A leggyakoribb gyulladásos panaszok

Az általános nőgyógyászati kivizsgáláson túl akkor lehet szükség további vizsgálatokra, ha ismeretlen eredetű gyulladásos panaszok lépnek fel. Az esetek többségében bakteriális vagy gombás fertőzések állnak a probléma hátterében, amelyek a megfelelő életmódbeli tanácsok betartásával általában elkerülhetőek.

A leggyakoribb gyulladásos panaszok és a gyulladások következtében jelentkező tünetek közé tartozik a hüvelyi folyás, a viszketés és az égő fájdalom. Ezek mindegyike utalhat a gyulladásos folyamatok jelenlétére. A gyulladások előfordulási valószínűségét megnövelheti a gyakori partnercsere, de meghatározó lehet a védekezés módja is. Az óvszerrel történő védekezés során például jóval ritkábban fordulnak elő gyulladásos megbetegedések, mintha valaki fogamzásgátló tablettát szed, vagy egyéb, mechanikus fogamzásgátló eszközt használ.

A fertőzések túlnyomó többsége gombás eredetű. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a hüvelygombák minden harmadik egészséges nőnél normális esetben is előfordulnak, anélkül, hogy bármiféle panaszt okoznának. A hüvelyben előforduló egyik leggyakoribb gombafaj a széles körben ismert Candida: ez is csak abban az esetben okoz problémát, ha túlságosan elszaporodik. Az élesztőgomba enzimjei képesek megtámadni a hüvelyi nyálkahártyát, ami sokszor igen makacs tüneteket is okozhat. A gombás fertőzések megelőzése érdekében fontos egyrészt a megfelelő étrend kialakítása, másrészt kerülendő az antibiotikumok túlzott fogyasztása, hiszen ez károsíthatja a gombák túlzott szaporodását gátló baktériumflórát. A fel nem oldott stressz és a szennyezett környezet szintén gyengíti szervezetünk ellenálló-képességét, immunrendszerünk emiatt képtelenné válik az elszaporodó gombákkal, baktériumokkal, illetve vírusokkal szembeni hatékony védekezésre. A cukorbetegség, az immunhiányos állapotok, a terhesség és a fogamzásgátlók szedése ugyancsak kedvez a gombás fertőzések kialakulásának.

A bakteriális eredetű fertőzések kialakulásának szintén abban az esetben nő meg az esélye, ha a normális baktériumflóra egyensúlya valamilyen okból megbomlik. A szervezet működése szempontjából hasznos baktériumok közé tartoznak az úgynevezett Lactobacillusok, amelyek többek között a hüvelyben található savas kémhatás kialakításáért felelősek: mindez elősegíti a különféle kórokozók távol tartását, vagyis védi a nők szervezetét a fertőzésektől. A hüvelyi baktériumflóra megbomlását okozhatja például a gombás fertőzéseknél már említett stressz, a gyakori partnercsere, továbbá minden olyan tényező, amely negatív irányban befolyásolja az immunrendszer állapotát.

Fontos hangsúlyozni, hogy az egyéni különbségek korántsem elhanyagolhatóak: van, akinél már egy hosszabb repülőút, egy nehezebb vizsgaidőszak vagy a fogamzásgátlók szedése is különféle panaszokat okoz, másoknál viszont a teljesen megegyező életstílus és a komolyabb megterhelések mellett sem jelentkeznek az említett tünetek. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy javunkra válna a túlzottan stresszes és rohanó életvitel: minden nő számára ajánlható, hogy próbáljon meg a maga számára minél nyugodtabb életkörülményeket teremteni, emellett táplálkozzon megfelelően és folytasson minél aktívabb, sportosabb életmódot.