Vélemények a NIFTY-tesztről – videó

“Mindig vágytam rá, hogy egyszer anya legyek, így fantasztikus érzés volt megtudni, hogy nemsokára ez valóra válik. Lombikprogramban vettünk részt, így kétszeres volt az örömünk, nagyon boldogok voltunk, amikor a teszt eredménye első alkalommal pozitív lett.”

“Anyává válni egyszerre izgalom, sokk és maga a csoda. Minden érzelem együtt, amit csak el lehet képzelni. Csodás. Mivel kicsit idősebb vagyok, előfordulhatnak komplikációk. Ez lesz az első, és a korom miatt valószínűleg az egyetlen gyerekem, így mindenképpen el akartam kerülni a magzatvíz-vétellel járó vetélés kockázatát.”

“Azt gondolom, hogy a különböző születési rendellenességgel vagy szindrómákkal kapcsolatos aggodalmak mindig ott motoszkálnak az ember fejében, amíg ki nem derül, hogy minden rendben van a kisbabával.”

“Többféle különböző non-invazív prenatális teszt létezik, de mi a NIFTY tesztet választottuk, amellyel már több mint 300.000 terhességet vizsgáltak meg, ami jóval magasabb szám, mint bármely egyéb teszt esetében. Biztonságos, mert non-invazív, így nem hordozza magában a vetélés kockázatát. Rugalmas, mert nem csak az egyes terhességek, hanem az ikerterhességek és a beültetett ebrióból létrejövő terhességek esetén is alkalmazható. Ugyanakkor nagyon korán, már a terhesség 12. hetétől elvégezhető, az eredmény pedig két hét elteltével meg is érkezik.”

“Amikor elvégezték a NIFTY tesztet, csak egy egyszerű vérvétel történt, ami éppen úgy zajlott, mint bármilyen más vérvétel esetén.”

“A NIFTY betűszó jelentése NON INVAZÍV FETÁLIS (magzati) TRISZÓMIA teszt. A NIFTY-teszt lényege, hogy vérmintát vesznek az anya karjából, amelyet a laboratóriumba küldenek, ahol a vérből kivonják a baba DNS-ét, hasonlóképpen ahhoz, ahogyan azt a magzatvízvizsgálat során tennék. A magzatvízvizsgálat során a petezsákban található magzatvízből vesznek egy kis mintát, ez az eljárás azonban vetélési kockázattal jár. A non-invazív prenatális vizsgálati módszerek alapja, az anya karjából történő vérvétel, így ezek biztonságosak.”

Azt gondolom, segít az embernek megbirkózni a várható helyzettel, legyen az jó vagy rossz.

“A NIFTY-teszt pontossága ma már 99,5% fölött van, a Down-kór, az Edwards-szindróma és a Patau-kór kiszűrését illetően. Azok a szülők, akiknél pozitív lett a teszt eredménye, döntést hozhatnak a terhesség folytatásáról vagy megszakításáról. Abban az esetben, ha a terhesség folytatásáról döntenek, lehetőség van további tesztek elvégzésére, esetleges egyéb problémák szűrése céljából, melyeknek szerepük lehet abban, hogy a baba a születése után a lehető legjobb ellátásban részesülhessen.”

“A negatív eredménynek köszönhetően élvezhetjük az Annie terhességével járó időszakot, és nem kell az esetlegesen felmerülő problémák miatt aggódnunk.”

“Azt gondolom, hogy a NIFTY-teszt teljes mértékben megérte az árát, mert annyira pontos, nagyon biztonságos és nagyon egyszerűen elvégezhető. Csak be kellett mennem a szobába, vért vettek és kész is. Bármikor kifizetném ezt az összeget, hogy biztos lehessek az eredményben.”

“Teljes mértékben megérte megcsináltatnunk a tesztet, minden tökéletes volt, és semmi ártalom nem ért sem engem sem a babát. Határozottan ajánlom mindenkinek, hogy végeztesse el.”