Babagenetika Mozgalom

Ingyenes szűrővizsgálatért küzd a Babagenetika Mozgalom

Legyen ingyenes és kötelező szűrővizsgálat a Down-, Edwards- és Patau-szindrómákra – ezt szeretné elérni Sevcsik M. Anna, a Babagenetika Mozgalom alapítója. Edwards szindrómás volt a magzata, és csak azért derült ki időben a baj, mert elvégeztette a 12 heti kombinált tesztet. A korábban kötelező és ingyenes (OEP által finanszírozott) szűrővizsgálatként alkalmazott AFP-mérés mai mércével mérve alkalmatlan a Down-kór szűrésére, így azt már kivették a kötelező terhesség alatti vizsgálatok közül, nem helyettesítették azonban semmivel. Így aki nem tudja vállalni a kombinált teszt több tízezer forintos költségét, annak csak az ultrahang vizsgálat marad, ami azonban biokémiai vizsgálat nélkül átlagosan 10-ből 3 esetben nem mutatja ki a Down-szindrómát.

 

A Babagenetika Mozgalom felhívása

Sorstársakat keresünk

Ahogyan Ti is tudjátok a Babagenetika Mozgalom azért küzd, hogy a genetikai rendellenességek minél korábban kiszűrhetők legyenek. A szűrések minél szélesebb körben elérhetőek legyenek, valamint pontos információt kapjon mindenki ezekről.

Anna, a Mozgalom elindítója, most nagy lehetőség előtt áll. Az egyik legnagyobb kereskedelmi csatorna műsorában szerepelve tovább menetelhet a nemes cél elérésének érdekében azáltal, hogy személyesen, több más sorstársával közösen beszélgethet a fizikai és lelki megpróbáltatásról, melyet át kellett élniük.

Ehhez viszont a segítségetekre lenne szükségünk. Olyan hasonló fizikai és lelki megrázkódtatáson átesett sorstársak jelentkezését várjuk, akik Anna mellett a műsorban nyilvánosan vállalják Down, Patau vagy Edwards szindrómával diagnosztizált babájukkal kapcsolatos történetüket.

Amennyiben úgy érzed, hogy vállalni tudod a nyilvános megjelenést, akkor kérjük, jelentkezz Sevcsik M. Annánál az info@babagenetika.hu e-mail címen.
A segítséget előre is nagyon szépen köszönjük!

Babagenetika Mozgalom

A mozgalomról

Sevcsik M. Anna vagyok, a mozgalom elindítója. Személyes érintettség miatt fogtam neki a szervezésnek, saját tapasztalatom mutatta meg, milyen nagy szükség van a genetikai vizsgálatok minél szélesebb körű megismertetésére, arra, hogy minél több ember számára elérhetők legyenek. Történetemről itt olvashatsz bővebben.
Mozgalmunk azért jött létre, hogy felhívjuk a figyelmet a genetikai vizsgálatok fontosságára, melyek óriási szerepet játszanak a fejlődési rendellenességek időben történő kiszűrésében. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a terhesgondozás során a tájékoztatás sok esetben csak a kötelező vizsgálatokra terjed ki, a választható szűrésekkel kapcsolatban nem, vagy alig kapnak információkat a kismamák.

Céljaink

Célunk, hogy minél pontosabb képet adjunk:

  • az életkornak megfelelő ideális vizsgálati módszerekről
  • vizsgálatok menetéről, elérhetőségéről
  • a szűrések esetleges kockázatairól
  • a szűrések hatékonyságáról

Szakértőinktől mindent megkérdezhetsz, amit saját orvosodtól, védőnődtől nem tudtál, nem mértél. Megosztjuk olyan anyukák történeteit, akiknek kisbabáik genetikai betegsége beárnyékolta várandósságukat, vagy megváltoztatta egész életüket.

Távlati célunk

Fontosnak tartjuk, hogy állami szinten is megvalósuljon a megfelelő kommunikáció a genetikai vizsgálatokkal kapcsolatban, hogy a kismamák tisztában legyenek azzal, milyen alternatív lehetőségek adottak számukra, és kiemelt célunk, hogy ezek a speciális szűrések állami támogatást élvezzenek.

– Sevcsik M. Anna –

A Babagenetika Mozgalom honlapja:

http://babagenetika.hu/

 

Babagenetika honlap

A honlap megtekintéséhez kattintson a képre!

A Babagenetikai Mozgalom Facebook oldala:

Babagenetika Mozgalom a Facebookon

A Babagenetika mozgalom Facebook oldala, kattintson!