Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság okai és kezelési lehetőségei

A menopauzát követően – műtéti petefészek-eltávolítás esetén pedig azonnal – a szervezet ösztrogéntermelése egyre inkább csökkenni kezd. Ez idővel hüvelyszárazsághoz – orvosi kifejezéssel hüvelyi atrófiához – vezethet: a hüvely nyálkahártyája ilyenkor folyamatosan váladékot kezd termelni, emellett berepedezik. A váladék összetétele kedvez a különféle baktériumfajok elszaporodásának, így idővel egy állandósult gyulladásos állapot alakul ki. A probléma hormonális úton kezelhető, sőt van egy újabb lehetőség is: lézeres terápia esetén a hormonkezelés kiegészítő kezelési megoldássá vált.

Mik a hüvelyszárazság tünetei?

A hüvelyszárazság enyhébb vagy súlyosabb hüvelyi és húgyúti tünetekkel járhat együtt. A hüvelyi tünetek közé tartozik a vagina belső hámjának szárazsága és az itt tapasztalható égető, illetve viszkető érzés. A húgyutakat érintő legjellemzőbb tünetek a vizelés közben jelentkező égető érzés, a sürgető vizelési inger, a húgyúti fertőzések gyakoribbá válása és az enyhébb vagy súlyosabb fokú vizeletcsepegés, az inkontinencia megjelenése.

A hüvelyszárazság a szexuális életre is negatív hatással van: közösülés közben enyhébb vagy erősebb diszkomfortérzés, illetve fájdalom jelentkezhet, a hüvely ugyanis már a szexuális izgalmi állapot hatására sem nedvesedik be kellően. A közösülést más esetekben enyhe vérzés követheti.

Mik a hüvelyszárazság kialakulásának lehetséges okai?

A hüvelyszárazság kialakulásának oka, hogy a női szervezetben – jellemzően a menopauza idejét követően – egyre kevesebb ösztrogén hormon termelődik. Az ösztrogénszint csökkenése nem csak a menopauza után, hanem már a menopauzát megelőző néhány évben is bekövetkezhet, és ez ugyancsak hüvelyszárazságot válthat ki. Az ösztrogén mennyisége a szoptatás ideje alatt is csökkenhet, így a hüvely szárazsága ebben az időszakban is felléphet.

Más esetekben valamilyen betegség kezelésének mellékhatásaként csökken az ösztrogénszint, és ezt követően jelenik meg a hüvelyszárazság. Ezen okok közé tartozik a petefészkek sebészeti úton történő eltávolítása, valamely daganat kemoterápiás kezelése vagy a medence területét érintő sugárkezelés, illetve az emlőrák hormonkezelése.

A menopauza hormonális változásaival összefüggő hüvelyszárazság esetében nagyfokú egyéni különbségeket tapasztalhatunk, így az ösztrogénszint csökkenése ellenére sem mindenkinél jelenik meg hüvelyszárazság. A rendszeres szexuális élet javítja a hüvely szöveteinek véráramlását, így ez késleltetheti, vagy meg is akadályozhatja a hüvelyszárazság kialakulását. Csökkenti a kockázatot az is, ha nem dohányzunk, hiszen ez is rontja a vérkeringés általános állapotát. A témában végzett kutatási eredmények alapján kisebb eséllyel alakul ki hüvelyszárazság azoknál, akik természetes úton szültek, azokkal összehasonlítva, akik egyáltalán nem, vagy kizárólag császármetszéssel szültek.

A hüvelyszárazság lehetséges szövődményei

Abban az esetben, ha nem kezeltetjük a már hosszabb ideje fennálló hüvelyszárazságot, különféle szövődményeink is kialakulhatnak.

A hüvelyszárazság jelenlétének egyik következménye, hogy megváltozik a hüvely sav-bázis egyensúlya. A kevésbé savas környezet kedvez a különféle kórokozók elszaporodásának, így megnő a különféle hüvelyi fertőzések kialakulásának esélye.

A húgyúti fertőzések kialakulásának esélye ugyancsak nőni fog, a hüvelyszárazság jelenléte ugyanis a teljes húgyúti rendszert szárazabbá és a gyulladásokra fogékonyabbá teszi. Ennek lesz a következménye a sürgető vizelési inger vagy a vizelés közbeni kellemetlen, égető érzés.

A hüvelyszárazság következményeként – a menopauzát kísérő hormonális változásokkal összefüggésben – hüvelyi inkontinencia, vagyis vizelettartási zavarok alakulnak ki. Az inkontinencia kialakulásának egyik oka ilyenkor a hüvelyfal, majd később a húgyúti rendszerre is fokozatosan átterjedő és folyamatosan fennálló gyulladás. Az ösztrogénszint csökkenése pedig ezzel egy időben megváltoztatja a medence- és a hastájék izmainak állapotát, ami ugyancsak az inkontinencia egyik kiváltó tényezője.

Látható, hogy a hosszabb ideje fennálló hüvelyszárazságot nemcsak a szexuális életre gyakorolt negatív hatások, hanem a hüvelyi és húgyúti fertőzések, illetve az egyre kellemetlenebbé váló vizelettartási zavarok elkerülése érdekében is érdemes minél hamarabb kezeltetni.

Hogyan diagnosztizálható a hüvelyszárazság?

A diagnózis egyértelmű felállítása érdekében többféle vizsgálatot is érdemes elvégezni

A kivizsgálás része a medence területének külső, tapintásos vizsgálata, illetve a külső és a belső szeméremajkak, a hüvely, valamint a méhnyak szemmel történő vizsgálata. A medencei külső tapintásos vizsgálat részeként az orvos azt is ellenőrzi, hogy egyes szervek, például a húgyhólyag vagy a végbél nincsenek-e előreesve – ezt a hüvely falának kitüremkedései vagy a méh tartószöveteinek megnyúlása jelezheti.

Ha a hüvelyszárazság mellett a húgyutakat érintő tünetek is fennállnak, akkor egy vizeletvizsgálatot is el kell végezni, a hüvely megfelelő sav-bázis egyensúlyának felmérése érdekében pedig célszerű mintát venni a hüvelyi váladékból is.

Hogyan kezelhető a hüvelyszárazság?

A kezelés – a probléma súlyosságától függően – többféle módon is elvégezhető.

Ha a probléma nem súlyos, akkor a hüvelyi hidratáló krémek is megfelelő segítséget nyújthatnak például a közösülés által kiváltott enyhébb kellemetlenségek megszüntetésében.

Ha súlyosabb fokú hüvelyszárazságról van szó, akkor az ösztrogén gyógyszeres úton történő pótlására lesz szükség. Enyhébb esetekben ez történhet helyileg, hüvelyi ösztrogéngyűrűvel, hüvelyi ösztrogéntablettával vagy hüvelyi ösztrogénkrémmel is. Súlyosabb esetekben az ösztrogénszint nagyobb mértékű növelésére van szükség a véráramban, amit szájon át szedett ösztrogéntablettákkal lehet elérni. Ez nem csak helyileg, hanem az egész szervezetben növeli az ösztrogénhormon mennyiségét. Ez a fajta kezelés főként olyan esetekben javasolt, ha a hüvelyszárazsághoz más menopauzális tünetek, például erősebb hőhullámok is társulnak.

Az egész szervezetre kiterjedő ösztrogénpótlás hosszabb távon kismértékben ugyan, de emelheti az emlőrák, illetve a méhtestrák (endometriumrák) kialakulásának kockázatát. Ez a kockázat teljes egészében kikerülhető a lézeres kezeléssel, amely a hüvelyszárazság újfajta, hormonmentes kezelési módja. A lézeres hüvelyszárazság kezelés során lézersugárral melegítik fel a hüvelycsatorna szövetét. Ez stimulálja a kollagénképződést, ami többféle, igen kedvező hatással jár: javul a sejtközötti állomány összetétele, beindul az új erek képződése és a hüvelyfal felszíne is regenerálódni kezd. A hüvelyfal mindezek hatására fokozatosan megvastagszik, visszaáll a szövetek normális vérellátása és ezzel együtt megszűnnek a hüvelyszárazság kellemetlen tünetei.

A lézeres kezelés eredményességét felmérő előzetes klinikai vizsgálatok eredményei bizonyítják, hogy a kezelés egyszerű, hatásos és biztonságos, így bármilyen hátrány nélkül képes kiváltani a hüvelyszárazság kezelésére szokásosan alkalmazott hosszú távú hormonkezelést.

Bejelentkezés hüvelyszárazság kezelésre

Tisztelt Látogatónk!

Amennyiben érdeklődik a klinikánkon elérhető lézeres hüvelyszárazság kezelés iránt, kérjen visszahívást az alábbi űrlap segítségével. Kolléganőnk az Ön által megadott időpontban visszahívja Önt, és lehetőséget kínál az esetleges további kérdéseinek feltevésére ill. időpontot is egyeztethet az előzetes nőgyógyászati vizsgálatra, kezelésre.