Fészek immunitás – biztonságos fészek a családban

A fészek immunitás fogalmán a fertőzőbetegségekkel szemben, a család által biztosított védelmet értjük. Ezt a védelmet biztosíthatjuk azoknak a családtagjainknak, akiknél egy fertőzés súlyos betegséget okozhat, akár halálos kimenetelű is lehet. Ide tartoznak újszülöttek, fiatal csecsemők, várandósok, szoptató anyák, idősek és a kemoterápia, szervátültetés, sugárkezelés miatt gyenge, illetve sérült immunitású családtagok.2006 óta van külön ajánlás az influenza megelőzésére, terhes kismamák, ill. a gyermekvállalásra készülők részére.

Mára már elfogadott tény, hogy a kismamák biztonsággal olthatók influenza ellen, a megfelelően kiválasztott oltóanyaggal. Sőt az oltás rendkívül fontos az állapotukban, hiszen a terhesség súlyos komplikációval járó influenza megbetegedésre hajlamosít. Az influenza elleni oltást a terhesség idejétől függetlenül bármely trimeszterben, az influenzajárvány idején is javasol beadni. Számukra influenza ellen csak inaktivált (elölt) vírust tartalmazó oltóanyag alkalmazható. A terhes nők szűkebb környezetének oltása is javasolt, mivel a családtagok könnyen megfertőzhetik a várandós vagy a már szoptató anyát. Az influenza oltás előnye, hogy az oltott anyán kívül (az anyai ellenanyagok segítségével) az újszülöttet is védi a fertőzéstől körülbelül hathónapos koráig. Ez az idő pontosan elég egy járványos időszak kivédésére.

Az anyai ellenanyagok jótékony, védő hatása nemcsak az infuenza oltás esetében működik, hanem más védőoltással megelőzhető fertőző betegségékkel szemben is kialakíthatunk védettséget, ha azokat jól átgondoltan, megfelelő időben a várandós anya vagy a terhességre készülő nő, oltási státusza és átélt korábbi fertőzései ismeretében tesszük. A terhesség alatti védőoltásokról további részleteket tudhat meg A terhesség előtt és alatt adható védőoltások cikkünkből.

2006 óta van külön ajánlás az influenza megelőzésére, terhes kismamák, ill. a gyermekvállalásra készülők részére.

2006 óta van külön ajánlás az influenza megelőzésére, terhes kismamák, ill. a gyermekvállalásra készülők részére.