Komplex nőgyógyászati kivizsgálás

Dr. Molnár-G. Béla, a Magyar Nőgyógyászatok Endoszkópos Társaságának elnöke az elmúlt négy évtizedben igen komoly szakmai gyakorlatot szerzett a meddőséghez is vezető endokrinológiai betegségek, a vérzészavarok, a miómák, az endometriózis és a női nemi szervek fejlődési rendellenességeinek kezelésében. A nőgyógyász és endoszkópos sebész specialista Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban elindult általános nőgyógyászati szakrendelésén komplex szemlélettel közelít a páciensekhez és a ritkábban előforduló panaszokra is a legmodernebb eljárásokkal keresi a megoldást.

„1990-től 1992-ig egy angliai tanulmányúton sajátítottam el a méhtükrözéssel és a hastükrözéssel végezhető műtéteket egy olyan szakembertől, aki korábban Európában vezette be ezeket a beavatkozásokat. Adam Magos az egyik legkomolyabb szaktekintély a hiszteroszkópos és laparoszkópos műtétek területén, így nagyon hálás vagyok neki, hogy tőle tanulhattam meg ezeknek a módszereknek a gyakorlati alkalmazását. Az utóbbi két évtizedben a műtéteim jelentős részét már magam is a hasfal megnyitása nélkül, endoszkópos úton végeztem. Betegellátási filozófiám, hogy minden páciens számára a több évtizedes tapasztalatot és a legmodernebb eljárásokat ötvöző ellátást kell biztosítani, emellett egyénre szabottan kell kiválasztani az adott beteg számára legmegfelelőbb megoldást” – mondja Molnár-G. Béla.

„Az angliai tanulmányútról hazatérve 1992-ben Magyarországon is bevezettem az operatív hiszteroszkópiát, amellyel véglegesen eltávolíthatóak a méh jóindulatú daganatai. Az endoszkóppal végezhető műtétek egy speciális fajtáját, a transzcervikális endometrium-rezekciót szintén 1992-ben vezettem be: a méhnyálkahártya végleges eltávolítására szolgáló eljárásra akkor van szükség, amikor egy páciensnek diszfunkcionális méhvérzése, vagyis olyan vérzészavara van, amely mögött nem azonosítható semmilyen szervi ok. Korábban a méh eltávolítása volt az egyetlen megoldás, erre azonban ma már nincs szükség: az endometrium-rezekció során kizárólag a méhnyálkahártya kerül végleges eltávolításra” – mondja a professzor.

Molnár-G. Béla vezette két éven keresztül a Szegedi Tudományegyetem Asszisztált Reprodukciós Központját, így a lombikbébi kezelés néven ismertté vált és azóta széles körben elterjedt asszisztált reprodukciós eljárásban is tapasztalatot szerzett.

Miben nyújtunk többet, mint a legtöbb nőgyógyászati szakrendelés?

Nőgyógyászati szakrendelésünket bármilyen problémával – családtervezés előtt állók pedig akár teljesen egészségesen is – felkereshetik. Az általános szülészeti és nőgyógyászati problémák gyógyítása mellett kiemelten foglalkozunk

 • a meddőség hátterében meghúzódó problémák azonosításával és kezelésével;
 • a vérzészavarok okainak feltárásával és kezelésével;
 • a jóindulatú méhdaganatok, a miómák azonosításával és eltávolításával;
 • az endometriózissal, vagyis amikor a méhet bélelő szövettípus a méhüreget elhagyva a petevezetőben, a petefészek falában vagy a kismedencét bélelő szövetekben ágyazódik be;
 • a női nemi szervek fejlődési rendellenességeivel;
 • a nőgyógyászati endokrinológiai betegségekkel (a szervezet működését szabályozó hormonokat termelő belső elválasztású mirigyek működési zavarai, például pajzsmirigy-problémák vagy a policisztás ovárium szindróma, a PCOS).

Molnár-G. Béla – széleskörű szakmai tapasztalatának köszönhetően – a maga összetettségében látja és kezeli a fent említett nőgyógyászati problémákat, Önnek így nem kell orvostól orvosig mennie, akik jellemzően inkább egy-egy betegség vagy tünetegyüttes kezelésére specializálódtak. Centrumunkban rendelkezésre állnak a pontos diagnózishoz szükséges műszerek (legújabban a méhüregben jelenlévő és gyakran meddőséget okozó elváltozások azonosítására alkalmas office hiszteroszkópia) és a modern laboratóriumi háttér is, így a diagnózishoz szükséges összes vizsgálat helyben elvégezhető. Ön így egyetlen szakembertől és egyetlen intézetben fogja megkapni azt az odafigyelést, amelyhez jellemzően több intézmény orvosaitól, hosszabb idő alatt és több szervezéssel juthatna csak hozzá.

A professzor az ország legkiválóbb intézeteivel és szakembereivel is szoros munkakapcsolatban áll, így ha Önnek olyan problémája adódna, amelyet mégsem tudunk intézetünkben kezelni, akkor is hamar a megfelelő szakemberhez tudjuk irányítani (erre jellemzően a csak nagyon ritkán előforduló nőgyógyászati problémák esetén kerülhet sor.) „Minden betegemre annyi időt fordítok, amennyi elegendő ahhoz, hogy a hatékony kezelési tervet felállíthassam és megválaszolatlan kérdések ne maradjanak” – mondja a szakember, aki a kisebb műtéteket az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban, a komolyabb beavatkozást igénylő operációkat pedig két másik, a műtétekhez szükséges műszaki háttérrel is rendelkező budapesti intézetben végzi.

Családtervezés és a meddőség okainak kivizsgálása

A különféle nőgyógyászati problémákon kívül családtervezési szolgáltatással is várjuk a hozzánk fordulókat: ilyenkor egy általános kivizsgálást végzünk annak megállapítására, hogy a leendő anya szervezete minden szempontból megfelelően működik-e. A kivizsgálás ezekben az esetekben egy általános nőgyógyászati vizsgálatból és egy ultrahang-vizsgálatból áll, amelyekkel kizárhatóak a várandósság sikeres létrejöttét akadályozó komolyabb anatómiai eltérések. Elvégzünk továbbá egy rákszűrést is, végül ellenőrizzük, hogy nincs-e hüvelyi gyulladás vagy rendellenes vérzések. „Ha mindent rendben találtunk, akkor nincs szükség semmilyen további vizsgálatra. Újabbakra akkor kerül sor, ha a kívánt várandósság egy év elteltével sem jött létre.”

Az imént említettnél részletesebb kivizsgálásra azokban az esetekben lesz szükség, ha

 • a családban valamilyen fejlődési rendellenességgel diagnosztizált újszülött, illetve többször is kialakult méhnyak- vagy petefészekrák;
 • ha az anyaságra készülő nőnek korábban rendszertelen vérzései, illetve gyakori kismedencei gyulladásai voltak.

Ezekben az esetekben speciálisabb vizsgálatokat is érdemes elvégeznünk, mint például a petevezetők átjárhatóságának vizsgálata vagy a méhüregben jelenlévő polipok kizárására alkalmas office hiszteroszkópia. Korábbi vérzészavarok, illetve nem szabályos menstruációs ciklusok esetén hormonprofil-vizsgálatra, a cukorbetegség családban történt gyakori előfordulása esetén pedig az inzulin-rezisztencia vizsgálatára, illetve a policisztás petefészek szindróma kizárására alkalmas vizsgálatokra is sor kerülhet.

A női eredetű meddőség kezelése centrumunkban szintén komplex szemléletben zajlik: ha a meddőség kialakulása mögött a hormonháztartás zavarát feltételezzük, akkor egyaránt megvizsgáljuk

 • a petefészekhormonoknak,
 • az agyalapi mirigy hormonjainak
 • és a nőkben is termelődő férfihormonoknak a szintjét.

Sor kerülhet továbbá

 • az inzulinrezisztencia (amikor a sejtek érzéketlenné válnak a vércukor (glükóz) felvételét lehetővé tevő inzulinhormonra),
 • a policisztás ovárium szindróma (amikor a megnagyobbodott petefészkek tele vannak cisztával és általában a tüszőrepedés is hiányzik),
 • és a különféle hormonális egyensúlyzavarok, mint például a GnRH, az FSH, a luteinizáló hormon (LH), a HCG, valamint az ösztrogén és a progeszteron hormonok termelődési zavarainak vizsgálatára.

Ha a meddőség hátterében nem hormonális, hanem anatómiai okot feltételezünk, akkor

„Az office hiszteroszkópia során a korábban alkalmazott, nagyjából 7 milliméteres eszköz helyett egy jóval vékonyabb, mindössze 3,5-4 milliméteres eszközt vezetünk fel a méhüregbe. Ez jóval előnyösebb, mint a korábban és a több helyen még ma is általánosan alkalmazott hagyományos hiszteroszkópiás beavatkozás, hiszen nincs szükség a méhnyakcsatorna előzetes kitágítására és így altatásra sem. Az egész vizsgálat nem vesz több időt igénybe, mint 15-20 perc, a páciens pedig a vizsgálatot követően azonnal távozhat a klinikáról.” – mondja Molnár-G. Béla.

„Az office hiszteroszkópia nagyon fontos vizsgálómódszer abból a szempontból, hogy ha a meddőség egyéb – hormonális vagy anatómiai – okait kizártuk, akkor teljesen pontos képet kaphatunk a méhüreg állapotáról, és az itt esetlegesen jelenlévő elváltozásokról. Ha csak kisebb eltérésről van szó, akkor ezt akár azonnal el tudjuk távolítani a vizsgálóeszköz segítségével. Ha az elváltozás komolyabb, akkor altatásban végzett műtétre van szükség, a meddőség méhüregben található szervi oka azonban mindkét esetben hamar megszüntethető. Az office hiszteroszkópiának minden esetben van valamilyen előnye a méhüreg állapotát feltáró egyéb vizsgálatokkal szemben: kevesebb kényelmetlenséggel jár, mint a diagnosztikus hiszteroszkópia, a hüvelyi ultrahang-vizsgálattal szemben nem csak a valóságról alkotott képet, hanem magát a valóságot mutatja, a sóoldat-infúziós szonográfiával szemben azonnali szövettani mintavételre és a kisebb eltérések eltávolítására is alkalmas, a hisztero-kontraszt-szonográfiával szemben pedig teljesen pontos képet ad a méhüregben lévő eltérésekről” – mondja a módszer előnyeiről a nőgyógyász és endoszkópos sebész specialista.

(Az office hiszteroszkópia előnyeit bemutató részletes tájékoztatónkat itt olvashatja: Méhtükrözés – hiszteroszkópia)

Dr. Molnár-G. Béla endoszkópos specialista-nőgyógyász

Dr Molnár G BélaEgyetemi magántanár

Tagságai:

Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társasága (MNET), elnök
European Society for Gynaecological Endoscopy (ESGE)

Tudományos fokozatok:

Kandidátus, PhD, med. habil.

Díjak, elismerések:

The Golden Hysteroscop Award, AAGL, Chicago, USA

Kiemelt szakterületei:

Nőgyógyászati vérzészavarok, myoma kezelés, speciális hysteroscopos (méhtükrözés) és laparoscopos (hastükrözés) műtétek, infertilitás kezelés.

Nemzetközi tapasztalat:

John Radcliffe Hospital, Oxford. UK
Royal Free Hospital, London, UK
European Society for Gynaecological Endoscopy, vezetőségi tag