A terhesgondozás során végzett vizsgálatok ismertetése

A terhesgondozás célja, hogy minden olyan kóros állapotot időben felismerjen az orvos, amely az anya, illetve a baba egészségét veszélyeztetheti. Hazánkban a védőnő és az orvos a szakmailag meghatározott irányelvek szerint együtt végzi ezt a feladatot: cikkünkben részletesen ismertetjük a terhesgondozás során elvégzésre kerülő vizsgálatokat.

4-6. hét

Koraterhességi ultrahang-vizsgálat

A vizsgálatsorozat egy koraterhességi ultrahangvizsgálattal indul a negyedik és a hatodik hét között: ennek során a petezsák, ill. az embrió méretéből kiindulva meghatározzuk a terhesség korát, az ötödik hét végétől láthatjuk a szívműködést, és nagyon fontos, hogy kizárjuk a méhen kívüli terhességet. Ebben az időpontban már felismerhető a két petezsákban fejlődő ikerterhesség is.

Laborvizsgálatok

Az ultrahangvizsgálatot kísérő laborvizsgálatok közé tartoznak a teljes vérkép, a vizelet, a vércukor-, a koleszterin- és trigliceridszint vizsgálata, Rh-negatív anyánál pedig az ellenanyag-vizsgálat.

9-10. hét

Ultrahang-vizsgálat

A 9-10. hét során végett ultrahangvizsgálat célja lehet a terhesség korának pontosítása (az embrió normális mérete ekkor 2,3-4 cm), és a szívműködés mellett azt is ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a növekedés üteme. Ebben az időszakban már jól felismerhető az egy petezsákban fejlődő ikerterhesség is.

12-14. hét

Első genetikai ultrahangvizsgálat

A tizenkettedik heti első genetikai ultrahangvizsgálat szükségessége már mindenhol általánosan elfogadott.

Ajánlott vizsgálat az ún. kombinált teszt, amely az egyik leghatékonyabb kromoszóma-rendellenességeket szűrő teszt: ez a vizsgálat egy részletes ultrahangvizsgálatból, illetve az anyai vér vizsgálatából áll. A teljes vizsgálat 1-1,5 órát vesz igénybe, így a kismamák egy konzultáció keretében rögtön megkapják a leletet.

A terhesség 10-11. hetétől lehetőség nyílik a magzati DNS vizsgálaton alapuló nem-invazív prenatális tesztek (NIFTY teszt, Trisomy teszt) elvégzésére is, mellyel különböző szindrómák szűrhetők 99% feletti pontossággal.

A 12-14. héten az embrió ülőmagassága 45 és 84 mm közé esik.

16-18. hét

HbsAg szűrés

A tizenhatodik héten végezzük el a hepatitis-B (HbsAg) szűrést.

18-21. hét

A második genetikai ultrahangos rendellenesség-szűrő vizsgálat

A tizennyolcadik és a huszonegyedik hét között kerül sor a második genetikai ultrahangvizsgálatra, melynek során az ultrahangos orvos megnézi a babát a koponyájától a lábujjáig, és a magzat fejlődési ütemének, arányainak meghatározása céljából megméri a koponyaátmérőt (BPD) és -körfogatot (HC), a hasfal-körfogatot (AC) és a combcsont hosszát (FL).

Szintén ilyenkor ellenőrizzük az agyállomány szerkezetét, az agykamrák tágasságát, a szájpadot, az ajkakat és a szemlencséket, valamint megvizsgáljuk a mellkasi szerveket, különös tekintettel a szív billentyűire, üregrendszerére, benne a vér áramlási viszonyaira. A rekeszizom vonala alatt a hasüregben nézzük a gyomortelődést, a vesék szerkezetét, a belek “fényességét” (ultrahang-visszaverő képességét) és a húgyhólyag telődését (a folyadékkal telt gyomor és hólyag sötét foltként mutatkozik).

Ekkor már biztosan látszik a magzat neme is. A huszonegyedik héttől – akiknél az előzmények (koraszülés) vagy a panaszok (alhasi görcsök) indokolják – érdemes a méhnyak hosszát és tágasságát is rögzíteni egy hüvelyi ultrahangvizsgálattal, hogy a fenyegető koraszülést időben felismerhessük.

26. hét

Laborvizsgálatok

A huszonhatodik hetet követően végezzük el a terhességi cukorbetegség és a vérszegénység felismerését célzó laborvizsgálatokat (ellenanyagszint-mérés, éhgyomorra terheléses vércukorszint-vizsgálat 75 g glükóz fogyasztása után 120 perccel). Szükség esetén szénhidrátszegény diéta ajánlott, nem megfelelő vércukorszint esetén pedig diabetológus szakorvos állítja be az inzulinos kezelést, javasolt ilyenkor valamelyik nőgyógyászati klinikán szülni.

30. hét

Ultrahangvizsgálat

A harmincadik hét körül kerül elvégzésre a következő ultrahangvizsgálat, amelynek során ellenőrizzük a magzat növekedésének ütemét, a lepény működését és a magzatvíz mennyiségét. Egyaránt veszélyállapotot jelezhet, ha a magzat mérete kisebb vagy nagyobb az átlagosnál: az utóbbi például a nem megfelelően beállított cukorbetegség esetén fordulhat elő.

Ez a 4D ultrahangvizsgálat javasolt ideje.

A harmincadik hetet követően egyre sűrűsödnek a vizsgálatok: a szülés közeledtével az egyéb vizsgálatok (laborkontroll, vérnyomás- és testsúlyellenőrzés, hüvelyi vizsgálat a méhnyak hosszának és a méhszáj tágasságának ellenőrzése céljából) mellett érdemes megvizsgálni a hüvelyváladékban, hogy jelen van-e a baba egészségét veszélyeztető Streptococcus-B baktériumfertőzés, amely a legtöbb súlyos újszülöttkori fertőzést okozza. A hetente elvégzett CTG-vizsgálatok során ellenőrizzük a magzati szívműködést, a méh fájástevékenységét és összességében a méhlepény működését. Azt is megnézzük, hogy a méhlepény megfelelően látja-e el oxigénnel és tápanyaggal a magzatot.

33. hét

Laborvizsgálatok, vérnyomás és testsúly ellenőrzés. Ez is megfelelő időpont a 4D ultrahangvizsgálat elvégzésére.

36. hét

Hüvelyi vizsgálat a méhnyak hosszának és a méhszáj tágasságának ellenőrzése céljából. Hetente CTG-vizsgálat: ellenőrizzük a magzati szívműködést, a méh fájás-tevékenységét, összességében a méhlepény működését. A CTG-vizsgálat (kardiotokográfia) során egyidejűleg rögzítjük a magzat pulzusszámát, a méh összehúzódását és a magzat mozgását. Megnézzük, hogy a méhlepény megfelelően látja-e el oxigénnel és tápanyaggal a magzatot. Hüvelyváladék-tenyésztés Streptococcus-B baktérium fertőzés kizárása érdekében, mely a legtöbb súlyos újszülöttkori fertőzést okozza.

Vérnyomás és vizeletkontroll.

37. hét

CTG, szülészeti vizsgálat a méhnyak hosszának, tágasságának megállapítására. Vérnyomás, vizeletvizsgálat. A hüvelyváladék-tenyésztés eredményének megbeszélése.

38. hét

Hasonló a 37. heti vizsgálathoz.

39. hét

A 39. hét után történik az ultrahangos súlybecslés és a lepényi működés ellenőrzése áramlásvizsgálat segítségével. Megbecsüljük a magzatvíz mennyiségét és a lepény úgynevezett érettségét is. A többi vizsgálat egyezik az előző heti vizsgálatokkal; a méhnyak állapota alapján javaslatot tehetünk a programszülésre.

40. hét

A negyvenedik héten a 38. heti vizsgálattal megegyező felmérések zajlanak (CTG, szülészeti vizsgálat a méhnyak hosszának, tágasságának megállapítására, vérnyomás- és vizeletvizsgálat). Mindez kiegészíthető amnioszkópiával (a magzatvíz színének meghatározása a méhszájba vezetett fémcső segítségével). A 40. hét után a CTG-vizsgálatok másnaponta kell, hogy kövessék egymást, amit 3-4 naponta ajánlott kiegészíteni egy áramlásvizsgálattal.

Tíz nappal a betöltött 40. terhességi hét után mindenképp javasolt a szülés megindítása.