Terhesség

Szülésfelkészítő tanfolyam: tudatosan felkészülni a szülésre

A szülésfelkészítő tanfolyam célja, hogy a kismamák tudatosan felkészülhessenek a szülésre, és ne érjék őket meglepetésként a szülőszobán esetlegesen bekövetkező váratlan események. A tanfolyam számos praktikus információval is szolgál, amelyek segítenek abban, hogy a szülés mindenki számára egy szép és pozitív élmény legyen.

Figyelem!
A járvány miatt tanfolyamaink on-line vannak megtartva. Jelentkezés lehetséges on-line és telefonon is. A tanfolyam előre utalással fizetenedő, az ehhez szükséges adatokat emailben küldjük meg a jelentkezést követően.

Szülésfelkészítő tanfolyamon többek között azért érdemes részt venni, mert nagyon sok kismama nem a megfelelő helyről tájékozódik. A megtévesztő információk forrása egyaránt lehet valamilyen internetes fórum, egy Facebook csoport, vagy bármilyen felület, ahol a kismamák egymásnak adnak tanácsokat. Ezzel a sokszor az a probléma, hogy a legtöbben nem szakmai, hanem érzelmi alapon nyilvánítanak véleményt, és ez félreviheti a kismamák szülésről alkotott előzetes elképzeléseit” – mondja Rados Katalin szülésznő, aki Kovács-Varga Barbara csecsemő- és gyermekgondozóval együtt vezeti az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum szülésfelkészítő tanfolyamát.

A mi célunk a szülésfelkészítő tanfolyammal elsősorban az, hogy objektív információkat adjunk a kismamáknak azzal kapcsolatban, hogy a kórházi szülés során milyen élményekre és helyzetekre érdemes felkészülniük. Így már előre tisztában lesznek a szülés folyamatával, és nem lesznek bennük indokolatlan félelmek, amiket mások rossz élményei gerjesztettek.

A tanfolyamon választ kaphatunk a kérdéseinkre

A kismamák egy része mindent ideálisnak képzel el, valahogy úgy, ahogyan a filmekben lehet látni: elfolyik a magzatvíz, majd nem sokkal később már meg is született a kisbaba. A valóságban ez ennél egy kicsivel összetettebb, ezért érdemes tudatosan felkészülni rá. Ezzel pozitív élménnyé tehető a szülés, azokban az esetekben is, amikor a folyamat a vártnál egy kicsit nehezebben zajlik le, vagy épp máshogyan, mint ahogyan azt előre elképzeltük.

A szülésfelkészítő tanfolyam talán legfőbb előnye, hogy szakmailag hiteles forrásból kapnak érdemi tájékoztatást a kórházi ellátásról, és nem az innen-onnan halott és gyakran egymásnak teljesen ellentmondó információmorzsákból kell összeszednie egy kismamának, hogy mire számítson a szülőszobán. „A tanfolyam mindkét részén az összes szüléssel kapcsolatos témát részletesen átvesszük, és minden kérdésre választ adunk, ami a kismamák felől érkezik hozzánk” – mondja a hosszú évek tapasztalatával rendelkező a szülésznő, aki saját maga is megtapasztalta már, milyen érzés életet adni egy gyermeknek.

A tanfolyamunk azért különleges, mert közösen tartja egy szülésznő és egy csecsemőápoló. Ilyen nem létezik máshol, hogy ez a két, egyébként is egymás kezére dolgozó szakma ilyen téren is együttműködjön, és komplex tudást adjon át a várandósoknak. A tanfolyam két része egymásra épül: nemcsak a vizsgálatokat mondjuk el szülésznői és csecsemőápolói szemszögből, illetve egyikünk a kórházi, másikunk az otthoni teendőket, hanem tényleges gyakorlati tanácsokkal látjuk el az édesanyákat mindkettőnk oldaláról.

Fontos a támogató környezet

Nem kell félni a szüléstől, hiszen támogató környezetben, a megfelelő szakemberek részvételével zajlik minden, akik maximálisan odafigyelnek a kismamára. Senki sincs egyedül a szülés közben, és mindig van ott valaki, akitől segítséget lehet kérni. A szülésznő megmutathatja a legkedvezőbb vajúdási pozíciót, vagy olyan segédeszközöket ajánlhat, amelyek könnyebbé tehetik a vajúdás aktuális fázisát. A kismamát a fájdalomcsillapítás elérhető lehetőségeiről is tájékoztatják. A szülésznő és a csecsemőápoló ezen kívül érzelmileg is igyekszik támogatni az édesanyákat, és a szülésüket vagy az újszülöttjüket érintő bármilyen nehézségüket megpróbálják orvosolni” – érzékelteti az ellátás komplexitását a szakember.

Érdemes emellett a nem várt eseményekkel is tisztában lenni: ilyen lehet például az, ha a szülés mégis császármetszéssel ér véget annak ellenére, hogy a folyamat ugyan természetes úton indult meg. A vajúdás időtartama is tovább tarthat, mint arra a kismama számított, néha pedig egyéb beavatkozás válik szükségessé.

A vajúdás kezdetétől a kórházból történő távozásig

Minden szülés más és más. A második vagy a harmadik szülés akár jelentősen is különbözhet attól, mint amit a kismamák a korábbi szülés vagy szülések során megtapasztaltak” – mondja Rados Katalin. „A felkészítő tanfolyamon a szülés összes fázisáról és az egyes fázisokra jellemző főbb történésekről részletesen szó esik. Átbeszéljük továbbá, hogy mik a lehetséges szülési pozíciók, és hogy milyen mozgásokat végez a magzat közvetlenül a születését megelőzően. Olyan módszereket is ismertetünk, amelyekkel a kismama könnyebbé és gördülékenyebbé teheti a baba megszületésének folyamatát. Őszintén remélem, hogy mindenkinek valós segítséget tudunk nyújtani, és a tanfolyamot követően mindenki a maga teljességében tudja megélni ezt a csodálatos élményt.

Hasznos információk a csecsemőgondozásról

A szülésfelkészítő tanfolyam második blokkjában Kovács-Varga Barbara csecsemő- és gyermekgondozótól tudhatnak meg mindent a kismamák arról, hogy mik a baba gondozásával kapcsolatos legfontosabb teendők.

Én a szülés végén, a kitolási szakaszban kapcsolódok be a szülés folyamatába, a feladatom pedig az, hogy ellássam a babát. Abban a három napban, amit az anyuka és gyermeke a kórházban töltenek, mi segítünk a csecsemőgondozási feladatok elsajátításában, a szoptatásban, és a babával való kapcsolat kialakításában. A pelenkázástól a köldökcsonkápolásig mindenre részletesen kitérek a tanfolyam során: elmesélem, hogyan kell felvenni és letenni a babát, vagy épp mire kell figyelni a sírásával kapcsolatban” – mondja a szakember.

Nagyjából 15 éve foglalkozom gyermekekkel, és Katához hasonlóan a kismamákkal is jól meg tudom találni a hangot. A várandósság és a szülés körüli időszak egy érzékeny periódus a nők számára, ezért fontos, hogy minden problémához empatikusan álljunk hozzá. A másik pedig a szakmai tapasztalat, hiszen csak így tudunk hiteles információkat nyújtani. A szülőszobán és a kórházban végzett munkámnak köszönhetően már összegyűlt annyi tudásom, hogy ezzel a tanfolyamra jelentkező kismamáknak is segíteni tudjak.

Bejelentkezés

Soron következő szülésfelkészítő tanfolyamunk időpontjai

  • 2020.10.31. szombat 09:00-12:00

A tanfolyam ára 10.000 Ft. A tanfolyam minimálisan 5 fő jelentkezése esetén lesz megtartva.

Helyszín: On-line tanfolyam, Skype programmal. A jelentkezők egy linket fognak kapni, amely segítségével be tudnak kapcsolódni a tanfolyamba.

(Térkép)

Azonnali online időpontfoglaláshoz kattintson ide!

Telefonos bejelentkezéshez kérjük hívja az alábbi telefonszámot:

+36 1 580 8600