A terhességi cukorbetegség és kezelése

Nyitvatartási idő

Hétfő: 08:00 – 18:30
Kedd: 08:00 – 18:30
Szerda: 08:00 – 18:30
Csütörtök: 08:00 – 18:30
Péntek: 08:00 – 16:30

Bejelentkezés

A várandósság alatt terhességi cukorbetegség alakulhat ki a kismamák egy részénél, ami szerencsére a legtöbb esetben csak a várandósság idejére korlátozódik. A jelenség oka a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő: a méhlepényben termelődő hormonok csökkentik a szervezetben termelődő inzulin hatását, ami miatt átmeneti inzulinrezisztencia jön létre a kismama szervezetében. Centrumunkban dr. Gasparics Roland , a Szent Imre Kórház diabetológiai szakrendelését irányító főorvosa segít Önnek a terhességi cukorbetegség tüneteinek kellően hatékony kezelésében.

Bárkinél előfordulhat és veszélyekkel járhat

A terhességi cukorbetegség mindenféle előzmény nélkül is kialakulhat, anélkül hogy Önnél korábban bármiféle szénhidrát-anyagcsere zavar lett volna jelen. Diagnosztizálása és kezelése alapvetően fontos mind a baba, mind az Ön egészséges szempontjából. Szerencsére e betegség kialakulása nem jelenti feltétlenül, hogy Önnél a baba megszületését követően is fennmaradna ez az állapot. Az esetek túlnyomó többségében a szülést követően ugyanis spontán rendeződik a szénhidrát-anyagcsere állapot. Az esetek kis százalékában azonban a cukorbetegség megmarad, ezért fontos a szülést követő célzott kontroll is.

Alapvető fontosságú tehát, hogyha a terhesség 24-28. hetében elvégzett kötelező szűrővizsgálat során diagnosztizálásra kerül Önnél a probléma, mindenképpen konzultáljon szakemberrel, aki megfelelő tanácsokat ad a vércukorszintjének megfelelő értékek között tartásához, melyeket mindenképpen javallott betartani. Ellenkező esetben ugyanis negatív hatások érhetik a fejlődő magzatot (akár agyi fejlődési zavarok, vagy extrém nagy születési súly), növekedhet a szülészeti szövődmények kockázata (koraszülés, vagy császármetszéssel történő szülés abban az esetben is, ha Ön természetes úton szeretett volna szülni) és az Ön egészségi állapota is veszélyeztetett lehet.

Mit tegyen, ha a rutinszerűen mindenkinél elvégzett szűrővizsgálat során terhességi cukorbetegségre derül fény?

Hogy megelőzzük a veszélyeket,  érdemes a diagnózist követően a lehető leghamarabb szakorvost felkeresni és elkezdeni az általa javasolt kezelést. Olvassa el alábbi tájékoztató anyagunkat a megfelelő vércukor szintről, az otthoni mérésről és a terhességi diabétesszel kapcsolatos teendőkről!

A terhességi cukorbetegség és kezelése részletesen

Tovább olvasáshoz kérjük kattintson!
Go to Top