A túlsúly fokozza a terhességi komplikációk kockázatát

A túlsúlyos babát egyrészt jóval nehezebb természetes úton világra hozni, másrészt nagyobb az esély arra, hogy az ilyen baba szülés közben megsérül, például kulcscsontja eltörik. Ismert, hogy a túlsúlyos és a kövér nők magzatai nagyobb eséllyel jönnek nagy születési súllyal világra, eddig azonban nem sikerült a kismama súlyának magzati nagyságot befolyásoló hatását a terhességi cukorbetegség hasonló hatásától elkülönítve vizsgálni.

A kutatók azt a célt tűzték ki, hogy a testtömegindex és a terhességi kockázatok, valamint az újszülött egészsége közötti összefüggéseket feltárják, függetlenül attól, hogy milyen a terhes nő vércukorszintje. A vizsgálatba 23.316 nőt vontak be 9 különböző országból. Mindegyikükkel elvégeztették a terhességi cukorbetegség fennállásának vagy rizikójának megállapítására használatos orális glükózterheléses vizsgálatot, testtömegindexük kiszámításához pedig megmérték magasságukat és súlyukat. (A testtömegindex a testsúly és a magasság méterben mért négyzetének hányadosa. A 20 – 25 közötti érték esetén normális testsúlyról, 25-30 közötti értéknél túlsúlyról, 30 felett pedig elhízásról beszélünk.)

Az eredmények szerint a túlsúlyos illetve az elhízott kismamák nagyobb valószínűséggel adnak életet nagy születési súlyú babáknak, még akkor is, ha a terhességi cukorbetegség okozta magzatnövekedést leszámítjuk. Ezenkívül a túlsúly jelentős mértékben megnöveli a terhességi mérgezés (toxémia) rizikóját. A terhességi mérgezés jól meghatározható tünetekkel – vérnyomásemelkedéssel, fehérjevizeléssel -, szélsőséges esetben a magzat és az anya részéről is életveszélyes állapottal járó probléma, amely lehet immunológiai eredetű, de jelentkezhet korábban már fennálló cukor- és vesebetegség vagy magasvérnyomás miatt is.

A 42 és e feletti testtömegindexű, súlyosan elhúzott nők több mint háromszor nagyobb eséllyel adtak életet kifejezetten nagy születési súlyú kisbabának, a tanulmányban vizsgált legvékonyabb nőkhöz képest, akiknek testtömegindexe 22,6 vagy annál kevesebb volt. A legnagyobb testsúlyú kismamák több, mint kétszer gyakrabban szültek császármetszéssel, a terhességi mérgezés kockázata esetükben pedig 14-szer volt nagyobb, mint a legkarcsúbb nőké. Mindamellett a legsúlyosabb kismamák 50 százalékkal kisebb kockázattal néznek szembe, ami a szülés korai megindulását illeti – derül ki a chicagói Northwestern University Orvosi Iskoláján végzett tanulmányból.

Ezek az eredmények segítenek a testtömegindex és a terhességi cukorbetegség terhességi komplikációk kockázatára gyakorolt hatását elkülöníteni. Dr. Boyd E. Metzger, a tanulmány vezető szerzője a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy az utóbbi időkben kiderült, hogy pusztán az étkezési szokások megváltoztatásával, vagyis egy megfelelő diéta betartásával, az esetek több mint 90 százalékában kontrollálható a terhességi cukorbetegség.

“Meglehetősen biztosak vagyunk abban, hogy a terhességi cukorbetegség kezelése további előnyökkel fog járni a terhességi komplikációk kockázatának csökkentését illetően. Ugyanakkor jóval kevesebb az arra vonatkozó bizonyíték, hogy hogyan lehetne az anyai túlsúly hatását kompenzálni vagy legalább csökkenteni” – mondta Metzger.

Egyelőre az látszik körvonalazódni, hogy az anya teherbe esés előtti súlya határozza meg a kockázatokat, nem pedig az, hogy mennyit hízik a terhesség ideje alatt – tette hozzá a kutató.

A tanulmány a British Journal of Obstetrics and Gynecology című szaklapban jelent meg.