Preeklampszia

Preeclampsia szűréssel kiegészített Down-szűrés

A 34. hét előtt – elsődlegesen a terhesség 20. hete után kialakuló – fehérjevizeléssel és ödémával társuló vérnyomás-emelkedés a legsúlyosabb esetekben az anya és a magzat életét is egyaránt veszélyeztetheti. Fontos emiatt, hogy a kórkép várható kialakulásának kockázata minél hamarabb meghatározásra kerüljön: az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban nemrég elérhetővé vált új módszer segítségével az esetek 96%-ában már a 12. héten is kiszűrhetőek a magas kockázatú esetek. A preeclampsia szűrését – ikerterhesség kivételével – minden kismamának a kombinált teszttel (Down-szindróma szűrés) egyidejűleg javasoljuk: a vizsgálat értékelése mindössze 1,5-2 órát vesz igénybe, így ez helyben is megvárható.

A korábban terhességi mérgezésnek (toxémia) is nevezett preeklampszia enyhe, középsúlyos és súlyos formában is egyaránt jelentkezhet – utóbbi esetben az anya és a magzat élete is veszélybe kerülhet. A magas kockázatú kismamák ma már szerencsére a 12. héten is azonosíthatóak, és ekkor még időben fel lehet készülni a tünetek megfelelő kezelésére: az elsődleges cél ilyenkor az, hogy se az anya, se a magzat élete ne legyen veszélyeztetve.

Az életveszély elkerülésén túl azért is fontos a kórkép várható kialakulási kockázatának minél hamarabb történő felismerése, mert a preeclampsia következtében számos magzati szövődmény is kialakulhat: a kórkép – súlyosságától függően – koraszülést, krónikus méhen belüli oxigénhiányos állapotot és méhen belüli sorvadást is okozhat. A magzatnál ezen kívül a koraszülésből adódó fejlődési problémák is felléphetnek, hiszen a legenyhébb formáknál valamivel súlyosabb preeclampsia kialakulását követően már nem igazán marad más lehetőség, mint a szülés megindítása.

A preeclampsia különböző súlyosságú formái a várandós nők mintegy 5%-át érintik.

Miért javasoljuk a preeclampsia Down-szindrómával együtt történő szűrését?

A vizsgálat elvégzését minden kismamának a Down-szindróma szűrésével együtt javasoljuk: a preeclampsia-szűrést a rutin terhesgondozásban a 20. héten végzik el, centrumunk azonban a 12. héten elvégzett kombinált teszttel együtt ajánlja ezt a szűrővizsgálatot. Az egyidejűleg elvégzett szűrővizsgálatnak több előnye is van:

  • az eredmény 1 hét helyett 1,5-2 óra alatt elkészül, így Ön akár helyben is megvárhatja azt;
  • sokkal korábban fény derül rá, ha a preeclampsia szempontjából Ön a magas kockázatú csoportba tartozik, így szakorvosaink már ekkor felkészítik Önt arra, hogy milyen tünetekkel jár ennek a kórképnek a megjelenése, és milyen módszerek léteznek a tünetek megfelelő módon történő kezelésére, illetve a megelőzésre;
  • a vizsgálat során – az önmagában végzett kombinált teszttel szemben – nemcsak a PAPP-A és a free-ß-hCG fehérjék, hanem a PlGF nevű fehérje anyai vérben mérhető koncentrációja is meghatározásra kerül: a PlGF a lepény kialakításában játszik fontos szerepet, alacsony szintje pedig arra utalhat, hogy a lepényi erezet nem megfelelő.

Mit tegyen, ha a szűrés eredményét a preeclampsia kialakulásának megnövekedett kockázatát mutatja?

Nagyon fontos, hogy a preeclampsia nem diagnosztikai, hanem szűrővizsgálat, így az eredménnyel nem állítható fel a preeclampsia jelenlétének diagnózisa, ahogyan a kombinált teszt közepes vagy magas kockázatú eredménye sem jelenti biztosan azt, hogy magzatánál Down-szindróma van jelen.

Önnek emiatt nem kell megijednie akkor sem, ha a preeclampsia-szűrés eredménye az átlagosnál magasabb kockázatot mutat: ez mindössze annyit jelent, hogy a kórkép későbbi kialakulásának esélye magasabb az átlagosnál, ettől azonban még nem biztos, hogy a preeclampsia valóban ki is fog alakulni Önnél.

Mi a teendő a megnövekedett preeclampsia-kockázat esetén?

Magas preeclampsia-kockázat esetén szorosabb terhesgondozásra, gyakoribb vérnyomás-ellenőrzésre és a vizelet fehérjekoncentrációjának rendszeres meghatározására lesz szükség.

A preeclampsia korai kialakulásának esélye – a WHO állásfoglalása alapján – csökkenthető lehet a várandósság 16. hete előtt kezdett alacsony dózisú (napi 75mg) aszpirin (acetil-szalicilsav) szedésével. Az aszpirin nem mindenkinek javasolható még fájdalomcsillapításra sem, ezért ezt Önnek mindenképp a kezelőorvosával/szülész-nőgyógyászával kell megbeszélnie. Orvosával a kórelőzményei és egyéb orvosi vonatkozások függvényében közösen döntik majd el, hogy az aszpirin az Ön esetében alkalmazható-e a preeclampsia kialakulási kockázatának csökkentése céljából.

Fokozott kockázat esetén mindenképp sószegény, fehérjében és vitaminokban gazdag étrendet kell követnie a várandóssága során.

Mennyire ad pontos eredményt a preeclampsia szűrővizsgálata?

A preeclampsia-szűrés 90%-os pozitív rátával jellemezhető, ami azt jelenti, hogy 10 kiszűrt kismamából 9-nél valóban fennáll a preeclampsiára való fokozott hajlam. 1 kismamánál azonban nem fog kialakulni a betegség, a magas kockázatú eredmény ezért sem jelenti automatikusan azt, hogy Ön is érintett lesz. Ikerterhesség esetén az első trimeszteri preeclampsia szűrés nem alkalmazható.

Mi történik a preeclampsia szűrése során?

A vizsgálat során egyaránt figyelembe vesszük az anya életkorát, testsúlyát, általános kórelőzményét, az aktuális vérnyomást és a már említett magzati fehérjék (PlGF, Papp-a) koncentrációját. Ezen kívül egy speciális ultrahang-vizsgálatot – Doppler vizsgálat – is elvégzünk a méhet ellátó artériák állapotának meghatározására.

Mikor érdemes még eljönnie az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum szakorvosaihoz?

Abban az esetben is érdemes felkeresnie minket, ha orvosa valamilyen okból nem tudja megfelelően értelmezni a preeclampsia szűrés leleteredményeit. Centrumunkban két olyan szakorvosunkkal is konzultálhat, akik az ultrahang-vizsgálatok eredményének maximális pontosságát garantáló FMF-vizsgával is rendelkeznek, emellett a magas vérnyomás és a cukorbetegség kezelésében is több éves tapasztalatuk van (ez azért fontos, mert a preeclampsia mindkét kórképpel szorosan összefügg).

A konzultáció során teljes körű tájékoztatást adunk arról, hogy mi is az a preeclampsia és mit tehet Ön a kórkép kialakulásának megelőzése érdekében.

Mennyibe kerül a vizsgálat?

A preeclampsia szűréssel kiegészített, 12-14 hetesen végezhető kombinált teszt mindössze 8000 forinttal kerül többe, mint a hagyományos, PlGF vizsgálat nélkül végzett kombinált teszt.