Dr Zsirai László szülész-nőgyógyász

Dr. Zsirai László

szülész-nőgyógyász, diabetológus és ultrahangos szakorvos

“Már az orvosi pályám kezdetén is nagyon érdekeltek a terhességgel összefüggő betegségek és az, hogy miként segíthetünk ilyenkor a kismamáknak. A várandósság alatt számos olyan probléma megjelenhet, ami máskor, a baba jelenléte nélkül is kialakulhatna, azonban ilyenkor nem csak a kismama, hanem a magzat egészségére is szervezetére kell odafigyelünk. Jó példa erre az egyik szakterületem, a  terhességi toxémia: ha nem ellenőrizzük megfelelően a kismama élettani folyamatait, akkor ez akár a terhesség túl korai befejezését vonhatja magával. Hogy ez lehetőleg elkerülhető legyen, a vészhelyzetet mielőbb fel kell ismernünk” – mondja dr. Zsirai László szülész-nőgyógyász, diabetológus és ultrahangos szakorvos.”

szakrendelései:

Várandósság alatti vizsgálatok (Időpont csak telefonon foglalható)
Terhesgondozás (Időpont csak telefonon foglalható)
Nőgyógyászat

Rendkívül alapos vizsgálatban volt részem, külön hálás vagyok, hogy mindent magyarázott, mutatott a Doktor Úr.
Maximálisan elégedett vagyok!

2024.05.29., 12. heti ultrahang vizsgálat

Szuper volt a vizsgálat, Zsirai doktor úr nagyon alapos, kedves és türelmes volt. Máskor is hozzá fogunk fordulni!

2024.05.31., Kombinált szűrés

Érthetően elmagyarázott mindent, kedves volt. Összességében többet kaptam mint amire számítottam, nagyon profi volt minden.

2024.06.03., 12. heti ultrahang vizsgálat

„Első munkahelyemen, a korábban a Szabolcs utcában működő Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján a terhességi cukorbetegségben, illetve a terhességi toxémiában – idegen szóval preeclampsia – érintett kismamákkal foglalkozó munkacsoportba kerültem. Később ezek váltak a fő szakterületeimmé: az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban mindkét állapotra kiemelten figyelünk, és ha egy érintett kismama szeretné, személyes konzultáció keretein belül adok számára részletes válaszokat. Ez megnyugtató lehet a számukra, és segíthet abban, hogy akár egy veszélyeztetett terhesség is minél kevesebb nyugtalansággal teljen. A terhességi cukorbetegségben vagy toxémiában érintett kismamák állapotát Centrumunk szülész-nőgyógyász, diabetológus és dietetikus szakemberei követik nyomon, az esetmegbeszéléseiken pedig én is mindig jelen vagyok” – mondja dr. Zsirai László.

A szakember elsősorban a magzati rendellenességek szűrésére szolgáló genetikai ultrahangvizsgálatok elvégzésével foglalkozik nap mint nap. A genetikai ultrahangvizsgálatok a genetikai eredetű rendellenességek kimutatására szolgáló vizsgálatok: a biokémiai vizsgálatokkal pontosított mérések legkorábban a 12. terhességi hét környékén kezdhetőek el, és ilyenkor kerül sor többek között a tarkótáji vizenyő vizsgálatára és az orrcsont jelenlétének megállapítására. A 18-20. terhességi hét környékén elvégzett második genetikai ultrahangvizsgálat során – az orrcsont hosszának mérése mellett – a nyitott gerinc, az agy- és a koponyafejlődési rendellenességek, valamint a belső szervek és a csontok fejlődési problémáinak felismerése a legfontosabb feladat.

Szigorú minőségbiztosítási rendszer az ultrahangos mérésekre

„Ahogyan Centrumunk összes ultrahangos szakorvosa, én is rendelkezem a londoni székhelyű Fetal Medicine Foundation (FMF) nemzetközi minőségbiztosítási licencével. A licenc az FMF saját fejlesztésű képzési és tanúsítási eljárása: célja, hogy a 11–13+6 hetes ultrahangvizsgálatokat nemzetközi összehasonlításban is egymáshoz hasonlóan magas színvonalon végezzék az ultrahangos szakemberek. Vizsgálati eredményeink szigorú auditon esnek át, így az általunk végzett ultrahangos mérések garantáltan megfelelnek az elvárt szabványrendszernek. A későbbi, 28-32. hét körül, illetve terhesség utolsó két hetében elvégzett ultrahangvizsgálatok során már nem keresünk genetikai eredetű rendellenességeket, ezek főként a magzat helyzetének és fejlődésének nyomon követésére szolgálnak” – mondja dr. Zsirai.

Miért fontos a terhességi toxémia minél hamarabb történő felismerése?

„Centrumunkban már a 12. terhességi héttől elérhetővé a terhességi toxémia korai – 34. hét előtt megjelenő – formájának szűrése. A tünetek kialakulását ugyan ilyenkor sem lehet elkerülni, a korai felismerésnek köszönhetően azonban mindez nem fogja váratlanul érni sem a kismamát, sem pedig minket. A teszttel a magas kockázatú esetek nagy része korán azonosítható, így a szélsőséges esetben akár magzati és anyai életveszélyes állapottal járó betegség kontrolljára még időben felkészülhetünk. Ide tartozik a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés és az időben elkezdett gyógyszeres vérnyomáscsökkentő kezelés, ha pedig a tünetek valóban súlyossá válnak, folyamatos kórházi megfigyelés is javasolttá válhat” – mondja a szakember.

A terhességi toxémia szűrésében – a vérvizsgálaton kívül – az ultrahangos méréseknek is fontos szerep jut: „Előnyös, ha az ultrahangos orvosnak ebben is kellő jártassága van, ilyenkor ugyanis speciális paramétereket – például az artériák véráramlásának különféle változóit – kell vizsgálnunk. Egy a pályája elején lévő szakember nem biztos, hogy észreveszi azokat a jeleket, amelyeket én több éves tapasztalattal már igen.”

„Azért szerettem igazán az ultrahangos vizsgálatokat, mert bár hasonlóak, mint a többi képalkotó eljárás – röntgen, MR vagy CT – ezeknél sokkal könnyebben kivitelezhetők. Részletes és fontos információkat kaphatunk a magzatról anélkül, hogy veszélyeztetnénk akár az anyát, akár a magzatot. A gerinc, az arc- és az agykoponya mellett részletesen vizsgálhatóak az agykamrák, a szív, a vesék, a gyomor, a húgyhólyag, a végtagok csöves csontjai, és még számos olyan apró jel, amely valamilyen rendellenesség meglétére utalhat. A felvételek alapján a különféle rendellenességek egy részének jelenléte már a biokémiai vizsgálatok eredményei nélkül is teljesen egyértelműen megállapítható” – emeli ki a módszer előnyeit az ultrahangos specialista.

Megosztás