HPV

Miben segítünk Önnek HPV-fertőzés esetén?

Pozitív HPV lelet esetén logikusan merül fel bennünk a kérdés, hogy ez pontosan mit is jelent, kell-e aggódnunk miatta és hogy mi ilyenkor a teendőnk? Centrumunk életmód-tanácsadásán a méhnyakrák várható kockázatát felmérő konzultációt végzünk, amely alapján eldönthető, hogy szükség van-e bármilyen beavatkozásra, vagy minden szempontból elegendő, ha a pozitív lelet kézhezvételét követően fél éven belül ismét elvégeztetjük a HPV és a méhnyakrák szűrését.

A humán papillómavírusoknak több mint 130 fajtája ismert, az egyes típusok pedig különböző megbetegedésekkel hozhatóak kapcsolatba. A megelőzés szempontjából a méhnyálkahártyát, illetve a hüvely és a szeméremtest nyálkahártyáját megtámadó magas kockázatú típusokra – elsősorban a méhnyakrákos megbetegedések 60-70%-áért felelős 16-os és 18-as törzsekre – érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

Pozitív HPV lelet esetén tehát az a fő kérdés, hogy milyen típusú vírustörzs került kimutatásra, és ez fogja meghatározni, hogy mik a további teendők. Komolyabb aggodalomra a magas kockázatú vírustörzsek kimutatása esetén sincs okunk, hiszen:

 • A HPV-fertőzés nem jelenti automatikusan azt, hogy méhnyakrák fog kialakulni, az immunrendszer ugyanis az esetek többségében képes felismerni a fertőzést és megelőzni a vírus által kiváltott rosszindulatú hámsejt-elfajulások kialakulását;
 • Kóros elváltozást az azonos, magas kockázatú HPV típussal való hosszú időn át tartó fertőzés okozhat, éppen ezért nem kell megijedni HPV-fertőzés esetén, hanem figyelemmel kell kísérni annak lezajlását;
 • Ha a méhnyakrák időben felismerésre kerül, akkor ez nőgyógyászati beavatkozással – az érintett méhszájrész kúp alakú kimetszésével – csaknem száz százalékosan gyógyítható, vagyis biztonsággal elkerülhető a későbbi stádiumú és sikerrel már nem feltétlenül kezelhető elfajulások kialakulása.

Pozitív lett a HPV-szűrésem eredménye: miért érdemes hozzánk fordulnia?

Bár már léteznek fejlesztés alatt álló gyógyszerek, a HPV ellen jelenleg nem létezik antivirális kezelés. Magas kockázatú HPV törzsek jelenlétét igazoló (pozitív) lelet esetén így csak annyi lesz a teendője, hogy fokozottabban figyeljen saját magára, és ha ez korábban nem történt meg, mindenképp végeztesse el a citológiai vizsgálatot is. Ennek eredményéből megállapítható, hogy szükség van-e valamilyen beavatkozásra vagy elegendő a méhnyak- és HPV-szűrés 6 hónappal később történő megismétlése.

Életmód-tanácsadásunkon nőgyógyász szakorvosunk nyújt Önnek segítséget:

 • Választ kaphat a HPV-fertőzésekkel kapcsolatban felmerülő összes kérdésére, így nem kell amiatt aggódnia, hogy biztosan meg fog betegedni;
 • Javaslatot teszünk az esetlegesen szükséges kezelésre, illetve a további teendőkre, vagyis a méhnyahrák és a HPV-szűrés 6, illetve hónappal később történő megismétlésére attól függően, hogy jelen vannak-e a méhnyakrák szempontjából legveszélyesebb, 16-os vagy 18-as vírustörzsek (ha igen, akkor a kombinált méhnyak- és HPV-szűrés feltétlenül 6 hónap múlva javasolt);
 • Egy az életmódjára és korábbi betegségeire vonatkozó kérdőív segítségével pontosítjuk a méhnyakrák várható kialakulásának kockázatát, és ennek függvényében határozzuk meg a későbbi ellenőrző vizsgálatok javasolt időpontját.

Mit mérünk fel a kockázatbecslő kérdőívvel?

Önnek mindössze néhány egyszerű kérdésre kell válaszolnia, amellyel pontosítható, hogy az adott HPV vírustörzs jelenléte mellett mennyire indokolt a szeméremtest, a hüvely és a méh nyálkahártyájának az átlagosnál (12 hónap) sűrűbb időpontokban történő nőgyógyászati ellenőrzése.

Fontos információt adnak számunkra például az alábbi kérdésekre adott válaszai:

 • Mennyi ideje áll fenn Önnél a HPV pozitivitás?
 • Mikor történt Önnél legutóbb méhnyakszűrés (citológiai vizsgálat) és mi lett az eredménye?
 • Van-e régebb óta fennálló méhszájsebe vagy bármilyen más, a genitális területeket érintő sérülése? (A HPV fertőzés mikrosérüléseken keresztül jut be a nyálkahártya hámsejtjeibe nemi érintkezés útján, sérülések jelenléte esetén ezért nagyobb eséllyel alakulhat ki rosszindulatú elfajulás, mint abban az esetben, ha a hámszövetek intaktak.)
 • Kapott-e korábban védőoltást a HPV ellen, és ha igen, melyik típust? (A természetes HPV fertőzés után nem alakul ki tartós immunválasz, a védőoltás után azonban igen. Jelenleg 3-féle védőoltás érhető el, amelyek közül az egyik a HPV 16-os és 18-as típusa, a másik a HPV 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusa, a harmadik pedig a HPV 6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es és 58-as típusaival szemben nyújt védelmet.)
 • Vannak-e tünetei? (A HPV pozitivitás önmagában semmilyen tünetet nem okoz.)
 • Megfertőzhetett-e valakit? Partnere tudomására hozta-e a pozitív leletet? (Ha partnere is megfertőződhetett, akkor a későbbi újrafertőződés elkerülése érdekében neki is érdemes HPV-szűrésen részt vennie.)
 • Mennyire gyakori az Ön esetében a partnerváltás? (Egy év alatt háromnál több partner nagyobb kockázatot jelent az ismételt HPV fertőzésre.)
 • Dohányzik-e? (A dohányzás rontja az immunrendszer állapotát, így megnő az esélye, hogy a most jelenlévő fertőzést nem tudja leküzdeni a szervezet, aminek következtében – a vírusok tartós, hosszú távú jelenléte miatt – magasabb lesz a méhnyakrák kialakulásának esélye.)
 • Végez-e rendszeresen éjszakai munkát, illetve ki van-e téve tartós stressznek? (Ezek a tényezők – a dohányzáshoz hasonlóan – ugyancsak negatívan befolyásolják az immunrendszer HPV-vírusokkal szembeni védekezőképességét.)
 • Van-e bármilyen betegsége, amely szintén gyengítheti az immunrendszer fertőzésekkel szembeni aktivitását?
 • Szed-e az immunrendszer védekezőképességét fokozó vitaminokat, illetve gyógyszereket?

Mi történik a kérdőívre adott válaszok kiértékelését követően?

A fenti kockázati tényezők felmérése után:

 • Meghatározzuk a vírusfertőzés várható lefolyását (prognózis);
 • Ha szükséges, kezelési tervet is készítünk (előrehaladottabb elváltozások gyanúja esetén szövettani mintavétel és/vagy kúpkimetszés válhat szükségessé);
 • Egyeztetjük Önnel a kontroll szűrővizsgálatok általunk javasolt időpontjait.

Pozitív HPV lelet mellett – egyéb szervi elváltozás hiányában – műtét vagy más beavatkozás nem indokolt!