Dr. Lintner Balázs

szülész-nőgyógyász

Szülész-nőgyógyászként és daganatsebészként is egyaránt dolgozik, Centrumunk nőgyógyászati onkológiai tanácsadásának vezető szakembere. Dr. Lintner Balázs,  magzati rendellenességek szűrésével is foglalkozik és nagy hangsúlyt fektet a szívfejlődési rendellenességek ultrahangos szűrésére. Ezek a problémák az újszülöttek kevesebb mint egy százalékát érintik, de a szűrhető fejlődési rendellenességek közül még mindig a szívfejlődési rendellenességek szűrési hatékonysága a legrosszabb világszerte.

Kiváló benyomást tett, nagyon meg vagyok elégedve Lintner doktor úrral.

2024.03.12., 12. heti ultrahang vizsgálat

Precizitás, szaktudás s lazaság humor egyben.

2024.02.20., Terhességi ultrahangvizsgálat

Mindig várni kell rá, de megéri. Megnyerő, humoros, miközben kiváló szakember.

2024.01.04., 18-20.heti genetikai ultrahangvizsgálat

Nagyon elégedett vagyok, kb 10 éve járok hozzá.

2023.12.12, Nőgyógyászati vizsgálat

szakrendelései:

Az orvosi szóval echokardiográfiának nevezett eljárás a szív egyébként is bonyolult anatómiai részleteit vizsgálja a be- és kilépő nagyerek vizsgálatával együtt. A magzati szív vizsgálata már az első genetikai ultrahang szűrésnél – a 12. és a 14. terhességi hét között – is kivitelezhető a genetikai szűrést végző és különösen ebben az irányban is képzett szakemberek által.

„A vizsgálat során azokat a szívfejlődési rendellenesség tekintetében egyébként alacsony rizikójú terheseket igyekszünk kiszűrni, akiket aztán kardiológushoz kell irányítani. Akik a veleszületett szívbetegség szempontjából magas rizikójú csoportba esnek, azokat már a szűrési lelet eredményétől függetlenül kardiológushoz irányítjuk. Ugyan törekszünk arra, hogy a fejlődési rendellenességek minél nagyobb százalékát ekkor, az első trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálatnál (12-14. hét) tudjuk kiszűrni – akár a szívfejlődési rendellenességek tekintetében is – de a szívanomáliák szempontjából a legideálisabb a terhesség 19-21. hetében történő vizsgálat” – mondja dr. Lintner Balázs.

Mely esetekben van szükség speciális szívultrahangra és mikor ajánlott ennek az elvégzése?

„Abban az esetben, ha az előbb említett ultrahangvizsgálatok valamelyikén felmerül a szívfejlődési rendellenesség gyanúja, akkor magzati echokardiografiát végző kardiológushoz irányítjuk a kismamákat. Ugyanez történik akkor is, ha a várandós hölgy magzatánál már eleve magasabb a szívrendellenességek kialakulásának esélye” – magyarázza Lintner. „A magas kockázati csoportba azok a kismamák kerülnek, akiknek családjában már előfordult hasonló probléma, illetve ha az anya egy korábbi magzatánál már jelen volt a szív valamely fejlődési rendellenessége. A kismama akkor is a magasabb kockázati csoportba kerül, ha olyan betegségben szenved, amely szívproblémákra hajlamosíthatja a magzatot – ilyenek lehetnek például a különféle immunológiai kórképek. De ide tartozik még az inzulinfüggő cukorbetegség, az úgynevezett monochorialis ikerterhesség, a magasabb nyaki redő, vagy ha a magzatnál bármilyen más fejlődési problémát diagnosztizálnak, akkor szintén ajánlott a kismama számára egy az átlagosnál részletesebb szívultrahang vizsgálat.”

„Türelemmel és igyekezettel próbálok nap mint nap segíteni, gyógyítani”

Lintner Balázs másik kiemelt szakterületét a nőgyógyászati onkológiai műtétek jelentik. „2002 és 2003 között egy Német Állami Ösztöndíj (DAAD) révén a Wiesbaden-i Onkológiai Centrumban dolgozhattam: itt szerettem meg a nőgyógyászati szakma sebészeti részét, és 2013-ban – egy újabb szakvizsgát követően – a nőgyógyászati onkológiai műtétekre szakosodtam” – meséli a szakember, aki egy kifejezetten erre a területre specializálódott, itthon és a nemzetközi színtéren is egyaránt elismert csapat tagjaként végzi ezeket a műtéteket.

„Nagyon jó érzés, amikor a műtét után jó pár évvel olyan pácienssel találkozom, aki meggyógyult és jól van. Egy-egy súlyosabb esetnél már az is nagy eredmény, ha a műtét után nem csak egy-két évet él a páciens, hanem jóval tovább. Egyes esetekben pedig az is sikernek mondható, ha a műtét utáni időszak viszonylag jó életminőségben telik. Sajnos nincs azonban varázspálca a kezünkben. Türelemmel, igyekezettel, tudásunk korlátainak a figyelembe vételével igyekszünk nap mint nap segíteni, gyógyítani, vigasztalni. Mindenesetre azt biztosan állíthatom, hogy ezeket a betegeket csak centrumokban, az ilyen műtétekben jártas szakemberek segítségével szabad csak operálni, ahogyan ezt a külföldi tapasztalatok is mutatják. Az általános nőgyógyászati sebészeti jártasság nem elegendő az onkológiai betegek szakszerű ellátásában, ezért fontos hangsúlyozni, hogy akinél ilyen probléma felmerül, azt mindenképpen olyan klinikára irányítsák, ahol ezzel a szakmai tudással rendelkező orvos(ok) dolgozik, hiszen a páciens első műtéti ellátása sorsdöntő lehet a betegség prognózisa tekintetében. ”

Nőgyógyászati onkológiai tanácsadás az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikán

Lintner Balázs társcentrumunkban, az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikán tanácsadást is tart a nőgyógyászati onkológiai műtétek előtt álló, vagy valószínűleg műtétre kerülő pácienseknek: ez többek között azért fontos, hogy az érintett hölgyek tisztában legyenek az alapvető tényekkel. Ilyen lehet például az az információ, hogy a méhnyakrák bizonyos eseteiben már a méhet megtartó műtét is szóba jöhet, vagy annak elmagyarázása, hogy miért kell a petefészekrákot feltétlenül sebészeti centrumban operálni.

Amennyiben valaki érintett, tanácsadásunkon nyugodt körülmények között beszélgethet a kifejezetten nőgyógyászati daganatsebészeti jártassággal rendelkező specialistánkkal, elsősorban a várható vizsgálatokról, a műtétről, és adott esetben az utókezelés szükségességéről is.

Megosztás