Urológiai tanácsadás várandós kismamák részére

Gyermekurológiai szaktanácsadás várandós kismamáknak

Az ultrahangvizsgálatok során jól láthatóak a vesék különféle fejlődési rendellenességei, a várhatóan szükséges műtéti kezelésre így már a szülést megelőzően fel tudjuk Önt készíteni. Akkor is javasolt már a várandósság alatt felkeresnie tanácsadásunkat, ha egy korábbi fiúgyermekénél jelen volt a húgycsőfejlődési rendellenességek valamely típusa, ebben az esetben ugyanis megnő az esélye, hogy születendő gyermekénél is jelen lesz ugyanez a rendellenesség.

Kinek ajánlott a várandósság alatti gyermekurológiai szaktanácsadás?

A terhességi ultrahangvizsgálatok ma már számos, a vesék nem megfelelő működésével kapcsolatos problémát is képesek kimutatni. Ezeket a rendellenességeket az ultrahangvizsgálatok elterjedése előtt nem volt lehetőségünk már a várandósság alatt felfedezni, a veseproblémákra így csak a születést követően, a panaszok megjelenésekor derülhetett fény.

Ha az ultrahangvizsgálat veserendellenességet tár fel, centrumunk urológus szakorvosával még a születés előtt konzultálhatnak arról, hogy mik lesznek a születés utáni teendők. Mindez két szempontból is nagyon hasznos: biztosan elkerülhetőek lesznek azok a károsodások, amelyek legrosszabb esetben az egyik vese elvesztéséhez vezethetnek, másrészt megkíméljük Önt attól, hogy várandóssága alatt feleslegesen aggodalmaskodjon egy olyan probléma miatt, amely a szükséges szakmai hozzáértés mellett a megfelelő módon kezelhető.

Abban az esetben is ajánlott továbbá a tanácsadáson történő részvétel, ha az Ön családjában – például egy már korábban megszületett fiúgyermeknél – jelen volt valamilyen urológiai jellegű probléma. Az egyik leggyakoribb zavar a húgycső fejlődési rendellenessége, amelynek jelenlétére és megfelelő kezelésére szintén érdemes előre felkészülni. A várandósság alatti konzultációval nemcsak a felesleges aggodalmak kerülhetőek el, hanem a későbbi félrekezelések is, amelyek a nem megfelelő hozzáértésből adódnak.

Magzati korban is felismerhető urológiai rendellenességek

Vesemedence-tágulatok

Az ultrahangvizsgálatokkal jól látható, hogy a vesékben feltorlódik-e a vizelet vagy sem. Az is látható, hogy a magzatvíz megfelelő mennyiségben van-e jelen. Többek között ezek a mérések teszik lehetővé, hogy a vesefejlődési rendellenességek egy részét már a terhesség alatt felismerjük.

A vizelet torlódásának oka lehet egyrészt maguknál a veséknél, ami meggátolja a vizelet folyamatos kiürülését. A vizelet torlódása kialakulhat amiatt is, ha a fejlődési rendellenesség nem a vesékben, hanem a húgyvezeték húgyhólyagba történő beszájadzásánál található. A vizelet ilyenkor azért torlódik fel a vesékben, mert nem tud bejutni a húgyhólyagba. A harmadik, legsúlyosabb eset pedig az, amikor magában a húgyhólyagban alakult ki valamilyen probléma, aminek következtében a vizelet nem tud innen kijutni, és visszaáramlik mindkét vesébe.

Ha a magzati ultrahangvizsgálatok során a vizelet feltorlódását tapasztaljuk a vesékben, akkor tanácsadásunkon előre felkészítjük Önt arra, hogy milyen további vizsgálatokra és milyen várható beavatkozásokra lesz szükség a gyermek megszületését követően. A vizelet feltorlódása miatt kialakult vesetágulat méretétől és a tágulatot okozó rendellenesség helyétől függően különféle típusú műtéti beavatkozások válhatnak javasolttá.

Húgyvezeték-szűkület

A húgyvezeték szűkülete az egyik olyan további urológiai probléma, amely már az ultrahangvizsgálatok alatt is detektálható. Erre azért érdemes nagyon odafigyelni, mert a vesetágulatokhoz hasonlóan a húgyvezeték-szűkület is komoly gyulladások forrása lehet, amelyek végül a vesék funkcióképességének csökkenéséhez vezethetnek.

Tanácsadás a húgycsőfejlődési-rendellenességek megelőzésére fiúknál

A vesékkel szemben – ahol az ultrahangon látható a bennük megtalálható vizelet mennyisége – a nemi szervek fejlődési rendellenességei nem látszanak az ultrahangos felvételeken.

A nemi szervek – elsősorban a hímvessző – problémáinak megjelenésére a családi halmozódásból következtethetünk. Ha a család valamely férfitagjánál, vagy az Ön korábban született fiúgyermekénél jelen volt már valamilyen húgycsőfejlődési rendellenesség, úgy számítani lehet rá, hogy a következő gyermeknél is megjelenik, amennyiben fiú lesz. Ez persze egyáltalán nem biztos, a kockázat azonban magasabb, mintha a családban még sosem fordult volna elő ilyesmi. Leggyakrabban a húgycsőhasadék, orvosi szóval a hipospadiázis megjelenésére kell felkészülni: a húgycső nyílása ilyenkor nem a hímvessző végén, hanem a hímvessző alsó felszínén található.

A húgycsőfejlődési rendellenességek mögött nagyrészt környezeti – hormonális – hatások állnak, amelyek elkerülésével mód nyílik a megelőzésre is. Tanácsadásunkon javaslatot teszünk egy olyan életmódra, amellyel a húgycsőfejlődési rendellenességek előfordulási gyakorisága statisztikailag csökkenthető.

Tanácsadásunkon azzal kapcsolatban is már előre tájékoztatjuk Önt, hogy ha a hipospadiázis végül mégis megjelenik a gyermeknél, akkor mikor és milyen kezelés szükséges ahhoz, hogy a problémát teljes mértékben korrigálni lehessen.

Tanácsadás a húgyúti fertőzések megelőzésére lányoknál

Kislányok esetében – miután az ultrahangos felvételekből már kiderült a gyermek neme – elsősorban a náluk gyakran előforduló húgyúti fertőzések megelőzéséről tudunk szakszerű információkat adni Önnek. A húgycső környékének gyulladása, illetve a szeméremrés összetapadása ugyancsak előfordulhat, és ha a gyulladások hosszan fennállnak vagy gyakran jelentkeznek, ezek akár komoly veseműködési zavarhoz is vezethetnek. Érdemes ezért már a szülést megelőzően felkészülnünk ezeknek a problémáknak az előfordulására, hogy ha végül megjelennek, tudjuk mi a teendő.