaradást a mért fejlődési képességekben. Amikor az összes gyermek pontszámait együtt vizsgálták (az ikreket is beleértve), akkor úgy tűnt, hogy van összefüggés a fejlődési lemaradások és a meddőségi kezelések között, amikor azonban kizárták az ikergyermekek adatait (akik a fogantatás körülményeitől függetlenül hajlamosabbak a lassabb fejlődésre), már semmilyen összefüggést nem lehetett tapasztalni a fejlődési lemaradások és a meddőségi kezelések között.

„Tudomásunk ez az első, a meddőségi kezelések és a fejlődési zavarok kapcsolatát elemző tanulmány, és bár megfigyeléses vizsgálatról volt szó – amelyben nem állapíthatóak meg ok-okozati kapcsolatok – megnyugtató eredményt kaptunk. Úgy tűnik tehát, hogy nem kell a meddőségi kezeléseknek a gyerekek fejlődésére gyakorolt negatív hatásaitól tartanunk” – írják a szerzők.

Forrás: JAMA Pediatrics http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2478295