Dr. Várkonyi Ildikó

gyermekradiológus

Az orvosi területen belül eleinte a gyermekgyógyászat vonzott, végül aztán eleinte felnőtt, később pedig gyermekradiológusként kezdtem dolgozni. Szeretek  gyermekekkel foglalkozni, és ezen a területen nagyon fontos az, hogy ne csak a szülőkkel, hanem a kisebbekkel is megtaláljam a hangot” – mondja dr. Várkonyi Ildikó, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum csecsemőultrahang-vizsgálatait végző szakorvosa. A vizsgálat a teljesen egészségesnek tűnő, tünetmentes babáknak is javasolt, az ilyenkor észrevehető fejlődési rendellenességek többsége ugyanis nem öröklött elváltozás, így családi kórelőzmény nélkül is kialakulhat.

A gyermekradiológiai szakvizsgát megelőzően is már a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Röntgen és Ultrahang Osztályán dolgoztam, és azóta is itt praktizálok, jelenleg osztályvezetőként. Emellett veszek részt az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum munkájában, ahol dr. Nyitrai Anna kolléganőmmel együtt végezzük a főként 6.-8. hetes kortól ajánlott csecsemőultrahang-vizsgálatokat. Ezekkel számos, az első hónapokban még tünetmentes kórkép fedezhető fel idejében” – mondja dr. Várkonyi Ildikó.

A gyermekradiológia több eltérést mutat a felnőttek hasonló vizsgálataitól: egyrészt más bánásmódot igényel, másrészt sokkal több mindent meg lehet vizsgálni egy csecsemőnél vagy egy kisebb korú gyermeknél, mint a felnőttek esetében. Számos vizsgálat eleve csak kisebb korban lehetséges, mint például az agy ultrahangos vizsgálata, hiszen a csecsemőkort követően – hat hónapos kor elmúltával – a kutacs bezáródása miatt már nem használható az ultrahang. A csípő ultrahangos vizsgálatának szintén van felső időkorlátja: a combcsontfej csontosodása miatt ez a vizsgálat sem végezhető el a hat hónapos kor elmúltával.

Leggyakrabban vesebetegségekre szokott fény derülni a has ultrahangos vizsgálatai során

A hasi ultrahang-vizsgálatok során leggyakrabban a vesét érintő fejlődési rendellenességekkel találkozunk: egyaránt fény derülhet pangásos vagy cisztás megbetegedésekre, előfordulhat továbbá az is, hogy a babának veleszületetten kisebb az egyik veséje, vagy csak egy veséje van. Ezt a vizsgálatot – a csípő ultrahangos vizsgálatával megegyezően – hat hetes kor környékén ajánlott elvégezni, ezt megelőzően ugyanis a picik veséi még nem termelnek annyi vizeletet, hogy biztonsággal diagnosztizálhatóak legyenek a vizeletpangással járó vesebetegségek, orvosi kifejezéssel az obstruktív uropátiák. A hasi ultrahang egészséges babáknál is ajánlott, mindenképp javasolt azonban akkor, ha a baba családjában korábban már előfordult családi halmozódást mutató vesebetegség. Ha a nagyobb testvérnél volt jelen vesebetegség – pangásos, illetve a cisztás vesebetegségek, illetve vizelet-visszafolyás – akkor szintén javasolt elvégezni a vizsgálatot” – mondja a doktornő.

A vesebetegségek egy része jól kezelhető, illetve kontrollálható, és nem érdemes megvárni, amíg kialakul valamilyen komolyabb probléma – a vizeletpangással járó rendellenességek esetén például egy vesemedence-gyulladás – hiszen akkor már nehezebbek lesznek a kezelés feltételei.

Az esetek egy kisebb részében gerincultrahangra is szükség lehet

Az ultrahangos vizsgálatokkal nemcsak az agy, a csípő és a hasüregben elhelyezkedő szervek fejlődési rendellenességei szűrhetőek időben ki, hanem bizonyos gerincproblémák is. „Előfordul, hogy a gyermekorvos kér ultrahangos vizsgálatot még a baba egy hónapos korát megelőzően, mert a gerinc valamilyen fejlődési rendellenességére gyanakszik a baba gerincoszlopának vége körül megjelent elváltozások, például foltok vagy dudorok alapján. A nyitott gerinc csaknem minden esetben felismerhető már a magzati ultrahanggal is, ennek azonban van egy olyan formája is, ami a várandósság alatt nem feltétlenül vehető észre. Nagyjából minden ötödik nyitott gerinces magzatnál fordul elő az úgynevezett fedett nyitott gerinc, amikor egy erősebb bőrszövetréteg takarja a gerincvelőt. Ezt az anyai vérvizsgálat nem jelzi, és a 18-20. héten elvégzett genetikai ultrahang-vizsgálat sem minden esetben mutatja ki” – ismertet egy ritkábban előforduló és a csecsemőultrahanggal az egy hónapos kor alatt még jól kiszűrhető esetet a doktornő.

A bőr jóindulatú érdaganata a máj hasonló problémáját jelezheti

Több olyan eset fordul elő, amikor a magzati ultrahang semmilyen elváltozásra nem utal, és csak a csecsemő-ultrahang során derül fény valamire. Ajánlható a vizsgálat az eddig elmondottakon kívül akkor is, ha a baba bőrén a málna színére hasonlító vörös képletet találunk, ami jóindulatú érdaganatnak, orvosi szóval hemangiómának bizonyul. Ugyanez az elváltozás a májban is előfordulhat, amit szintén érdemes még időben kiszűrni. Ritkán májdaganatot találunk, amelyek általában jóindulatúak, néha pedig a mellékvesék veleszületett rosszindulatú daganatát, az úgynevezett neuroblasztómát tárjuk fel hasi ultrahanggal. Előfordulhat a gyomorszáj szűkülete is, amire a túl gyakori hányás hívhatja fel a szülők figyelmét” – sorol néhány további, ultrahanggal könnyen kiszűrhető betegséget dr. Várkonyi Ildikó.

Ami nagyon fontos még, az a csípő rendellenességeinek szűrése. Van, hogy a fizikális vizsgálatok semmit nem mutatnak, az ultrahanggal azonban észreveszünk például egy csípődiszpláziát, ami speciális pelenka hordását vagy ortopédiai kezelést tesz indokolttá. A csípő ultrahang-vizsgálata kiemelten javasolható azoknak a tünetmentes babáknak, akiknek családjában női ágon észleltek csípőficamot korábban, valamint minden farfekvésből vagy ikerterhességből született csecsemők számára, ez ugyanis szintén fokozza a csípő rendellenességeinek kockázatát.

Megosztás