Magzati szívultrahang

Magzati szívultrahang

A magzati szívultrahang, más néven magzati echokardiográfia egy kifejezetten a szívfejlődési rendellenességek kiszűrésére alkalmas vizsgálat, mellyel csaknem az összes súlyos szívfejlődési rendellenesség kimutatható. A magzati szívultrahang eredményei színes képekben láthatóak.A várandósság 5-6. hetében alakul ki és kezd el dobogni a baba szíve. Kezdetben nem érzékelhető a magzat szívverése, a második trimesztertől azonban jól hallható.

A magzat szíve folyamatosan fejlődik, így a várandósság alatt kiemelten fontos a szívfejlődési rendellenességek szűrése. A magzati szívfejlődési rendellenességek az újszülöttek közel 1%-át érintik.

Tegyen meg mindent, hogy kisbabája egészséges szívvel szülessen! Ha a magas rizikócsoportba tartozik, végeztesse el a magzati szívultrahang-vizsgálatot!

Mit kell tudni a magzati szívultrahangról?

A magzati szívultrahang, más néven magzati echokardiográfia egy részletesebb, kifejezetten a szívfejlődési rendellenességek kiszűrésére alkalmas vizsgálat, mellyel csaknem az összes súlyos szívfejlődési rendellenesség kimutatható. A magzati szívultrahang eredményei színes képekben láthatóak.

A magzati szívultrahang-vizsgálatra klasszikusan a várandósság 19. és 21. hete között kerül sor. Nehéz diagnosztikai vizsgálat, így csak speciális ultrahangos képzettséggel végezhető el. Az ultrahang tudásunk fejlődésével azonban már a 12 hetes vizsgálat során is kiszűrhetők egyes súlyos szívfejlődési rendellenességek ilyen vizsgálat során. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy aki ilyen vizsgálaton részt vesz, annak nem szükséges egy további echocardiografias vizsgálat a 19-21. hét között. Vannak olyan rendellensségek, amely a 12 hetes vizsgálat során még nem fedezhetőek fel.

Kiknek ajánlott a magzati szívultrahang-vizsgálat?

Azoknál a kismamáknál, akiknél a 18-20. héten elvégzett genetikai ultrahang során valamilyen szívfejlődési rendellenességet, vagy genetikai rendellenességet és annak gyanúját mutatják ki, illetve akik valami miatt a szívfejlődési rendellenességek szempontjából magas rizikócsoportba tartoznak, ajánlott a magzati echokardiográfiai vizsgálat.

Magas rizikócsoportba tartozó kismamák:
  • Akiknek az anamnézisében (pl. előző terhességnél, vagy a szülők közeli rokonságában) veleszületett szívfejlődési rendellenesség fordult elő
  • Akiknek olyan betegségük van, ami hajlamosít szívfejlődési rendellenségre, pl. inzulin függő diabétesz, immunbetegség
  • Akik koraterhességben magzatra ártalmas gyógyszert szedtek vagy akiket más teratogén (magzatkárosító anyag) ártalom ért
  • Akiknél a jelen terhesség során vastagabb nyaki redőt (NT 3,5mm felett) mértek
  • Akiknél monochoriális ikerterhességet állapítottak meg

Milyen esetben nem érdemes kérni a magzati szívultrahang-vizsgálatot?

Magas AFP-eredmény esetén. Hibás gyakorlat, hogy egyes orvosok magas AFP esetén is kérnek szívultrahangot. Az AFP-vizsgálat elsősorban a velőcső-záródási rendellenességek időben történő felismerését célozza. A legismertebb ilyenfajta rendellenesség a nyitott gerinc.

Ha a terhesség 16. hetében elvégzett AFP-vizsgálat eredménye magas fehérjeértéket mutat, a 18-21. terhességi héten végzett, második trimeszteri ultrahangvizsgálat során sokkal célzottabban fókuszálunk a nyitott gerincre utaló jelek felismerésére. Jó minőségű ultrahangkészülékkel a nyitott gerinc 95%-os, a koponyahiány 100%-os biztonsággal szűrhető.

Miben tér el a magzati echokardiográfia a megszokott vizsgálattól?

A magzati szívultrahang vizsgálatot végző személy speciális képzésben részesült. A vizsgálat célja a szív és az abba be és kilépő erek anatómiájának részletes vizsgálata. Ennek során igyekszünk minden a fent részletezett struktúrák nem megfelelő kialakuálását felfedezni és az ezzel járó következményeket tudatni a Kismamával. Ezt követően további kardiológiai kivizsgálás javasolt, valamint annak megítélése, hogy megszületés után milyen eséllyel gyógyítható a fejlődés során kialakult szívrendellenesség.

Jelentkezés vizsgálatra

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrumban szakképzett és többéves szakmai tapasztalattal rendelkező orvosok várják a pácienseket. A terhesgondozás külön egységet képez az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrumban, ahol előzetes időpont-egyeztetést követően fogadjuk a pácienseket. Bejelentkezéshez és felmerülő kérdések esetén kérjük, forduljon hozzánk bizalommal!

Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum
1125 Budapest, Zalatnai utca 2.
Tel.: +36 1 580 8600 E-mail: info@gendiagnosztika.hu