Babát vár Kovács Sarolta olimpiai bronzérmes öttusázónk és párja, Tar Bálint!

A sportoló páros az Istenhegyi Géndiagnosztikát választotta a magzati genetikai szűrővizsgálatokhoz.

Túl a tokiói olimpiai sikeren és katonai világbajnokságon, Kovács Sarolta és párja úgy döntöttek, ősztől egy ideig a család lesz számukra a legfontosabb. Az olimpia előtti eljegyzést követően januárra romantikus, tengerparti esküvőt terveztek, hogy utána, ahogyan a nagykönyvben meg van írva, belevágjanak a családalapításba is. De az élet – mint oly sokszor – más forgatókönyvet írt, hisz a baba máris úton van! Exkluzív interjúban meséltek nekünk a nagy felfedezésről és a terveikről.

IGD: Nem telt el sok idő az utolsó nagy versenyed óta, terveztétek, hogy ilyen hamar kopogtat majd a gólya?

Kovács Sarolta: Képzeld úgy volt, hogy miután lementek a nagy versenyek, tényleg megbeszéltük, hogy elkezdünk a családalapítással foglalkozni. A bátyám felesége azt tanácsolta, hogy használjak ovulációs tesztet, mert a versenyzés miatt a ciklusom sosem volt teljesen szabályos. Ki is próbáltam egyet ott vele, a teszt pedig kimutatta, hogy épp nem vagyok termékeny. Ő viccesen azt mondta, ’Biztos azért nem mutatja, mert már terhes vagy!’ Nagyot nevettünk ezen, de aztán addig-addig mondogatta, hogy vettem egy terhességi tesztet. Aztán el is raktam, annyira lehetetlennek tűnt, hogy máris babát várnék. Majd néhány nappal később hajnalban felébredtem és mégis kivittem magammal a mosdóba. Félig csukott szemmel ránéztem, de először egyáltalán nem tudatosult bennem, amit látok. Kellett néhány pillanat, mire kipattant a szemem, hogy Jézusom, ez egy plusz volt! Hirtelen nem is tudtam, mit csináljak. Bepötyögtem- a bátyám feleségének a számát, aki már így szólt bele a telefonba: Pozitív lett? Gyorsan megbeszéltük, hogy még nem mondom el Bálintnak, előbb gyorsan kitalálunk valamit. Így visszafeküdtem az ágyba, de persze csak forgolódtam, nem tudtam elaludni.

Tar Bálint: Mivel a dokink azt mondta, kell majd legalább egy-két hónap a fogamzásgátló abbahagyása után, én semmit nem sejtettem. Mivel Saci álmában is mindig rengeteget mozog, a végtagjai össze-vissza pakolja, így azt hittem, csak a szokásos térfélfoglalásban van.

Kovács Sarolta: Mikor reggel Bálint elindult, tudtam, hogy csak egy-két órám van, így gyorsan kellett cselekednem. Pont a kis térfeles harcainkat használtam ki! Nagyon izgultam, de eljátszottam, hogy igazán mérges vagyok: ’Bálint, nem mehet ez így tovább, azért nem tudtam aludni, mert folyton elfoglalod az ágyat, nézd meg légy szíves a feliratokat, a takaró alatt és tisztázzuk végre, kinek hol a helye!’ De nemcsak két feliratot tettem az ágyba, volt ugyanis egy plusz is: Baba helye.

Tar Bálint: Annyira boldog voltam, kiabáltam, fel-alá rohangáltam a lakásban! A szűk családnak is hamar elmondtuk, nagy volt náluk is az öröm.

IGD: Már megkaptátok a Nifty-teszt eredményét és most voltatok az első genetikai ultrahangon. Szóval tudjátok már a baba nemét, ugye?

Kovács Sarolta: Nem, mi nem szeretnénk még tudni, így a sógornőmnek küldtük el a leletet, Ő most a nagy titok tudója! Neveink viszont vannak már, ha fiú lesz, akkor Barnabás –  bár Bálint folyamatosan Kamillának hívja a hasamat!

Tar Bálint: Igen, én valahogy egyelőre kislányra számítok.

IGD: Milyen terveitek vannak a közeljövőben? Ha jól tudom, esküvőt tervezgettetek.

Tar Bálint: Igen, egy távoli szigetre mentünk volna. Mivel mindketten sportolók vagyunk és sokszor vesz minket körül felhajtás, azt terveztük, hogy az esküvőt szűk körben tartjuk majd meg, mezítláb, a lehető legegyszerűbben. Bár ahogyan elterjedt az eljegyzés híre, egyre többen kérdezgették, mikor ünneplünk egy nagyot együtt? És így, hogy végül az utazás elmarad mert Saci nem repülhet, valószínűleg itthon tartunk egy kisebb szertartást és egy jó nagy bulit majd a közeljövőben.

IGD: Bár még nagyon az elején vagytok, Saci, beszéltetek már a sporttal kapcsolatos terveidről?

Kovács Sarolta: Most egy darabig háttérbe kerül az öttusa, és a legfontosabb a család lesz. De ha majd a gyerek és az én állapotom is megengedi, szeretnék mellett edzeni. Ha most kimarad egy év nekem, az nem baj. Sőt, talán jobban fel is töltődöm! Utána még mindig lesz két évem felkészülni Párizsra. Sok öttusázó lánynak van ma már családja, például aki az olimpián előttem második lett, Ő is Anyuka, és nagyon jó formában volt! Meglátjuk. Úgy lesz jó, ahogyan lesz, szerencsére én már elértem egy olyan álmot, célt az öttusában, amire büszke lehetek.

Tar Bálint: Egy picit önző érv ugyan, de nagyon szeretnék egyszer egy olimpián szurkolni Sacinak. Sajnos Tokióban a pandémia miatt ez nem volt opció, így ezért is remélem, hogy Párizsban összejön majd – de persze Ő érzi majd, hogy mit bír, mit szeretne, én mindenben támogatom. Abban biztos vagyok, hogy a baba pozitív löketet fog adni az egész családnak.

IGD: Mi a helyzet az egyetemmel? Azt mesélted, az olimpiai felkészülés miatt két évig passzív voltál és most jönne a befejezés.

Kovács Sarolta: Igen, májusban lenne az államvizsga, és bár épp akkorra vagyok kiírva, remélem, be tudom majd fejezni. Ráadásul Bálinttal pont egyszerre végeznénk, Ő foci, én öttusa szakedzőként. De jó sok minden vár még ránk addig, például úgy tűnik, hamarosan kertes házba költözünk!

IGD: Izgalmasan hangzik! Székesfehérváron maradtok?

Tar Bálint: Majdnem. Ez még nagyon friss, alá sem írtuk a papírokat, de ha minden jól megy, egy közeli faluban lesz majd az új otthonunk. A családunk is közel lakik, ami fontos nekünk, mert szerencsére szinte minden hétvégén összejárunk. Reméljük, összejön, pont a napokban fog kiderülni!

Kovács Sarolta: Tényleg ilyen ez az év. Annyi minden történik, csak kapkodom a fejem! Az évből már csak két hónap van hátra, kíváncsi vagyok, mi jön még! Egy hónap múlva lesz Bálint születésnapja, Ő imád ünnepelni, az még biztosan nagy esemény lesz.

IGD: Nagyon aktív életet éltek. Hogyan készültök a babára, menjen még az érkezéséig minden, ahogy a csövön kifér, vagy behúzzátok inkább a kéziféket?

Tar Bálint: Nekem most pont rengeteg feladatom van, de igyekszem azért minél több időt Sacival tölteni. Neki most egy kicsit több ideje van. Az edzéseken, versenyeken mindig száz százalékosan odateszi magát és mindent elkövet a siker érdekében, engem is nagyon inspirálva. De látom, hogy amikor annak van az ideje, tud pihenni. Az öttusa rengeteget kivesz fizikálisan az emberből, sok fájdalommal, küzdelemmel jár, így pont jókor jön a babára való felkészülés időszaka.

Kovács Sarolta: Azok közé tartozom, akiknek nem volt könnyű az első trimesztere, rengeteget hánytam, volt olyan két hét, hogy szinte éjjel-nappal. Ez az év összességében, a sérüléssel, a trombózissal, a világversenyekkel, majd utána a sok szerepléssel rengeteget kivett belőlem, így van mit kipihennem a baba érkezéséig. Ráadásul mindenkitől azt a tanácsot kapjuk, hogy addig aludjunk, amíg tudunk! Így igyekszem tényleg lelassulni.

Tar Bálint: Olivérrel, a keresztfiunkkal sokat babázunk mostanában, és én legszívesebben már mindent televásárolnék gyerekcuccokkal! Mostmár nyugodtabban fogok is, hogy megvannak az eredményeink. Nagyon-nagyon várjuk már, hogy itt legyen velünk a kisbabánk! Biztos is, hogy apás szülést szeretnénk, hogy én is ott várhassam majd őt az első pillanatban!

Megosztás

Szolgáltatásaink várandós kismamák részére

Intézetünkben kizárólag FMF (Fetal Medicine Foundation) minősítéssel rendelkező szakemberek végzik az ultrahang vizsgálatokat. Időpont egyeztetéshez kérjük, készítsék elő az utolsó ultrahang vizsgálat leletét. Vizsgálatokat DVD-re vagy pendrive-ra tudjuk rögzíteni. Biztonsági okokból, csak intézetünkben vásárolt pendrive-ot tudunk felhasználni, melynek ára 2 500 Ft
Korai ultrahang »
betöltött 10. terhességi hétig
12.000 Ft
Első trimeszteri (11-13. heti) genetikai ultrahang »
11 - 13. terhességi héten végzendő
33.000 Ft
Első trimeszteri (11-13. heti) genetikai ultrahang ikerterhesség esetén
11 - 13. terhességi héten végzendő
43.000 Ft
Második trimeszteri (18. heti) genetikai ultrahang »
18 - 21. terhességi héten végzendő
33.000 Ft
Második trimeszteri (18. heti) genetikai ultrahang ikerterhesség esetén
18 - 21. terhességi héten végzendő
43.000 Ft
Terhességi ultrahang »
30.000 Ft
Terhességi ultrahang ikerterhesség esetén
40.000 Ft
ÚJ! Babamozi 4D/5D felvétel terhességi ultrahang vizsgálattal »
A legalkalmasabb terhességi kor: 25-35. hét között. A vizsgálatot szakképzett, szülészeti-nőgyógyászati szonográfus végzi. Az ár tartalmazza a terhességi ultrahangot, írásos leletet, nyomtatott fotót, és a videóanyagot DVD-n. A felvételel pendrive-ra mentését biztonsági okokból kizárólag Centrumunk által biztosított pendrivera tudjuk elvégezni, melynek ára 2.500 Ft.
28.000 Ft
Babamozi 4D/5D felvétel terhességi ultrahang vizsgálattal ikerterhesség esetén
38.000 Ft
Kontroll ultrahang
előző ultrahangtól számított 2 héten belül
22.000 Ft
Kontroll ultrahang ikerterhesség esetén
előző ultrahangtól számított 2 héten belül
28.000 Ft
Magzati szívultrahang vizsgálat »
betöltött 20. terhességi héttől
33.000 Ft
Magzati szívultrahang vizsgálat ikerterhesség esetén
betöltött 20. terhességi héttől
43.000 Ft
Magzati szívultrahang kontroll
24.000 Ft
Magzati szívultrahang kontroll ikerterhesség esetén
előző ultrahangtól számított 2 héten belül
30.000 Ft
Genetikai ultrahang + magzati szívultrahang szűrővizsgálat
intézetünkben terhesgondozásban résztvevő kismamák részére, Dr. Lintner Balázs szülész-nőgyógyász »
42.000 Ft
Genetikai ultrahang + magzati szívultrahang szűrővizsgálat ikerterhesség esetén
intézetünkben terhesgondozásban résztvevő kismamák részére, Dr. Lintner Balázs szülész-nőgyógyász »
52.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
Online bejelentkezés babamozi
On-line bejelentkezés magzati szívultrahang
A kombinált tesztet Fetal Medicine Foundation (FMF) rendszerű genetikai szűrővizsgálat, melyet a terhesség 11-13. hetében végzünk, ultrahangvizsgálat és vérvizsgálat kombinációjával.
Kombinált teszt »
eredmény 1,5-2 óra alatt
49.000 Ft
Kombinált teszt ikerterhesség esetén
59.000 Ft
Első trimeszteri terhességi toxémia (preeclampsia) szűrés Down kombinált teszttel »
csak egyes terhesség esetén kérhető, Down kombinált teszttel egyidejűleg kérhető, 11-13. hét között
59.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
Down kombinált szűrés kiegészítéseként lehetőség van a terhességi toxémia kockázatának a szűrésére, így már a várandósság 12. hetében azonosíthatók a magas kockázati csoportba tartozó kismamák.
Első trimesztei terhességi toxémia (preeclampsia) szűrés Down kombinált teszttel »
csak egyes terhesség esetén kérhető, Down kombinált teszttel egyidejűleg kérhető, 11-13. hét között
59.000 Ft
Preeclampsia konzultáció
12.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
A legnagyobb hatékonyságú, legkorszerűbb technológiákon alapuló, nem invazív prenatális szűrőteszt. Az anyai vérben található magzati DNS genetikai vizsgálatát végzi közel 100%-os megbízhatósággal.
NIFTY-pro teszt »
10 - 18 hetesen, eredmény 5-7 munkanap
215.000 Ft
NIFTY-pro teszt + »
10 - 18 hetesen, eredmény 5-7 munkanap, ultrahang vizsgálattal, vagy kombinált teszttel, utóbbinak a vérvételből történő biokémiai vizsgálat része ingyenes
248.000 Ft
NIFTY-pro teszt ikerterhesség esetén
10 - 18 hetes terhességi időszakban
185.000 Ft
Genetikai tanácsadás »

klinikai genetikussal: Dr. Tankó Lenke » | Dr. Varga Norbert »

24.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
Online bejelentkezés genetikai tanácsadásra
A legnagyobb hatékonyságú, legkorszerűbb technológiákon alapuló, nem invazív prenatális szűrőtesztek. Az anyai vérben található magzati DNS genetikai vizsgálatára épülnek, eredményük közel 100%-os megbízhatóságú.
Trisomy teszt »
11 - 19 hetesen, eredmény 5-7 munkanap
109.000 Ft
GeneSafe teszt »
monogénes betegségek prenatális szűrése, 10 - 18 hetesen, eredmény 10 munkanap
249.000 Ft
Genetikai tanácsadás »

klinikai genetikussal: Dr. Tankó Lenke » | Dr. Varga Norbert »

24.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
Online bejelentkezés genetikai tanácsadásra
A diagnosztikus értékű magzati kromoszóma vizsgálatokat méhlepényből vagy magzatvízből végezzük abban az esetben ha a kombinált szűrés, a NIPT teszt vagy a genetikai ultrahang ezt indokolttá teszi.
Méhlepény biopszia (CVS) »
eredmény egy hét alatt
110.000 Ft
Méhlepény biopszia (CVS) ikerterhesség esetén
165.000 Ft
Méhlepény biopszia (CVS) kombinált tesztet követően
intézetünkben elvégzett kombinált szűrőteszt esetén
95.000 Ft
Magzatvíz vizsgálat (AC, amniocentézis) »
eredmény három hét alatt
130.000 Ft
Magzatvíz vizsgálat (AC, amniocentézis) ikerterhesség esetén
195.000 Ft
Magzatvíz vizsgálat (AC, amniocentézis) kombinált tesztet követően
intézetünkben elvégzett kombinált szűrőteszt esetén
115.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
A terhesség alatt terhességi cukorbetegség alakulhat ki a kismamák egy részénél, amely állapot a legtöbb esetben csak a várandósság idejére korlátozódik. Centrumunkban diabetológus és dietetikus szakemberek segítenek Önnek a terhességi cukorbetegség kezelésében.
Terhességi diabetológia szakrendelés »
26.000 Ft
Dietetikai szaktanácsadás terhességi cukorbetegség esetén»
19.000 Ft
Dietetikai szaktanácsadás kontroll
15.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
Online bejelentkezés diabetológia
Online bejelentkezés dietetika szaktancsadás
Abban az esetben, ha a kismama korábban meddőség miatt – például ismétlődő vetélés esetén – immunológiai kezelésben részesült, akkor a várandósság alatt ezen a szakrendelésen történik a szükséges gyógyszeres terápia beállítása.
Terhességi immunológia szakrendelés
28.000 Ft
Terhességi immunológia szakrendelés kontroll
22.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
Online bejelentkezés immunológia
Minden olyan vizsgálat, amelyre a várandósság alatt szükség lehet: terhesgondozás szolgáltatásunk keretében nyomon követjük a magzat fejlődését, biztosítjuk a rendellenességek, veszélyeztetettségek és lehetséges szövődmények megelőzését.
Első trimeszter terhesgondozási csomag »
110.000 Ft
Első trimeszter terhesgondozási csomag ikerterhesség esetén »
120.000 Ft
Második trimeszter terhesgondozási csomag »
110.000 Ft
Második trimeszter terhesgondozási csomag ikerterhesség esetén »
120.000 Ft
Harmadik trimeszter terhesgondozási csomag »
110.000 Ft
Harmadik trimeszter terhesgondozási csomag ikerterhesség esetén »
120.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
Terhesgondozás egy alkalom
21.000 Ft
Gyermekurológiai konzultáció várandós kismamáknak »
10.000 Ft
Magzati szívhangmonitorozás (CTG vizsgálat) »
hétfő 12:00-15:00, keddtől péntekig 8:00-15:00 óráig
10.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
Online bejelentkezés gyermekurológiai konzultáció
Online bejelentkezés CTG vizsgálat
A szülésfelkészítő tanfolyam célja, hogy a kismamák tudatosan felkészülhessenek a szülésre, és ne érjék őket meglepetésként a szülőszobán esetlegesen bekövetkező váratlan események.
Szülésfelkészítő - babagondozó tanfolyam (online) »
15.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése
Online bejelentkezés szülésfelkészítő tanfolyam
A kinesio tape várandós kismamáknak is ajánlott, ugyanis serkenti a test fájdalomcsillapító folyamatát, valamint tehermentesít, és segíti az izomfunkciót, támogatja a vénákat, tartja az ízületeket.
Kinesio tape - első alkalom »
egy terület
5.000 Ft
Kinesio tape - kontroll ragasztás
4.500 Ft
Kinesio tape - plusz terület (/db)
2.000 Ft
Kinesio tape 5 alkalmas ragasztás bérlet
alkalmanként egy területre vonatkozik
20.000 Ft
+36 1 580 8600
Visszahívás kérése

Kapcsolódó háttéranyagaink

További várandósság témájú háttéranyagaink
Go to Top