Terhesség 40 körül

A gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik a 30-as, valamint 40-es éveink felé. A megváltozott társadalmi, szociális, illetve egyéni elvárásokon túl az átlagéletkor növekedése is szerepet játszik abban, hogy a teherbe esés ideje tudatosan vagy tudattalanul eltér a biológiailag ideálisnak tartott életkortól.

Mindehhez hozzátartozik azonban, hogy a kései harmincas és negyvenes korcsoport tagjai nagy valószínűséggel mind fizikai, mind lelki értelemben felkészültebben várhatják az első babát. Az “idősebb” kismamák iránti fokozottabb odafigyelés a terhesgondozás során is megnyilvánul, a fejlettebb diagnosztikai eszközöknek, a szülész-nőgyógyász szakorvos és a várandós anyuka együttműködésének köszönhetően a késői szülés ma már sokkal biztonságosabb, mint akár egy-két évtizeddel ezelőtt.

Azonban oda kell figyelni arra, hogy a 35 vagy 40 év felett vállalt terhességek kockázatosabbak, mint ha fiatalabb korban döntünk a gyermekvállalás mellett. A megfelelő szűrővizsgálatokkal és a minden részletre kiterjedő előzetes családtervezéssel a kockázat szintje alacsonyan tartható, és egészséges gyermeknek adhatunk életet.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrumban külön figyelmet fordítunk a 40 év körüli terhes páciensekre, szakorvosaink a családtervezéstől a baba megszületéséig kísérik végig a kismamákat, valamint bármikor rendelkezésre állnak tanácsadás, valamint személyre szabott vizsgálatok elvégzése céljából. A Géndiagnosztika Centrum több évtizedes szakmai gyakorlattal rendelkező elismert szakorvosainak és professzionális diagnosztikai hátterének köszönhetően az intézményben magas színvonalon működik a családtervezés, a terhesgondozás, az esetleges meddőségi kivizsgálás, illetve a magzati rendellenességek szűrése.