Fertőzések

A terhesség előtt és alatt adható védőoltások

Kategóriák: Családtervezés, Várandósság|Címkék: , |

Melyek azok a fertőző betegségek, amelyeket megelőzhetnek a terhesség előtt és alatt adható védőoltások, és mely esetben nem ajánlott egy-egy védőoltás terhesség alatt történő alkalmazása? Mikor kell feltétlenül kikérnünk az oltási szakember tanácsát? Oltási javaslatok és ellenjavallatok a várandósság alatt.

A magzatot veszélyeztető szerzett ártalmak

Kategóriák: Családtervezés, Várandósság|Címkék: |

A baktériumok és vírusok a terhesség bármelyik időszakában megbetegíthetik a magzatot anélkül, hogy az anyában tünetekkel járó betegséget okoznának. A terhesgondozás során, felhasználva a korszerű labordiagnosztika és ultrahang-technika adta lehetőségeket, a veszélyt idejekorán felismerve, a megfelelő kezelést alkalmazva sok esetben kedvezően tudjuk befolyásolni (ill. gyógyítani) a fertőzés kimenetelét, tünetmentes gyógyulást érhetünk el.

Utazás a terhesség alatt: mire figyeljünk és mi az, amit feltétlenül kerüljünk?

Kategóriák: Várandósság|Címkék: , |

A terhesség alatti utazás nem mindenkinek javasolt, de a legtöbb esetben semmi akadálya nincs: a várandósság egy bizonyos szakaszáig szinte teljesen veszélytelenek még a hosszabb utak is. Egy bizonyos magzati életkorig akár repülőgépen is nyugodtan utazhatunk, később azonban ez már nem ajánlott: ilyenkor válasszunk inkább földi közlekedési eszközt, ahol a legkisebb eséllyel lehetünk rosszul.

Vírusfertőzések a terhesség alatt

Kategóriák: Várandósság|Címkék: , |

A baktériumok, vírusok vagy az egysejtű élősködők a terhesség bármelyik időszakában megbetegíthetik a magzatot, anélkül, hogy tünetekkel járó betegséget okoznának. A vírusfertőzések egy része komoly veszélyt jelent a magzatra, más részük azonban csak kevésbé vagy egyáltalán nem ártalmas. Cikkünkben áttekintjük, hogy mely vírusfertőzések okozhatnak magzatkárosodást és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésünkre, ha nem sikerült elkerülnünk a fertőzést. Ha védőoltás beadására is szükség van, minden esetben konzultáljunk kezelőorvosunkkal, mivel egyes oltások adása nem ajánlott a terhesség alatt.

Go to Top