Férfi meddőség andrológiai vizsgálata

A férfi meddőség andrológiai vizsgálata

A meddőség okát hagyományosan inkább a nőknek szokás tulajdonítani, azonban ez egy hibás és rég meghaladott szemlélet: a meddőség modern kezelésében a férfiak alapos kivizsgálása is ugyanannyira fontos szerepet játszik, mint a nők esetében elvégzendő vizsgálatok.

Jól ismert, hogy ha egy párnál természetes módon nem jön létre a gyermekáldás, akkor nemcsak a pár női, hanem a férfi tagját is alaposan ki kell vizsgálni, hogy kizárható, illetve orvosolható legyen a férfi eredetű meddőség.

„A meddőség férfi oldala legalább annyira fontos, mint a női oldal. Ismert, hogy Európa-szerte, így hazánkban is romlik a férfiak spermaképe, aminek a konkrét kiváltó okai egyébként nem igazán ismertek. Szerencsére a rendelkezésünkre állnak azok a vizsgálatok, amelyekkel a férfi meddőség okait ma már elég nagy százalékban sikerül pontosan felderítenünk, így az esetek többségében a megfelelő kezelést is sikerül megtalálni” – mondja dr. Albert István andrológus-urológus szakorvos.

A meddőségek nagyjából fele férfi eredetű

A gyermektelen házasságok közel felénél a férfi orvosi problémái állnak a háttérben. Érdemes a kivizsgálást a pár férfitagjával kezdeni, mert ezek a vizsgálatok általában egyszerűbbek, mint a nők kivizsgálása.

Klinikánkon a vizsgálatok és konzultációk várakozási idő nélkül, előre megbeszélt időpontban, diszkrét, kulturált körülmények között zajlanak.

A férfimeddőség okainak vizsgálatát klinikánkon olyan gyermektelen házaspároknál végezzük el, akik rendszeres, védekezés nélküli házasélet mellett sem tudnak utódot létrehozni legalább fél év alatt.

„Elsőként egy ondóvizsgálatra kerül sor, amelyet számítógépes spermaanalizátorral végzünk. Ha az ondóban a normálistól való eltérés mutatkozik, akkor egy általános, urológiai és andrológiai fizikális vizsgálatot végzek el a hozzám forduló férfinál, ezen kívül egy hereultrahangra is sort kerítünk. Egy gyors vérvételt követően a hormonális hátteret is ki lehet vizsgálni, egy bizonyos spermaszám alatt vagy ismétlődő vetélések esetén pedig genetikai szűrés is végezhető. A különféle baktériumok vagy a szexuális úton terjedő egyéb betegségek jelenlétét szintén meg tudjuk vizsgálni, ha a férfi meddőség egyéb okai már kizárásra kerültek” – mondja dr. Bógyi György andrológus.

A férfi eredetű meddőség kezelése egyaránt lehet gyógyszeres és műtéti, a megfelelő terápia kiválasztása a kapott eredményektől függ.