Terhesség 40 körül

A gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik a 30-as, valamint 40-es éveink felé. A megváltozott társadalmi, szociális, illetve egyéni elvárásokon túl az átlagéletkor növekedése is szerepet játszik abban, hogy a teherbe esés ideje tudatosan vagy tudattalanul eltér a biológiailag ideálisnak tartott életkortól.

Mindehhez hozzátartozik azonban, hogy a kései harmincas és negyvenes korcsoport tagjai nagy valószínűséggel mind fizikai, mind lelki értelemben felkészültebben várhatják az első babát. Az “idősebb” kismamák iránti fokozottabb odafigyelés a terhesgondozás során is megnyilvánul, a fejlettebb diagnosztikai eszközöknek, a szülész-nőgyógyász szakorvos és a várandós anyuka együttműködésének köszönhetően a késői szülés ma már sokkal biztonságosabb, mint akár egy-két évtizeddel ezelőtt.

Azonban oda kell figyelni arra, hogy a 35 vagy 40 év felett vállalt terhességek kockázatosabbak, mint ha fiatalabb korban döntünk a gyermekvállalás mellett. A megfelelő szűrővizsgálatokkal és a minden részletre kiterjedő előzetes családtervezéssel a kockázat szintje alacsonyan tartható, és egészséges gyermeknek adhatunk életet.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrumban külön figyelmet fordítunk a 40 év körüli terhes páciensekre, szakorvosaink a családtervezéstől a baba megszületéséig kísérik végig a kismamákat, valamint bármikor rendelkezésre állnak tanácsadás, valamint személyre szabott vizsgálatok elvégzése céljából. A Géndiagnosztika Centrum több évtizedes szakmai gyakorlattal rendelkező elismert szakorvosainak és professzionális diagnosztikai hátterének köszönhetően az intézményben magas színvonalon működik a családtervezés, a terhesgondozás, az esetleges meddőségi kivizsgálás, illetve a magzati rendellenességek szűrése.

A 40 éven felüli terhesség

40 éves kor felett a legtöbb nő képes természetes úton teherbe esni és szülni. A későn vállalt terhességek ugyan kockázatosabbak, a veszélyeztetett terhességek száma is magasabb a korcsoporton belül, mint a fiatalabb nők körében, azonban a megfelelő szűrővizsgálatokkal és a minden részletre kiterjedő előzetes családtervezéssel jó eséllyel ugyanúgy egészséges gyermeknek adhatunk életet.

Milyen nehézségekkel, veszélyekkel érdemes tisztában lenni a 40 év feletti gyermekvállalásnál?

A fogantatás hosszabb időt vehet igénybe

Harmincéves kor után fokozatosan egyre kevesebb petesejt érik meg, annak ellenére, hogy menstruációs ciklus továbbra is szabályos marad. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kizárható a természetes fogantatás, de előfordulhat, hogy a sikeres teherbe esés valamivel hosszabb időt vehet igénybe, mint fiatalabb korban. Szakorvosi segítségre abban az esetben van szükség, ha a rendszeres nemi élet ellenére hat hónapnál hosszabb idő alatt sem sikerül a teherbe esés. Ebben az esetben érdemes felkeresni egy családtervezési szakembert, aki a megfelelő vizsgálatokkal fényt derít a természetes fogantatást akadályaira.

A többlépcsős fizikai és laboratóriumi vizsgálatokat követően, a diagnózis függvényében, a sikeres fogamzáshoz nőgyógyászati beavatkozásra vagy mesterséges megtermékenyítésre is lehet szükség.

Nagyobb eséllyel fejlődhet ki terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség kizárólag a terhesség kilenc hónapja alatt fennálló kóros anyagcsere-állapotot jelöli. A megemelkedett vércukorszint a szülés után általában magától rendeződik, így nincs szükség további kezelésre. Azonban előfordulhat, hogy a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők a későbbiekben nagyobb válnak felnőttkori, 2-es típusú cukorbeteggé.

A terhességi diabétesz kialakulásának esélye szintén nő a korral, így érdemes felkészülni arra, hogy a terhesség alatt a vércukorszint pontosabb szabályozására is szükség lehet. Sok esetben megfelelő étrenddel, testmozgással, illetve más életmódbeli változtatásokkal a vércukorszint megfelelő tartományban tartható. Azonban előfordulhat, hogy a vércukorszint szinten tartásához gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Nő az esélye a császármetszésnek

A szülést nehezítő körülmények általában azoknál a 35 év feletti kismamáknál fordulnak elő gyakrabban, akiknek ez az első terhességük, valamint ikerterhesség esetén. A természetes úton történő szülés lehetőségéről minden esetben egyeztessen orvosával.

Megnő a különféle kromoszóma-rendellenességek kockázata

Az idősebb anyák gyermekeinél nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő a kromoszómákat érintő rendellenességek, mint a Down-szindróma, Edwards-kór vagy a Patau-szindróma. A Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrumban többlépcsős, genetikai ultrahangvizsgálattal és laborvizsgálatokkal alátámasztott szekvenciális szűrést végzünk, ami a ma ismert legnagyobb szűrési hatékonysággal rendelkező vizsgálat. További információ a Down-kór szűréséről

Abban az esetben, ha a kismama elmúlt 35 éves, vagy akár az ultrahangvizsgálat, akár a vérvizsgálat, esetleg a kettő kombinációja alapján pozitív eredményt kap, az orvos felajánlja a magzati kromoszóma-vizsgálatot.

Fokozódik a vetélés esélye

A vetélés kockázata sajnos szintén magasabb az idősebb korosztálynál, aminek elsődleges oka az esetek döntő többségében ugyancsak a kromoszóma-rendellenességek gyakoribbá válásában keresendő (lásd fentebb).

Mikor beszélünk veszélyeztetett terhességről?

Veszélyeztetett terhességről azokban az esetekben beszélünk, amikor a várandós kismama vagy a magzat élete valamilyen, a terhesség ideje alatt fellépő szövődmény miatt veszélybe kerül. Ilyen esetekben az átlagosnál több figyelemre, esetleg állandó orvosi felügyeletre van szükség.

Az életkor alapján a veszélyeztetett terhességek két csoportját lehet megkülönböztetni: az egyik a serdülőkori – sokszor nem kívánt – terhesség, a másik pedig a 40 év felett vállalt terhességeké.

A két csoport sok mindenben különbözik, elsőként például a lelki tényezők tekintetében. A tizennyolc évesnél fiatalabb lányok szervezete az esetek többségében már elég érett arra, hogy súlyosabb komplikációk nélkül hordjanak ki egy magzatot, pszichésen azonban gyakran nem elég felkészültek erre. A 35-40 éves korosztálynál épp fordított a helyzet: a terhesség itt a legtöbb esetben tudatos, jól átgondolt döntés eredménye, ahol a szülőknek többnyire már nem kell egzisztenciális és másféle életproblémákkal szembenézniük. A 35-40 körüli nők szervezete azonban – a természetes folyamatok miatt – sokszor már nehezebben viseli a terhesség során végbemenő élettani változásokat. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Központ szakorvosai éppen ezért külön figyelemben részesítik azokat a kismamákat, akik várandósága a veszélyeztetett kategóriába sorolható.

Teendők lépésről lépésre – hogy egészséges gyermeknek adjon életet

  1. Gondos tervezés
  2. Folyamatos orvosi felügyelet
  3. Egészséges életmód

1. Gondos tervezés

Mielőtt a baba mellett dönt, keresse fel nőgyógyászát, vagy látogasson el egy családtervezéssel foglalkozó szakemberhez. A vizsgálat során felmérik általános egészségi állapotát és átbeszélik Önnel azokat az életmódbeli tényezőket, amelyeken érdemes lenne változtatnia a sikeres teherbe esés érdekében. A konzultáció nagyszerű alkalmat jelent arra, hogy az Önt leginkább aggasztó kérdéseket egy szakorvossal is megvitathassa.

A családtervezés lényeges része a gyermekvállalásnak, így nemcsak gyermekei számát és születési idejét tervezheti meg, de sokat tehet azért is, hogy gyermeke egészségesen jöjjön a világra. A gyermekvállalás tudatos előkészítésének lépéseiről a “Családtervezés” menüpont alatt talál bővebb információkat.

2. Folyamatos orvosi felügyelet

A terhesség alatt rendszeresen vegyen részt a szükséges vizsgálatokon. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban egy helyen is elvégeztetheti az összes várandóssági vizsgálatot, így nem kell több orvoshoz, illetve több kórházba mennie. A “Terhesgondozási csomag” a kora terhességi ultrahangvizsgálattól kezdődően az összes ajánlott vizsgálatot magában foglalja.

Tájékozódjon azokról a modern szűrési lehetőségekről, amelyekkel jó eséllyel megelőzhetőek a magzati rendellenességek! Számos olyan szűrővizsgálati módszer áll rendelkezésre, amelyekkel időben észrevehetőek a magzati egészséget veszélyeztető súlyos vagy kevésbé súlyos rendellenességek (például Down-kór).

3. Egészséges életmód

Táplálkozzon minél egészségesebben! A terhesség ideje alatt több folsavra, kalciumra, vasra, fehérjére és más, a magzat fejlődése és a saját egészsége szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagra van szükség. A folsav szedését például már néhány hónappal a teherbe esés tervezett időpontja előtt érdemes elkezdeni. Ha már korábban is helyesen táplálkozott, akkor csak néhány apróbb étrendbeli változtatást érdemes beiktatni, például a magzatvédő vitaminok szedését.

Figyeljen a testsúlyára! Egy kis súlygyarapodás jó hatással lehet a magzatra, még akkor is, ha aktuális testsúlya egyébként teljesen megfelelő. Amennyiben túlsúlyos, netán kórosan kövér a terhességet megelőző időszakban, érdemes legalább részben leadni a felesleges kilókat.

Mozogjon eleget! Hacsak nem ellenjavallt, érdemes a terhesség ideje alatt is minél többet mozogni. Ettől nemcsak hogy jobban érzi majd magát, de javuló állóképességének köszönhetően a szülés megpróbáltatásait is könnyebben leküzdheti. A napi edzésterv vagy a tornagyakorlatok összeállításánál szintén kérje nőgyógyásza, a családtervezéssel foglalkozó szakember, illetve védőnő segítségét.

Kerülje az alkoholt, a dohányzást és a kábítószerek használatát! Talán furcsának tűnhet, hogy e magától értetődő dologra figyelmeztetjük a leendő kismamákat, mégis fontosnak tartjuk felhívni rá a figyelmet!

A fejlődő magzat egészségére káros hatással lehet a túlzott alkoholfogyasztás, ezért a terhesség alatt általában nem ajánlott alkoholos italokat fogyasztania. Ha korábban dohányzott, itt az alkalom, hogy örökre letegye a cigarettát, vagy ha ez nem is sikerülne, terhesen akkor se gyújtson rá! A kábítószer-használat ugyancsak kerülendő, hiszen a szervezetébe jutó anyagok a méhlepényen átjutva a magzat vérébe kerülnek.

A patikákban vény nélkül kapható gyógyszerekkel is érdemes óvatosnak lennie.

A terhesség alatti gyógyszerszedésről általános útmutatás természetesen nem adható, az adott gyógyszer és a fennálló tünetek típusai szerint azonban már egyértelmű kezelési javaslatot tehet a szülész-nőgyógyász szakorvos. A legfontosabb, hogy mielőtt bármilyen gyógyszerkúrába kezd, mindenképpen kérjen tanácsot a kezelőorvosától.

Végezetül próbálja kerülni a stresszt, pihenjen eleget. Mivel teste nagy megterhelésnek van kitéve fontos, hogy szánjon időt az elegendő és megfelelő testi és lelki regenerálódásra és a felkészülésre. Foglalkozzon önmagával, töltse meg örömmel napjait.