strand

Gyermek- és tinédzserkori strandfertőzések

A gyermekek körében nyaranta megemelkedik a különféle bakteriális és gombás strandfertőzések előfordulásának gyakorisága, néhány egyszerű óvintézkedés betartásával azonban csökkenthető a fertőzésveszély. Előnyös, ha a picikre úszópelenkát vagy bugyit adunk, és az is segíthet, ha fürdés követően nem hagyjuk rajtuk megszáradni a fürdőruhát, hanem szárazra cseréljük.

A strandokon általános szabály, hogy a gyermekmedencébe nem mehetnek be a felnőttek, ennek ellenére azonban ez néha mégis előfordul. Ez a gyermekkori nőgyógyászati fertőzések egyik legfőbb forrása, ahol gyakorlatilag bármilyen, a szülőkben jelenlévő fertőzés átkerülhet a picikre. Érdemes kiemelni a szexuális úton terjedő humán papillómavírust (HPV), amely nemi szervi szemölcsöt (condyloma), illetve a bőr egyéb felületein megjelenő szemölcsöket okozhat.

A gyermek- és tinédzserkori fertőzések másik típusát a gombák által okozott betegségek jelentik, elsősorban a Candida-fertőzés. Ez jellemzően a serdülőkorú lányokat szokta érinteni, akiket a szervezetükben lezajló hormonális változások tesznek fogékonyabbá a Candidával szemben. A fertőzés bármely hámmal fedett testfelszínen megjelenhet, de a leggyakoribb előfordulási helyek a hüvelybemenet, a végbéltájék, valamint a testhajlatok. A Candida elsősorban a melegvizes medencékben fordulhat elő.

A strandfertőzések egy további forrását maguk a gyermekek jelentik, akik a medencében egymásnak adhatják át a kórokozókat. Ezen a módon terjedhetnek például a végbéltájékon megtelepedő Esherichia coli vagy Enterococcus faecalis fertőzések. A kólibaktériumok étvágytalanságot és súlyosabb hasmenést, más esetekben pedig húgyúti fertőzéseket okoznak, az Enterococcus baktériumok pedig elsősorban húgyúti fertőzéseket válthatnak ki. A nem megfelelően kezelt húgyúti fertőzések egyéb kórokozó baktériumait (például Proteus mirabilis, Psuedomonas aeruginosa) ugyanígy egymásnak adhatják át a picik.

Mit tehetünk a strandfertőzések megelőzése érdekében?

A legjobb és legegyszerűbb lehetőség, ha gyermekeinkkel elkerüljük a strandok medencéit, és inkább olyat választunk a kikapcsolódáshoz, ahol élő víz van.

Ha mégis a strandot választjuk, érdemes lehet odafigyelni arra, hogy fürdés után levegyük a gyermekről a vizes fürdőruhát, és szárazat adjunk rá. Erre különösen akkor érdemes odafigyelni, ha gyermekünk fokozott érzékenységet mutat a húgyúti vagy gombás fertőzésekkel szemben.

Növelheti a fertőzésveszélyt az is, ha a kislányok fürdőruha nélkül mennek a medencébe, hiszen ilyenkor szabadon marad a húgycsőnyílás és a hüvelybemenet. Ezért vagy bugyit, vagy úszópelenkát adjunk a gyermekre.

Hogyan kezelhetőek a már kialakult fertőzések?

A kezeléseket minden esetben a kórokozók tenyésztése előzi meg. Amennyiben baktérium a kórokozó, rezisztenciateszt alapján antibiotikum-terápia és probiotikum szedése javasolt, gombás fertőzéseknél pedig gomba elleni készítmény (antimikotikum) szedésére van szükség.

Gyermek- és tinédzser nőgyógyászat az Istenhegyi Géndiagnosztika Centrumban

Felnőtt nőknél a legtöbb esetben a tünetek alapján el lehet dönteni, hogy milyen jellegű fertőzés áll fenn, kislányoknál ez kevésbé egyértelmű.

Tizennyolc éves kor alatt a nőgyógyászati problémák ellátása ezért a gyermeknőgyógyászat szakterülete, mely sajátos eszköztárral és a felnőtt nőgyógyászatban is alkalmazott diagnosztikai módszerekkel, de esetenként eltérő terápiás javaslatokkal dolgozik.

A Géndiagnosztika Központban dr. Varga Anikó szülész-nőgyógyász és gyermekgyógyász szakorvosunk foglalkozik a 18 év alatti lányok nőgyógyászati problémáival, és válaszol a felmerülő kérdésekre.

Szolgáltatásunkról itt olvashat bővebben: Gyermek- és tinédzser nőgyógyászat