Dr. Gasparics Roland

belgyógyász, diabetológus

Kevésbé közismert, de a meddőség hátterében a nők és a férfiak esetében is egyaránt állhat fel nem ismert inzulinrezisztencia: a kívánt várandósság ezekben az esetekben általában hamar létrejöhet akkor, ha ezt a problémát megfelelően kezelik – mondja centrumunk diabetológus szakorvosa, dr. Gasparics Roland, aki az elmúlt években számos párnak segített abban, hogy szülőkké válhassanak. Ő foglalkozik továbbá a terhességi cukorbetegség felismerésével és kezelésével is: a vércukorértékek megfelelő beállításával biztonsággal elkerülhetőek a magzatra és az anyára leselkedő szövődmények, illetve a szülés során fellépő komplikációk.

On-line időpont foglalás

„Inzulinrezisztenciáról van szó azokban az esetekben, amikor a szervezet sejtjei nem reagálnak megfelelően az inzulinra, és emiatt nem képesek a vérben keringő glükóz kellő mennyiségben történő felvételére. Ez az állapot nemcsak a nők, hanem a férfiak esetében is meddőséghez vezethet, így a meddőségi kivizsgálás során erre is feltétlenül ki kell térni” – mondja dr. Gasparincs Roland, aki a diagnózis felállítását követően dietetikus munkatársunkkal együtt dolgozza ki, hogy az életmódbeli változtatások mellett milyen étrendi változtatások lesznek szükségesek ahhoz, hogy a kívánt gyermekáldás létrejöhessen.

„Férfiak esetében gyakori, hogy az inzulinrezisztenciához túlsúly is társul, amelynek következtében a szokásosnál több ösztrogén és kevesebb tesztoszteron fog termelődni a szervezetükben. A hímivarsejtszám ezeknél a férfiaknál egy idő után lecsökken, emellett a hímivarsejtek mozgékonysága is romlik, így nem tud megfoganni a baba. Az inzulinrezisztens állapot kezelésével csökkenthető a túlsúly és helyreállítható a herék megfelelő működése” – mondja a szakember. „Nők esetében szintén szintén hormonális problémákhoz vezet az inzulinrezisztens állapot: a nem megfelelő hormonegyensúly miatt nem történik meg az érett petesejt tüszőből történő kiszabadulása, így a megtermékenyítés sem jöhet létre. Ezekben az esetekben ugyancsak meg kell birkózni a jelentős súlyfelesleggel, amennyiben ez kialakult, sokszor pedig egyértelműen a policisztás petefészek szindróma áll az inzulinrezisztencia kialakulásának hátterében, így ilyenkor ezt kell kezelni.”

„A segíteni akarás vitt az orvosi pályára”

„Mindig is bennem volt a segíteni akarás, a diabetológiára pedig azt követően esett a választásom, amikor szembesültem vele, hogy a cukorbetegség gyakorisága évről évre drámai mértékben emelkedik. Mivel minél több betegnek szerettem volna segíteni, ezért ez a terület teljesen ideálisnak tűnt a számomra” – mondja magáról a meddő párokkal és évek óta rendszeresen foglalkozó szakember.

„Amennyiben a pár férfi tagjánál kizártuk a meddőséget, a nőnél azonban felmerül az inzulinrezisztencia gyanúja, akkor ezt a centrumban helyben, egy egyszerű vércukorterheléses vizsgálattal derítjük ki. A hormonális viszonyok vizsgálatára ugyancsak helyben, a megfelelő laborvizsgálatokkal kerülhet sor. A nők csaknem 40 százalékánál jelen van az inzulinrezisztencia, így érdemes minél hamarabb kizárni ezt az okot” – mondja Gasparics. „A kezelés – ahogyan a férfiaknál is – az esetek túlnyomó többségében életmódterápiát jelent, vagyis személyre szabott étrend bevezetését a megfelelő mennyiségű mozgással ötvözve. Ez általában eredményre vezet, de amennyiben nem, vagy a gyermekáldás már hosszabb ideje késik, akkor gyógyszeres kezelésre is lehetőség adódik” – mondja a szakember.

„Természetesen nemcsak annak örülök, amikor egy betegséget sikerül a pácienssel együtt megelőznünk, vagy egy már kialakult betegség esetén a szövődményeket elkerülnünk, hanem annak is, amikor egy párnál sikerült megtalálni és közös munkával legyőzni a meddőség okát. Mindig sikerélmény, amikor a baba végre megszületik” – mondja személyes motivációiról Gasparics.

Terhességi cukorbetegség: a megfelelő kezeléssel megelőzhetőek a magzatra leselkedő veszélyek

A kismamák egy részénél terhességi cukorbetegség alakulhat ki a várandósság alatt, amely a legtöbb esetben szerencsére csak erre az időszakra korlátozódik. A cukorbetegség kialakulásának oka ilyenkor a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő: a méhlepényben termelődő hormonok csökkentik a szervezetben termelődő inzulin hatását, aminek következtében átmeneti inzulinrezisztencia jön létre az érintett kismama szervezetében.

„Ha egy kismama esetében terhelő anamnézis áll fent, azaz előfordult már nála korábban inzulinrezisztencia, illetve az előző terhességében cukorbetegség, vagy épp a családjában van sok cukorbeteg, akkor már a 12. terhességi héten ajánlott egy terheléses vércukorszintmérés elvégzése. Ha ilyen előzmények nem állnak fenn, akkor pedig ezt a vizsgálatot a 24-28. terhességi héten is elegendő elvégezni” – mondja a vizsgálat javasolt ütemezéséről a szakember.

„A terhességi cukorbetegség kezelésének legfontosabb alappillére a megfelelő életmód és diéta – ez utóbbi összeállításában centrumunk dietetikus munkatársa segít a kismamáknak. Ha a diéta nem vezet eredményre, akkor inzulin adásával állítjuk be a megfelelő vércukorértékeket” – mondja Gasparics.

Megosztás