Toxémia szűrés

Első trimeszteri toxémia szűrés

Mit jelent a terhességi toxémia (preeclampsia)?

A terhességi toxémiával sokféle néven találkozhatunk: preeclampsia, terhességi magas vérnyomás, terhességi mérgezés vagy orvosi nevén praeeclampsia. A terhességi toxémia a terhesség második felében kialakuló, jellegzetes tünetekkel, szélsőséges esetben magzati és anyai életveszélyes állapottal járó betegség. A 20. hét után jelentkezhet, bármely kismamánál, előzmények nélkül. Terhességi toxémia pontos oka jelenleg ismeretlen. Súlynövekedés elmaradásával és a terhesség korai befejezésének szükségesével veszélyezteti a magzatot. Az egészséges, először szülő kismamák 2-6%-át érinti. Diagnózist magas vérnyomás valamint vizeletben megfigyelhető fehérje együttes jelenlétekor lehet alkotni, amely a terhesség második felében jelentkezik.

Kiket fenyeget a preeclampsia?

Az alábbiak növelhetik a preeclampsia kialakulásának kockázatát:

  • Korábban már volt terhességi magas vérnyomása vagy preeclampsiája
  • Azok a nők, akiknek testvérének vagy édesanyjának volt preeclampsiája
  • Azok a nők, akik több gyermeket várnak egyszerre;
  • Azok a nők, akiknek magas vérnyomása vagy veseproblémája volt a terhesség előtt
  • Azok a nők, akiknél cukorbetegséget (diabetes mellitus), antifoszfolipid szindrómát (APS, Hughes-szindróma), szisztémás lupus erythematosus (SLE) diagnosztizáltak
  • Túlsúlyos nők, vagy akiknek a BMI indexe 30 vagy annál magasabb értékű

Mik a preeclampsia tünetei?

Általában 20. hét után jelentkeznek a tünetek: korábban nem tapasztalt magas vérnyomás, vizelet megnövekedett fehérjetartalma, ödéma. A terhesség alatt önmagában fellépő vizenyő nem veszélyes, ha ahhoz magas vérnyomás nem társul.

A preeclampsia tekintetében megkülönböztetünk korai (34. hét előtt) valamint késői (34. hét után) megjelenésű formát. Klinikailag a korai preeclampsiának nagy jelentősége van.

  • Enyhe preeclampsia: magas vérnyomás, ödéma, fehérjevizelés.
  • Súlyos preeclampsia:fejfájás, homályos látás, nem bírja elviselni a nagy fényt, fáradtság, hányinger/hányás, kis mennyiségű vizelet, fájdalom a has jobb oldalán felül, légszomj, sérülékenység. Azonnal keresse fel orvosát, ha homályos látást, erős fejfájást, hasi fájdalmat tapasztal és/vagy nagyon ritkán tud vizelni.
  • Legsúlyosabb formája a HELLP-szindróma: a vörösvértestek szétesnek, csökkent a vérlemezke szám, magasra szöknek a májenzimek értékei és kezeletlen formában súlyos, az anya és magzatát veszélyeztető kórkép. A preeclampsiában szenvedő nők 20% lép fel.

Mi az első trimeszteri toxémia szűrés és mikor végezhető el?

A 34. hét előtt kialakuló preeclampsiia egy új módszer segítségével már a 12. héten szűrhető. Az első trimeszteri szűréssel már meglehetősen pontosan kimutatható a toxémia előfordulásának valószínűsége. A szűrés célja, hogy a magas kockázatú kismamákat azonosítsuk még a tünetek megjelenése előtt az első trimeszterben. A szűrés kombinált teszttel (Down-szindróma szűrés) egyidejűleg végezhető el.

A vizsgálat során figyelembe vesszük az anya életkorát, testsúlyát, általános anamnézisét, az aktuális vérnyomást és a magzati fehérjék koncentrációját (PlGF, Papp-a). Valamint egy speciális ultrahangvizsgálattal a méhet ellátó artériák Doppler vizsgálata is megtörténik. Szűrővizsgálattal kiszűrhető a magas kockázatú esetek 96%-a 10% téves pozitív eredmény mellett.

Hogyan előzhetem meg a preeclampsia kialakulását?

Jelenleg nincs biztos módszer a preeclampsia elkerülésére. A magas vérnyomást okozó tényezők közül néhány szabályozható, némelyek nem.

Magas kockázat esetén, a WHO állásfoglalása alapján, a preeclampsia korai kialakulásának esélyét csökkenteni lehet a várandósság 16. hete előtt kezdett alacsony dózisú aszpirin (napi 75mg acetil-szalicilsav) szedésével. Emellett, de minden terhesség esetén is igen nagy jelentősége van a rendszeres vérnyomás ellenőrzésnek és az időben elkezdett vérnyomáscsökkentő kezelésnek.

Az új első trimeszteri PlGF alapú szűrés lehetővé teszi a magas kockázatú korai preeklampsziás terhességek azonosítását. Szűrővizsgálattal kiszűrhető a magas kockázatú esetek 96%-a.
A preeclampsia szűrés kombinált teszttel (Down-szindróma szűrés) egyidejűleg végezhető el, melynek eredménye helyben 1,5-2 óra alatt elkészül.

A kombinált teszt mellé elvégzett preclampsia szűrés opció ára +8.000 Ft