családtervezési vizsgálat

Családtervezési csomagjaink

Centrumunk háromféle családtervezési csomagot is kínál azoknak a pároknak, akik a közeljövőben szeretnének babát vállalni: egy alap, egy bővített és prémium csomag segít Önöknek abban, hogy a várandósságot veszélyeztető különféle komplikációkra már a fogantatás létrejötte előtt fény derülhessen. Ez azért előnyös, mert így idejekorán elkerülhető egy esetleges későbbi vetélés, valamint egyszerűen és gyorsan azonosíthatóak a meddőségek ritkább és általánosabb okai, amelyek kivizsgálása egyébként csak fél-egy évvel a kívánt várandósság elmaradása után történnének meg.

A családtervezés célja mindazon káros behatás minimális szintre történő csökkentése, amelyek az embrió legérzékenyebb, első 12 hetes fejlődési szakaszában károsíthatják a baba fejlődését. Ezen a módon megelőzhető lehet a már létrejött terhesség korai megszakadása, a koraszülés és a terhesség alatt kialakuló egyéb más komplikációk, így minden gyermeket tervező párnak ajánlható, hogy akkor is vegyenek részt egy családtervezési konzultáción, ha a tudtuk szerint teljesen egészségesek.

Családtervezés alap csomag

Alap csomagunk részeként a legáltalánosabb vizsgálatok kerülnek elvégzésére:

 • A legelső konzultáción felmérjük a párok addigi kórelőzményét, kikérdezzük őket az esetleges panaszaikról, illetve hogy fordult-e már elő a családjukban korábban cukorbetegség, trombózis, meddőség vagy épp bármilyen kromoszóma-rendellenesség
 • Hüvelyi ultrahangot szintén végzünk, amellyel felismerhető például a méhnyálkahártya méhből történő elvándorlása, a meddőség egyik okaként ismert endometriózis is.
 • Rutin sejttani vizsgálatot (citológia), általános vér- és vizeletvizsgálatot, valamint egy máj- és vesefunkciós vizsgálatot szintén végzünk. Ezen vizsgálatok eredményeiből kiderül, ha a pár valamelyik tagjának bármilyen anyagcsere-problémája van.
 • Megvizsgáljuk a pajzsmirigyhormon (TSH) vérbeni koncentrációját is, hiszen ennek túl alacsony (vagy ritkábban túl magas) szintje szintén a meddőség egyik, különösebb tünetekkel nem járó és ezért csak nehezebben felismerhető okaként ismert. A családtervezési csomag kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy akár ezt, akár más, tüneteket szintén nem mindig okozó problémát még a várandósság előtt felismerjünk, elkerülve ezzel azt, hogy a várandósság elmaradása esetén a párnak hosszadalmasabb meddőségi kivizsgálásba kelljen kezdenie.
 • A gyakran vetéléshez vezető Leiden-mutációra utaló eltérés, az aktivált protein C (APC) rezisztencia kimutatásával szintén idő spórolható a párnak, hiszen a trombózishajlamot fokozó mutációk kimutatásával ilyenkor a lehető leghamarabb fény derül egy olyan problémára, amely később esetleg a kívánt várandósság elmaradását okozná.
 • Elvégzünk továbbá egy D-vitaminszint-mérést (amely ha túl alacsony, az ugyancsak meddőséghez vezethet)
 • Sor kerül továbbá kétféle vírus, a rózsahimlővel (Rubeola) és a bárányhimlővel (Varicella) szemben termelt ellenanyagok kimutatására is. Ez utóbbi vizsgálattal a terhesség közben fellépő és a magzatot veszélyeztető komplikációk előzhetőek meg, amelyek akkor léphetnek fel, ha valaki korábban nem esett át ezeken a betegségeken.

Miben nyújtanak többet a Bővített és a Prémium családtervezési csomagjaink?

Ezek a csomagok elsősorban a 35 feletti, a várandósság szempontjából eleve veszélyeztetettnek számító csoport számára javasoltak. Emellett ebben a korcsoportban egy esetleges meddőség felderítésére és kezelésére már jóval kevesebb idő áll rendelkezésre, mint a fiatal korosztálynál, így meggondolandó, hogy már a családtervezés során egy rövid vizsgálat sorozattal kizárjuk a leggyakoribb meddőségi okokat, ugyanis így egy esetleges probléma idejekorán történő kimutatásával rengeteg időt nyerhetünk.

A bővített és prémium csomag vizsgálatai természetesen fiatalabb korban is elvégeztethetőek.

 • Ezekben a csomagokban már a meddőség gyakori és sokszor rejtve maradó okaként ismert inzulinrezisztenciát is vizsgáljuk, sor kerül továbbá 5 (a Prémium csomagban 6) extra vizsgálatra is, amelyekkel a meddőség, a vetélések, valamint az egyéb terhességi komplikációk hátterében álló ritkább okok ismerhetőek fel.
 • A toxoplazma (Toxoplasma gondii) fertőzés akkor okozhat végzetes problémát a magzat számára, ha egy korábban nem fertőződött nő éppen terhessége korai szakaszában esik át élete első fertőzésén.
 • A citomegáliavírus (CMV) okozza a legtöbb méhen belüli vírusfertőzést, és mivel ez többször is elkapható, a rózsa- és a bárányhimlővel szemben nem alakul ki védettség az első fertőzést követően. A CMV jelenléte esetén a 10% fölött várható súlyos rendellenesség kialakulása a magzatnál, korán felismerve azonban gyógyszeres úton jól kezelhető.
 • Folsavmérésre szintén sor kerül mindkét bővített csomagban: ez azért fontos, mert folsavhiány esetén az agy, a koponya, illetve a gerinc megfelelő fejlődését akadályozó rendellenességek alakulhatnak ki a magzatnál. Ezek a rendellenességek a fogantatás utáni 21. és 27. nap között jelenhetnek meg, tehát olyan időszakban, amikor a nők egy része még nem is tud terhességéről.
 • Az anti-Müllerián hormon (AMH) szintjének vizsgálatából a petesejtek számára lehet következtetni a leendő kismamánál.
 • A párok férfi tagjánál egy spermiogram (SPG) vizsgálat kerül elvégzésére – a hímivarsejteket ilyenkor egy egyszerű mikroszkópos vizsgálatot követően tanulmányozzuk.

Prémium családtervezési csomag

Prémium csomagunk részeként a cisztás fibrózis nevű betegség jelenlétének szűrését is elvégezzük: a cisztás fibrózisban szenvedő férfiak 98%-a meddő, ez a tünet azonban nem feltétlenül párosul a betegség egyéb tüneteivel. A férfi meddőség hátterében 1-2 százalékban áll ez a jelenség, amire a lombikprogram nyújt megoldást, hiszen nem a spermiumok termelődése, csak azok ürülése szenved zavart az ondóvezeték hiánya miatt. A betegséggel érintett nőknél a sűrű méhnyakváladék miatt lesz az átlagosnál nehezebb a várandósság létrejötte, amire szintén a mesterséges megtermékenyítési eljárások alkalmazása jelenthet megoldást.