A 40 éven felüli terhesség veszélyei

40 éves kor felett a legtöbb nő képes természetes úton teherbe esni és szülni. A későn vállalt terhességek ugyan kockázatosabbak, a veszélyeztetett terhességek száma is magasabb a korcsoporton belül, mint a fiatalabb nők körében, azonban a megfelelő szűrővizsgálatokkal és a minden részletre kiterjedő előzetes családtervezéssel jó eséllyel ugyanúgy egészséges gyermeknek adhatunk életet.

Milyen nehézségekkel, veszélyekkel érdemes tisztában lenni a 40 év feletti gyermekvállalásnál?

A fogantatás hosszabb időt vehet igénybe

Harmincéves kor után fokozatosan egyre kevesebb petesejt érik meg, annak ellenére, hogy menstruációs ciklus továbbra is szabályos marad. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kizárható a természetes fogantatás, de előfordulhat, hogy a sikeres teherbe esés valamivel hosszabb időt vehet igénybe, mint fiatalabb korban. Szakorvosi segítségre abban az esetben van szükség, ha a rendszeres nemi élet ellenére hat hónapnál hosszabb idő alatt sem sikerül a teherbe esés. Ebben az esetben érdemes felkeresni egy családtervezési szakembert, aki a megfelelő vizsgálatokkal fényt derít a természetes fogantatást akadályaira.

A többlépcsős fizikai és laboratóriumi vizsgálatokat követően, a diagnózis függvényében, a sikeres fogamzáshoz nőgyógyászati beavatkozásra vagy mesterséges megtermékenyítésre is lehet szükség.

Nagyobb eséllyel fejlődhet ki terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség kizárólag a terhesség kilenc hónapja alatt fennálló kóros anyagcsere-állapotot jelöli. A megemelkedett vércukorszint a szülés után általában magától rendeződik, így nincs szükség további kezelésre. Azonban előfordulhat, hogy a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők a későbbiekben nagyobb válnak felnőttkori, 2-es típusú cukorbeteggé.

A terhességi diabétesz kialakulásának esélye szintén nő a korral, így érdemes felkészülni arra, hogy a terhesség alatt a vércukorszint pontosabb szabályozására is szükség lehet. Sok esetben megfelelő étrenddel, testmozgással, illetve más életmódbeli változtatásokkal a vércukorszint megfelelő tartományban tartható. Azonban előfordulhat, hogy a vércukorszint szinten tartásához gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Nő az esélye a császármetszésnek

A szülést nehezítő körülmények általában azoknál a 35 év feletti kismamáknál fordulnak elő gyakrabban, akiknek ez az első terhességük, valamint ikerterhesség esetén. A természetes úton történő szülés lehetőségéről minden esetben egyeztessen orvosával.

Megnő a különféle kromoszóma-rendellenességek kockázata

Az idősebb anyák gyermekeinél nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő a kromoszómákat érintő rendellenességek, mint a Down-szindróma, Edwards-kór vagy a Patau-szindróma. A Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrumban többlépcsős, genetikai ultrahangvizsgálattal és laborvizsgálatokkal alátámasztott szekvenciális szűrést végzünk, ami a ma ismert legnagyobb szűrési hatékonysággal rendelkező vizsgálat. További információ a Down-kór szűréséről

Abban az esetben, ha a kismama elmúlt 35 éves, vagy akár az ultrahangvizsgálat, akár a vérvizsgálat, esetleg a kettő kombinációja alapján pozitív eredményt kap, az orvos felajánlja a magzati kromoszóma-vizsgálatot.

Fokozódik a vetélés esélye

A vetélés kockázata sajnos szintén magasabb az idősebb korosztálynál, aminek elsődleges oka az esetek döntő többségében ugyancsak a kromoszóma-rendellenességek gyakoribbá válásában keresendő (lásd fentebb).

Mikor beszélünk veszélyeztetett terhességről?

Veszélyeztetett terhességről azokban az esetekben beszélünk, amikor a várandós kismama vagy a magzat élete valamilyen, a terhesség ideje alatt fellépő szövődmény miatt veszélybe kerül. Ilyen esetekben az átlagosnál több figyelemre, esetleg állandó orvosi felügyeletre van szükség.

Az életkor alapján a veszélyeztetett terhességek két csoportját lehet megkülönböztetni: az egyik a serdülőkori – sokszor nem kívánt – terhesség, a másik pedig a 40 év felett vállalt terhességeké.

A két csoport sok mindenben különbözik, elsőként például a lelki tényezők tekintetében. A tizennyolc évesnél fiatalabb lányok szervezete az esetek többségében már elég érett arra, hogy súlyosabb komplikációk nélkül hordjanak ki egy magzatot, pszichésen azonban gyakran nem elég felkészültek erre. A 35-40 éves korosztálynál épp fordított a helyzet: a terhesség itt a legtöbb esetben tudatos, jól átgondolt döntés eredménye, ahol a szülőknek többnyire már nem kell egzisztenciális és másféle életproblémákkal szembenézniük. A 35-40 körüli nők szervezete azonban – a természetes folyamatok miatt – sokszor már nehezebben viseli a terhesség során végbemenő élettani változásokat. Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Központ szakorvosai éppen ezért külön figyelemben részesítik azokat a kismamákat, akik várandósága a veszélyeztetett kategóriába sorolható.