Mikor kezdődik a családtervezés?

A problémamentes terhességért magunk is sokat tehetünk. A családtervezés lényeges része a gyermekvállalásnak, így nemcsak gyermekeink számát és születési idejét tervezhetjük meg, de sokat tehetünk azért is, hogy egészséges gyermekek jöjjenek a világra.

Azzal csak a gyermekeik vállalását tudatosan előkészítő párok vannak tisztában, hogy nem csak a szülésre, hanem a fogamzásra is érdemes felkészülni, ugyanis csak ők képesek a magzati fejlődés legérzékenyebb időszakában, a megtermékenyítéstől számított első 12 hétben a leendő gyermekükre igazán vigyázni. A nők többsége általában csak ezt követően keresi fel az orvosát. Az említett időszakban a leggyorsabb a sejtosztódás, az embrió testtömegének több ezerszeresét éri el néhány hét alatt és ekkor a legérzékenyebb az ártalmas külső hatásokkal szemben, mint például a magas testhőmérséklet, az egyes gyógyszerek, kémiai anyagok, sugárzások és fertőző betegségek.

A fogamzásra történő felkészüléskor a cél az, hogy minimálisra csökkentsünk minden olyan veszélyt, mely a terhesség normális élettani menetét megzavarhatja, ezáltal az embrió és később a magzat, majd a megszületés után az újszülött egészségére bármilyen káros hatással lehet.

Az első lépés a családtervezők “alkalmasságának” az ellenőrzése. A családfa vizsgálatával tisztázhatók az esetleges öröklődő rendellenességek, melyek speciális vizsgálatokat tehetnek szükségessé a terhesség alatt. Ugyancsak fontos tudni a korábbi terhességek, szülések után felismert genetikai betegségekről, fejlődési rendellenességekről (mivel ezek hasonló vizsgálatokat igényelhetnek), hogy ismételt előfordulásukat elkerülhessük.

A “családtervező nő egészségi alkalmasságát” a kórelőzmény és a jelenlegi egészségi állapota alapján tisztázzuk. Ezen túl érdemes ismerni az adott családban gyakrabban előforduló betegségeket, melyek egy része a terhesség alatt nagyobb valószínűséggel jelentkezik (pl. cukorbetegség). Amennyiben olyan betegségre derül fény a családtervező nőnél, amely a terhességet veszélyezteti (pl. epilepszia, cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, magasvérnyomás, daganat, vese- és májbetegség, szív- és érrendszeri vagy vérképzőrendszeri ártalom stb.), akkor a terhességet megfelelően elő kell készíteni, és a terhesség alatt biztosítani kell a beteg speciális gondozását.

A várandóssági “alkalmasság” vizsgálatakor elsősorban az esetleges nemi szervi fejlődési rendellenességek, gyulladások és hormonális zavarok kizárása a cél. A családtervező férfi nemzőképességének vizsgálata során az ondó mennyiségét, a spermiumok számát, morfológiáját és mozgékonyságát ellenőrizzük.

A fejlődő embriót és magzatot számos (főleg vírusoktól származó) fertőzés veszélyezteti. Egyes korábbi vírusfertőzések életre szóló védettséggel járnak, mások ismételten képesek megbetegíteni az anyát. A kockázat megállapítására törekszünk az anya vérében lévő ellenanyagok kimutatásával, adott esetben védőoltás beadására is lehetőség van.

A fogamzásra történő felkészülés optimális ideje három hónap. Ennek kezdetekor helyes abbahagyni a fogamzásgátló tabletták szedését, a cigarettázást, italozást és a drogozást. Az ébredési hőmérséklet mérésével (ugyanazzal a hőmérővel, minden reggel, ugyanabban az időpontban) meghatározható a tüszőrepedés időpontja, a ciklus termékeny időszaka. Már a fogamzásra történő felkészüléskor el kell kezdeni a magzatvédő vitaminok szedését, aminek legfontosabb komponense a folsav, mellyel kivédhető a fejlődési rendellenességek egy jelentős hányada (elsősorban a nyitott gerinc és koponyahiány). A táplálkozás egészségességére ilyenkor fokozottan érdemes odafigyelni (pl. a sózás csökkentése révén és az ivóvíz jódhiányának pótlásával, mivel az utóbbi kedvezőtlenül befolyásolja a magzat értelmi adottságait).

A fogamzásra így felkészült pároknál a havivérzés kimaradása nagy valószínűséggel a fogamzás bekövetkeztét jelenti, amit az érzékeny terhességi tesztekkel érdemes megerősíteni és korai ultrahangvizsgálatot kérni. Ezzel a ritka, de nagyon veszélyes méhen kívüli terhességek ugyanúgy felismerhetők, mint az ikerterhességek, ez utóbbiak ugyanis speciális gondozást igényelnek.