Down kór szűrés

Down-kór szűrés bővebben

A Down-kór (21-es triszómia) olyan kromoszóma rendellenesség, melyet a 21-es kromoszóma többlete okoz (kettő helyett három 21-es kromoszóma van a sejtekben). Megelőző vizsgálatok nélkül megközelítően minden 6-700 csecsemőből 1 születne ezzel a betegséggel. Mivel ez a rendellenesség általában nem öröklött, a magzat családi előzmény nélkül is hordozhatja ezt a kromoszóma hibát. A Down-kór gyakorisága az anyai életkor előrehaladtával növekszik. Magyarországon a 35 év feletti várandósoknál felajánlják a magzat kromoszóma-vizsgálatát, mely beavatkozás azonban körülbelül 1%-kal növeli a vetélés kockázatát. Mivel a 35 év alatti korosztály számára ezt a vizsgálatot rutinszerűen nem végzik el, a Down-kóros gyerekek döntő többségét a fiatalabb kismamák szülik.

A súlyos szellemi fogyatékosságok leggyakoribb oka ez a rendellenesség, mely a tanulási nehézségeken kívül egyéb fizikális problémákat (szívbetegségek, látó- és hallószervi eltérések stb.) is okozhat. A kockázatelemző vizsgálatokkal szűrjük még a 13-as, illetve a 18-as kromoszóma triszómiáját, melyek azonban jóval ritkábban előforduló kromoszóma rendellenességek.

A Down-kór kockázata az anyai életkor szerint (nemzetközi adatok)

Anya életkora Down-kór rizikója Anya életkora Down-kór rizikója Anya életkora Down-kór rizikója
25 év alatt 1:1500 33 1:570 42 1:65
25 1:1350 34 1:470 43 1:50
26 1:1300 35 1:380 44 1:35
27 1:1200 36 1:310 45 1:30
28 1:1100 37 1:240 46 1:20
29 1:1000 38 1:190 47 1:15
30 1:910 39 1:150 48 1:11
31 1:800 40 1:110 49 1:8
32 1:680 41 1:85 50 1:6

Mi a nyitott gerinc?

A nyitott gerinc az egyik legsúlyosabb veleszületett rendellenesség, szűrési vizsgálatok nélkül minden 400. gyereket érintene, de a kialakulás valószínűsége magzatvédő vitaminok szedésével jelentősen csökkenthető. A gerincoszlop elégtelen záródása miatt nagy a valószínűsége a gerincvelő sérülésének, melyek bénuláshoz, az alsó végtagok gyengeségéhez vezethetnek. Ezeknél a gyerekeknél az agyfolyadék felszaporodhat, ún. hydrocephalus (agykamra tágulat) alakulhat ki, mely sebészi beavatkozással kezelhető, de gyakran szellemi visszamaradottságot okoz. Minden ötödik nyitott gerinces magzatnál egy erősebb szövetréteg takarja a gerincvelőt, ez az ún. zárt nyitott gerinc, melyet az anyai vérvizsgálat nem jelez, de a 18-20. héten genetikai ultrahang-vizsgálattal nagy valószínűséggel kiszűrhető.

A laboratóriumunkban elérhető vizsgálatok:

Vizsgálat 1. trimeszter12-14. hét 2. trimeszter16-19. hét Eredmény
Kombinált teszt PAPP-A + free-b-hCGNT + NB - 1. trimeszterben 1-1,5 óra alatt
Négyes teszt - AFP, uE3free b-hCG, inhibin-A 2. trimeszterben 1-4 nap alatt
Szekvencia szűrés Kombinált teszt Négyes teszt Az 1. és a 2. trimeszterben
NIFTY-teszt 12-17. hét között - 2-3 hét alatt
AFP teszt - AFP 2. trimeszterben 1-1,5 óra alatt

A Kombinált tesztet a 12-14. héten végezzük, ultrahangvizsgálat és vérvizsgálat kombinációjával. Ultrahanggal az ülőmagasság alapján határozzuk meg a pontos terhességi kort, majd megmérjük a tarkóredőt és vizsgáljuk az orrcsont jelenlétét. Az anyai vérből a magzat által termelt két marker (PAPP-A és a free- ß-hCG) koncentrációját mérjük. A teljes vizsgálat körülbelül 1-1,5 órát vesz igénybe, így a kismamáknak egy konzultáció keretében rögtön eredményt adunk.

A Magyar Szülészeti Nőgyógyászati Ultrahang Társaság ajánlása alapján, kombinált teszt csak érvényes FMF vizsgával rendelkező ultrahangos orvos mérései alapján végezhető (www.fetalmedicine.com). Ha a teszt negatív, 15-18 hetesen kell elvégezni az AFP vizsgálatot, illetve 18-20 hetesen a genetikai ultrahangvizsgálatot. Egyes laborok az AFP vizsgálatot 16 hetesen végzik, laborunkban azonban előzetes egyeztetés alapján a 15-20. hét között bármikor elvégezhető és az eredmény 1 órán belül megvan.

kombinaltultrahang

Csak AFP vizsgálat alapján Down-kór kockázat nem adható!

Amennyiben a Kombinált teszt köztes kockázati értéket ad (intermedier rizikó, 1:150 – 1:1000), illetve ha a kismama szeretné, egy második trimeszteri vérvétellel lehetőség van a Négyes teszt elvégzésére (A két teszt együtt: szekvenciális szűrés).

A Négyes tesztet akkor javasoljuk, ha a kismama már elmúlt 14 hetes terhes, tehát a kombinált teszt már nem végezhető el. Ez a vizsgálat megegyezik az integrált teszt második felével.

A vizsgálatok elvégzésénél fontos a pontos időzítés, ezért minden vizsgálatra munkatársaink adnak időpontot.

A kockázatszámításnál figyelembe vett adatok:

  • Az anya életkora A Down-kór kockázata az anyai életkorral együtt növekszik, melyet a vizsgálatoknál is figyelembe kell vennünk. Minél magasabb a kismama életkora, annál nagyobb valószínűséggel kap pozitív eredményt, viszont ezzel a tesztek érzékenysége is nő. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy minél kevesebb magzatvíz-vizsgálattal, minél több esetben kimutathassuk a kromoszóma-rendellenességet. Ezen logika alapján, egyes országokban (USA, Kanada) 2007-től eltörölték az anyai életkori határt, és csak a kockázatelemző rendszerek eredményei alapján ajánlják fel a magzatvíz-vizsgálatot.
  • Anyai vérszérum markerek Az 1980-as években az AFP (alpha fetoprotein) volt az első olyan fehérje, melynek az anyai vérben mért koncentrációját összefüggésbe hozták bizonyos rendellenességek valószínűségével. Az AFP koncentrációja nyitott gerinc esetén gyakran jelentősen megemelkedik, míg Down-kór esetén átlagosan 20-30%-kal lecsökken, így az anyai életkori kockázathoz hozzáadva az AFP értéket a Down-kór kiszűrésének esélye 30%-ra emelkedett. A gondot az jelentette, hogy az alacsony AFP mellett az esetek túlnyomó részében a magzat teljesen egészséges és a kimutathatóság is viszonylag alacsony maradt. Ezzel azonban elindulhatott egy folyamat, mellyel újabb és újabb szérum markereket építettek be a szűrőrendszerekbe, növelve ezzel a megbízhatóságukat. Jelenleg leggyakrabban használt vérszérum markerek az első trimeszterben (a terhesség első harmada) használható PAPP-A (pregnancy associated plasma protein) és free-ß-hCG (free beta human chorionic gonadotrophin), illetve a második trimeszterben (a terhesség második harmada) mérhető AFP (alpha-fetoprotein), uE3 (unconjugated oestriol), free-ß-hCG és Inhibin-A.
  • Ultrahang A 12-13 hetes ultrahang vizsgálat része a tarkóredő (NT) mérés, mellyel a kromoszóma-rendellenességek mellett bizonyos szívfejlődési-rendellenességek is szűrhetők, illetve az orrcsont (NB) jelenlétének vizsgálata, melynek jelenléte jelentősen csökkenti a Down-kór kockázatát. Bizonyos kromoszóma rendellenességek szűrésében a magzati szívfrekvenciának is szerepe van, ezt is minden esetben meghatározzuk. Nyilatkozunk a végtagokról, a koponya és a mellkas és hasfal épségéről.A 18-20 hetes genetikai ultrahangon az AFP birtokában történik meg a nyitott gerinc szűrés, vizsgáljuk a végtagok, csontok, a központi idegrendszer, a belső szervek fejlődését, illetve a szív működését. A Down-kór diagnosztizálás szempontjából fontos ú.n minor jeleket keresünk, a felismerhető fejlődési rendellenességeket direkt és másodlagos jegyeik hiánya alapján zárjuk ki.Az ultrahang és a vérszérum markerek használatával az anyai életkori kockázatot módosítjuk, és így egy új, az adott terhességre jellemző korrigált kockázati értéket kapunk. Ha mondjuk egy negyven éves kismamánál, akinél az életkori kockázat Down-kórra 1% (1:100) és a vizsgálattal a kockázat a huszadára csökken, akkor a számított Down-kór kockázat 0,05%-ra (1:2000) változik. Ez a kockázati érték megegyezik egy 20 éves kismama életkori kockázatával, tehát a teszt elvégzése után ugyanakkora esélye van arra, hogy Down-kóros babát szüljön, mintha 20 éves lenne, és nem végeztetne el ilyen vizsgálatokat.A tesztek fejlődésének köszönhetően ma már akár 95-97%-ban kiszűrhetők a gyakori kromoszóma-rendellenességek, így sok kismama elkerülheti a felesleges magzatvíz-vizsgálatot.
  • MoM A magzati eredetű fehérjék koncentrációja az anyai vérben a terhesség előrehaladtával változik, illetve a koncentrációt bizonyos tényezők jelentősen befolyásolhatják. Ezek közül legfontosabbak a testsúly, a lombik program, az inzulin használat és az ikerterhesség. Ezeket a problémákat lehet kiküszöbölni, az ún. MoM (multiples of median = a középérték többszöröse) értékekkel. Ez az érték az adott terhességi korra jellemző koncentrációtól való eltérést mutatja, figyelembe véve az ismert módosító tényezőket. Az átlagra jellemző az 1,0 MoM, de ettől természetesen jelentős eltérések lehetnek egészséges terhesség esetén is.

Az eredmények értékelése:

Az anyai szérumból történő kockázatszámítás nem diagnosztikai eljárás, hanem egy szűrőteszt, azaz nem szűri ki az összes Down-kóros, Edwards- vagy Patau-szindrómás, illetve nyitott gerinccel rendelkező magzatot, előfordulhat álnegatív, illetve álpozitív eredmény.

Pozitív eredmény, azaz magas kockázat, ha egy kromoszóma rendellenesség kockázata 1:150-nél nagyobb. A pozitív eredmény nem jelenti azt, hogy a magzat biztosan hordozza az adott rendellenességet, ezért magzati kromoszóma vizsgálattal kell meggyőződni arról, hogy a magzat valóban rendelkezik-e kromoszóma rendellenességgel (pl. 1:100-as kockázatnál csak minden századik magzatvíz vizsgálat hoz ténylegesen pozitív eredményt).

Nyitott gerinc magas kockázati eredményekor (AFP 2,5 MoM felett van) 18-20 hetesen részletes ultrahang vizsgálatra van szükség. Szinte minden anencephalia (koponyahiány) és a nyitott gerinces esetek akár 95%-a kiszűrhető ezzel a módszerrel. Az ultrahang-szűrés hatékonysága függ az ultrahang készüléktől, illetve a vizsgálatot végző szakember rutinjától.

Pozitív eredmény esetén mielőbb keresse fel a Géndiagnosztikai Centrum által ajánlott szakembereket!

Negatív eredmény: Ha a kromoszóma rendellenesség kockázata kisebb, mint 1:150, negatív eredményről beszélünk. A negatív eredmény nem zárja ki a rendellenességek meglétét, mindössze azok alacsony valószínűségére utal.

Invazív eljárások:

Abban az esetben, ha a kismama elmúlt 35 éves, vagy akár az ultrahangvizsgálat, akár a vérvizsgálat, esetleg a kettő kombinációja alapján pozitív eredményt kap, az orvos felajánlja a magzati kromoszóma-vizsgálatot.

Amniocentézis (magzatvízvétel, AC): Az amniocentézist a 15-19. héten végzik. Ultrahang segítségével (a hasfalon keresztül) egy tűvel mintát vesznek a magzatvízből. Az így nyert magzati sejtekből végzik a kromoszóma vizsgálatot.

Méhlepényvizsgálat (Korionboholy mintavétel, chorionic villus sampling, CVS): Az eljárás során a placentából (lepényszövetből) vesznek mintát a hasfalon keresztül, szintén egy tű segítségével. Erre a vizsgálatra a 10-12. héttől kerülhet sor. Előnye a korai diagnózis.

A CVS a terhesség 11-19. hete között végezhető el, optimális esetben a 11-13. héten. A mintavétel hasfalon keresztül történik, helyi érzéstelenítésben, folyamatos ultrahangvezérléssel. A beavatkozás minimális kellemetlenséggel jár, utána kis megfigyelés után haza lehet menni. A mintavétel egyetlen jelenleg ismert veszélye az 0,5-1%-os vetélési kockázat, sem az anyára, sem a magzatra nézve egyéb mellékhatásairól nem tudunk. Eredménye – kétféle vizsgálómódszerrel – egy héten belül megvan. Az eredmény megbízható, ismétlésre ritkán kerülhet sor.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban a magas rizikójú kiszűrt terheseknek, vagy azoknak a 35 év feletti terheseknek, akik a szűrések helyett a 100%-ban diagnózist nyújtó vizsgálatot kérik, mindkét vizsgálat elérhető. Amennyiben a terhességi kor ezt lehetővé teszi (a 12-17. terhességi héten), az invazív diagnosztikus vizsgálatokkal gyakorlatilag megegyező érzékenységű (99,9%-os pontosságú) NIFTY-tesztet tudjuk ajánlani, amely – lévén anyai vérteszt – nem jár vetélési kockázattal.

Kiknek ajánlhatók a szűrővizsgálatok (Kombinált teszt, Integrált teszt, Négyes teszt)?

Mivel a 35 év alatti kismamáknál rutinszerűen nem ajánlják fel a magzati kromoszóma-vizsgálatot, ők csak a kockázatelemző rendszerekben bízhatnak. A ma ismert leghatékonyabb szűrőmódszerekkel azonban ők is jelentősen csökkenthetik a kockázatot.

Ajánlható a vizsgálat még olyan 35 év fölötti kismamáknak, akik szeretnék elkerülni a magzatvíz-vizsgálatot.

Kinek nem ajánlható a vizsgálat?

Az anyai vérből történő prenatális (születés előtti) kockázatbecslést csak annak ajánljuk, aki pozitív eredmény esetén vállalja az amniocentézist, illetve aki pozitív amniocentézis esetén vállalja a terhesség megszakítását.

Annak a nőnek nem érdemes elvégeztetnie ezt a vizsgálatot, aki a szűrőteszt eredményétől függetlenül is elvégezteti a magzati kromoszóma vizsgálatot.

Ikerterhesség esetén ultrahanggal különböztetjük meg a két magzatot, így csak a Kombinált teszt ad külön-külön kockázati értéket a két magzatra. Hármas vagy többes terhesség esetén csak ultrahangvizsgálat végezhető.