ultrahangvizsgálat

30-32. heti ultrahangvizsgálat

A terhesség és a magzat méhen belüli fejlődésének monitorizálására a kötelező 11-13. és 18-20. heti genetikai ultrahangvizsgálat mellett egyéb genetikai szűrővizsgálatok is léteznek, amelyeket a 24., a 28., a 32. és 36. héten végzünk. A magzati méretek ellenőrzésén kívül minden egyes alkalommal ellenőrizzük a lepény állapotát, a magzatvíz mennyiségét, a magzat normál keringési állapotát, valamint a koponyát, a végtagokat és a magzat testét. Megvizsgáljuk továbbá a szervek megfelelő fejlődését is.

Nagyon fontos, hogy bizonyos anyai betegségek – terhességi magasvérnyomás, cukorbetegség, vérképzőrendszeri betegségek – esetén a szokottnál akár gyakoribb ultrahangvizsgálatokra is szükség van a magzati szorosabb monitorizálása érdekében.

Az egészséges terhesek ellenőrzése is fontos természetesen, hiszen náluk is kiderülhetnek olyan rendellenességek, illetve eltérések, amelyek korábban nem voltak láthatók, illetve esetleg csak később alakulnak ki.

Ezért fontos, hogy a rutin ultrahangvizsgálatok mellett legalább egy (általában a 30-32. hét között) ultrahangvizsgálatot alaposabban, részletesebben és nagyobb odafigyeléssel végezzünk.

Milyen változások zajlanak a magzat szervezetében a 30-32. hét körül?

A 30. terhességi hét elérését követően a magzati agy felszíne egyre barázdáltabbá válik, ami egyre nagyobb felszínt biztosít a folyamatosan osztódó idegsejteknek. Az idegsejtek szaporodása mellett az idegrostok fejlődése is rohamos, ezáltal az agy egyre nagyobb befolyással van a szervek működésére, az izmok mozgására, az érzetek kialakulására.

Eltűnik a fejen addig jelenlévő „átmeneti haj”, és jelen van már a rendes haj is. A magzat bőre egyre simábbá válik, megvastagodik, azáltal, hogy a bőr alatti kötőszövetben egyre több zsírszövet halmozódik fel. A magzat teljes hossza ekkorra már 38-45 centiméteres is lehet, súlya pedig elérheti az 1,5-2,2 kilogrammot.

Milyen változások zajlanak az anya szervezetében a 30-32. hét körül?

A kismama hasa ezekben a hetekben már igen méretes, és ez megterheli a gerincet: jellemzően ekkortól válik klasszikus problémává a derékfájás. A magzatmozgásokat erőteljesebben érzi, a gyermekével való kapcsolat egyre szorosabb.

Milyen paramétereket ellenőrzünk a 30-32. heti ultrahangvizsgálaton?

A 30. heti ultrahangvizsgálatnál igen részletes és körültekintő vizsgálatot végzünk.

Ellenőrizzük:

 • a magzat növekedésének ütemét,
 • a magzat méhen belüli elhelyezkedését,
 • a magzat testsúlyát,
 • a méhlepény helyzetét, ultrahangos kinézetét,
 • a magzat testének, végtagoknak, koponyának alakját, a benne levő szervek megfelelő fejlődését, az anatómiai képletek rendezettségét,
 • a magzatvíz mennyiségét,
 • valamint a magzat vérkeringést (véráramlás-ultrahang, Doppler flowmetria), ebből következtetve a lepény funkcionális állapotára.

Veszélyállapotot jelezhet például, ha a magzat mérete kisebb: ezt nevezik magzati retardációnak, ami a méhen belüli növekedés visszamaradását jelenti. Nem feltétlenül a teljes magzat mérete kisebb az átlagosnál, hanem csak egyes paraméterek – például a hasköfogat, hasátmérő – mutatnak visszamaradást.

Amennyiben például ez a két paraméter jelentősen kisebb (3-4 hét lemaradást mutat) az átlagosnál, akkor szorosabb terhesgondozás – hetente végzett további kontroll ultrahangvizsgálatok és egyéb vizsgálatok – javasolt, a kóros növekedési lemaradás diagnózisa ugyanis csak több vizsgálat eredménye alapján állítható fel. (Egyetlen ultrahangvizsgálatnál a magzat nem feltétlenül úgy helyezkedik el, mint a következő alkalommal, egyetlen szemszögből nézve pedig nem adható megbízható vélemény.)

A növekedési lemaradások lehetséges okai:

 • Lemaradást okozhat a terhességi magasvérnyomás, amelyet ebben az esetben feltétlenül kezelni szükséges.
 • Ugyancsak növekedési lemaradást okozhat a terhességi toxémiaként vagy preeklampsziaként is ismert állapot, amely a magas vérnyomás mellett fehérjevizeléssel, esetenként pedig vizenyő (ödéma) kialakulásával is együtt jár. Jellemzően a terhesség második felében – a 20. hét után – alakul ki, jellegzetes tünetekkel. Szélsőséges esetben magzati és anyai életveszélyes állapotot is okozhat, ezért erre is feltétlenül oda kell figyelni, amennyiben csak a 30. hét környékén derül rá fény.

Problémára utal az is, ha a magzat mérete nagyobb az átlagosnál:

 • Ez utóbbi többek között a nem megfelelően beállított terhességi cukorbetegség esetén fordulhat elő. Ebben az esetben a vércukorszintek mihamarabbi megfelelő beállítása szükséges.

„Aggodalomra egyik esetben sincsen ok, hiszen éppen azért végezzük el a 30-32. heti ultrahangvizsgálatot, hogy ha bármi gond van, arra időben fény derüljön, és a szokásosnál jobban oda tudjunk figyelni a kismamára” – mondja a vizsgálatot ismertető videóban dr. Zsirai László szülész-nőgyógyász, ultrahangos szakorvos.

A szülés közeledtével…

A 36. héttől egyre sűrűsödnek a különféle vizsgálatok:

 • laborkontroll,
 • vérnyomás- és testsúlyellenőrzés,
 • hüvelyi vizsgálat a méhnyak hosszának és a méhszáj tágasságának ellenőrzése céljából,
 • emellett azt is érdemes megvizsgálni a hüvelyváladékban, hogy jelen van-e a baba egészségét veszélyeztető Streptococcus-B baktériumfertőzés, amely a legtöbb súlyos újszülöttkori fertőzést okozza.

A hetente elvégzett CTG-vizsgálatok során ellenőrizzük a magzati szívműködést, a méh fájástevékenységét és összességében a méhlepény működését. Azt is újra megnézzük, hogy a méhlepény megfelelően látja-e el oxigénnel és tápanyaggal a magzatot (ez a már említett Doppler flowmetria).