A családtervezés legfontosabb lépései

A fogamzásra történő felkészüléskor a cél az, hogy minimálisra csökkentsünk minden olyan veszélyt, mely a terhesség normális élettani menetét megzavarhatja, ezáltal az embrió és később a magzat, majd a megszületés után az újszülött egészségére bármilyen káros hatással lehet. A gyermekvállalás tudatos előkészítésekor a következő kérdéseket vizsgáljuk:

A genetikai háttér vizsgálata

A gyermekvállalás tudatos előkészítésének első lépése a családtervezők genetikai hátterének elemzése. A családfa vizsgálatával tisztázhatók az esetleges öröklődő rendellenességek, melyek speciális vizsgálatokat tehetnek szükségessé a terhesség alatt. Ugyancsak fontos tudni a korábbi terhességek, szülések után felismert genetikai betegségekről, fejlődési rendellenességekről, mivel ezek hasonló vizsgálatokat igényelhetnek, hogy ismételt előfordulásukat elkerülhessük.

Elég egészséges vagyok?

A családtervező nő egészségi “alkalmasságát” a kórelőzmény és a jelenlegi állapota alapján tisztázzuk. Ezen túl érdemes ismerni az adott családban gyakrabban előforduló betegségeket, melyek egy része a terhesség alatt nagyobb valószínűséggel jelentkezik pl. cukorbetegség. Amennyiben olyan betegségre derül fény a családtervező nőnél, amely a terhességet veszélyezteti (pl.: epilepszia, cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, magas vérnyomás, daganat, vese- és májbetegség, szív- és érrendszeri vagy vérképző rendszeri ártalom, sokízületi gyulladás, nemzőszervi elváltozás), akkor a terhességet megfelelően elő kell készíteni és a terhesség alatt biztosítani kell a beteg speciális gondozását. Így a veszélyek jelentősen csökkenthetők.

Lehet-e kisbabám?

A várandóssági “alkalmasság” vizsgálatakor elsősorban az esetleges nemi szervi fejlődési rendellenességek, gyulladások és hormonális zavarok kizárása a cél. A speciális, szűrő jellegű nőgyógyászati vizsgálatnak főként három célja van: a méh esetleges rendellenes állapotának feltárása, az esetleges gyulladások felismerése (hüvelytisztaság-vizsgálat, szexuális úton terjedő betegségek vizsgálata), hormonális zavarok felismerése.

A nemzőképesség vizsgálata

A családtervező férfi nemzőképességének vizsgálata során az ondó mennyiségét, a spermiumok számát, morfológiáját és mozgékonyságát mikroszkópos spermavizsgálattal ellenőrizzük. A nemzőképesség ellenőrzése a megszakított érintkezés útján nyert ondó laboratóriumi vizsgálatát jelenti.

Lelki tényezők is nehezíthetik a fogamzást?

Hogy minden rendben menjen, megvizsgáljuk, van-e olyan pszichés tényező a pár életében, ami nehezítheti a fogamzást. Amennyiben nincs akadálya a gyermekvállalásnak, 1-3 hónapos felkészülési idő következik.

Milyen védőoltások ajánlottak?

A fejlődő embriót és magzatot számos fertőzés, főleg vírusfertőzések veszélyeztetik. Egyes korábbi vírusfertőzések életre szóló védettséggel járnak, mások ismételten képesek megbetegíteni az anyát. Az anya vérében lévő ellenanyagok kimutatásával a kockázat megállapítására törekszünk, bizonyos esetekben védőoltás beadására is lehetőség van.

Mire jók a magzatvédő vitaminok?

Folsavtartalmú multivitamin-készítményekkel kivédhető a fejlődési rendellenességek egy jelentős hányada (elsősorban a nyitott gerinc és a koponyahiány). Nagyon fontos azonban a megfelelő életmód és táplálkozás kialakítása, mert alapvetően ezzel fokozható a szervezet ellenálló képessége.

Mik a teendők a fogantatás előtt?

A fogamzásra történő felkészülés optimális ideje három hónap. Ennek kezdetekor helyes abbahagyni a fogamzásgátló tabletták szedését, a cigarettázást, az italozást és a drogozást.

A három hónapos felkészülés alatt, a reggeli ébredési hőmérséklet mérésével (ugyanazzal a hőmérővel, minden reggel, ugyanabban az időpontban, szájban vagy hüvelyben, esetleg végbélben mérve) meghatározható a tüszőrepedés időpontja, a ciklus termékeny időszaka. Amennyiben az ébredési hőmérséklet három héten túl mérve is magas marad és a következő vérzés kimarad, érdemes elvégezni az otthon is használható terhességi teszteket.

A fogamzást követően koraterhességi ultrahangvizsgálatot javaslunk a méhen kívüli terhesség kizárása és a pontos terhességi kor megállapítása céljából.