Az etikus működést garantáló védjegyet kapott centrumunk

Bejelentkezés

Felvételt nyert az Istenhegyi Géndiagnosztika Labor Kft. a PRIMUS Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete tagjai közé, amely azért jött létre, hogy elősegítse egy etikusan működő, a betegbiztonsági követelményeknek maradéktalanul megfelelő magán egészségügyi ágazat létrejöttét.

Az egyesületet 2017 márciusában alapították azzal a céllal, hogy képviseljék a magán egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők érdekeit, növeljék a betegbiztonságot és kifehérítsék az ágazatot. Ez utóbbira azért van szükség, mert az egyesület felmérése szerint a magánszolgáltatók évente 300 milliárd forintos forgalmat generálnak, ennek az összegnek azonban az egyharmada, 100 milliárd forint a szürkezónába esik.

Az egyesület eddigi egyik legkomolyabb eredménye, hogy létrehozta a „Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató” elnevezésű iparági védjegyet, amelyet azok a hazai magán egészségügyi szolgáltatók kaphatnak meg, akik átlátható, jogkövető és etikus módon végzik tevékenységüket.

A védjeggyel a leendő pácienseknek szeretnének segíteni

Ahhoz, hogy egy szolgáltató megszerezhesse ezt a védjegyet, három fő követelménynek kell megfelelnie: legális működés, betegbiztonság és minőségi működés. A védjegy célja, hogy a páciensek iránytűje legyen, megkönnyítse döntésüket és azt prezentálja, hogy a védjeggyel rendelkező szolgáltató nemcsak magas színvonalon, hanem szabályozottan, átláthatóan, vagyis etikusan működik” – mondta korábban a védjegy kialakításának céljáról Kiss András, a Budai Egészségközpont marketing és értékesítési igazgatója és az egyesület felügyelőbizottságának egyik tagja.

A védjegy megszerzéséhez, majd megtartásához egy független auditorok által évente elvégzett tanúsítási folyamaton kell átesni. A védjegyből történő kizárással jár, ha például egy szolgáltató nem ad számlát, hálapénzt fogad el, illegálisan foglalkoztat munkaerőt, valamelyik engedélye vagy felelősségbiztosítása hiányzik, esetleg elhanyagolja a betegjogi képviselővel kapcsolatos információk átnyújtását.

Az Istenhegyi Géndiagnosztika Labor Kft. Primushoz történő csatlakozásáról dr. Soós Miklós, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum ügyvezetője elmondta: „Centrumunk nagy hangsúlyt fektet a jogszabályi és szakmai előírások, sztenderdek betartására, szigorú szakmai protokollok alapján dolgozunk és büszkék vagyunk a prudens, transzparens működésre. Gondot akkor jelenthet mindez, ha a szürkezónában működő iparági szereplők miatt ez piaci versenyhátrányhoz vezet. A hazai piacon számos versenykorlátozó intézkedéssel kell felvennünk a harcot, de továbbra is a fair versenyhelyzet kialakítására törekszünk, ezen belül is az állami, illetve a privát szolgáltatások világos elválasztására. Meggyőződésem, hogy a piacnak az egységes szakmai protokollok felé kell elmozdulnia.”

„Segíteni szeretnénk a betegek tájékozódását, hogy a ma már szinte átláthatatlan kínálatból olyan magánrendelőket, privát klinikákat válasszanak, ahol garantáltan színvonalas, minőségi ellátást kapnak” – fogalmazott korábban Leitner György, a Primus elnöke. „Nemcsak a legnagyobb piaci szereplők, de akár a kritériumoknak megfelelő mikroszolgáltatók is részt vehetnek a tanúsítási folyamatban, és élvezhetik a védjegy nyújtotta előnyöket.”

Az egészségügyi auditot négy hazai tanúsító vállalat végzi konzorciális formában: a DNV Business Assurance Magyarország Kft., az SGS Hungária Kft., a DEKRA Certification Kft. és az ÉMI-TÜV SÜD Kft. közösen biztosítja a vállalati auditokat.

Megosztás

Rólunk

Go to Top