Dr. Zsirai László

szülész-nőgyógyász, diabetológus és ultrahangos szakorvos

“Már az orvosi pályám kezdetén is nagyon érdekeltek a terhességgel összefüggő betegségek és az, hogy miként segíthetünk ilyenkor a kismamáknak. A várandósság alatt az összes olyan kórfolyamat megjelenhet, ami a baba jelenléte nélkül is, ekkor azonban nem csak a kismama szervezetére kell odafigyelünk, hanem a magzatának egészségére is.”

On-line bejelentkezés

szakrendelései:

Várandósság alatti vizsgálatok (Időpont csak telefonon foglalható)
Terhesgondozás (Időpont csak telefonon foglalható)
Meddőségi diagnosztika
Nőgyógyászat

“Jó példa erre az egyik szakterületem, a többek között magas vérnyomással és fehérjevizeléssel járó terhességi toxémia: ha nem ellenőrizzük megfelelően a kismama élettani folyamatait, akkor akár a terhesség túl korai befejezésére is szükség lehet. Hogy ez lehetőleg elkerülhető legyen, a magzati vészhelyzetet mielőbb fel kell ismernünk” – mondja dr. Zsirai László szülész-nőgyógyász, diabetológus és ultrahangos szakorvos.

„Első munkahelyemen, a korábban a Szabolcs utcában működő Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján a terhességi cukorbetegségben, illetve a terhességi toxémiában – idegen szóval preeclampsia – érintett kismamákkal foglalkozó munkacsoportba kerültem. Később ezek váltak a fő szakterületeimmé: az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrumban mindkét állapotra kiemelten figyelünk, és ha egy érintett kismama szeretné, személyes konzultáció keretein belül adok számára részletes válaszokat. Ez megnyugtató lehet a számukra, és segíthet abban, hogy akár egy veszélyeztetett terhesség is minél kevesebb nyugtalansággal teljen. A terhességi cukorbetegségben vagy toxémiában érintett kismamák állapotát Centrumunk szülész-nőgyógyász, diabetológus és dietetikus szakemberei követik nyomon, az esetmegbeszéléseiken pedig én is mindig jelen vagyok” – mondja dr. Zsirai László.

A szakember – amellett, hogy elsősorban a terhességi toxémiával diagnosztizált kismamáknak ad információkat – a magzati rendellenességek szűrésére szolgáló genetikai ultrahangvizsgálatok elvégzésével foglalkozik napi szintű rendszerességgel. A genetikai ultrahangvizsgálatok a genetikai eredetű rendellenességek kimutatására szolgáló vizsgálatok: a biokémiai vizsgálatokkal pontosított mérések legkorábban a 12. terhességi hét környékén kezdhetőek el, és ilyenkor kerül sor többek között a tarkótáji vizenyő vizsgálatára és az orrcsont jelenlétének megállapítására. A 18-20. terhességi hét környékén elvégzett második genetikai ultrahangvizsgálat során – az orrcsont hosszának mérése mellett – a nyitott gerinc, az agy- és a koponyafejlődési rendellenességek, valamint a belső szervek és a csontok fejlődési problémáinak felismerése a legfontosabb feladat.

Szigorú minőségbiztosítási rendszer az ultrahangos mérésekre

„Ahogyan Centrumunk összes ultrahangos szakorvosa, én is rendelkezem a londoni székhelyű Fetal Medicine Foundation (FMF) nemzetközi minőségbiztosítási licencével. A licenc az FMF saját fejlesztésű képzési és tanúsítási eljárása: célja, hogy a 11–13+6 hetes ultrahangvizsgálatokat nemzetközi összehasonlításban is egymáshoz hasonlóan magas színvonalon végezzék az ultrahangos szakemberek. Vizsgálati eredményeink szigorú auditon esnek át, így az általunk végzett ultrahangos mérések garantáltan megfelelnek az elvárt szabványrendszernek. A későbbi, 28-32. hét körül, illetve terhesség utolsó két hetében elvégzett ultrahangvizsgálatok során már nem keresünk genetikai eredetű rendellenességeket, ezek főként a magzat helyzetének és fejlődésének nyomon követésére szolgálnak” – mondja Zsirai.

Miért fontos a terhességi toxémia minél hamarabb történő felismerése?

„Centrumunkban legújabban már a 12. terhességi héten is elérhetővé vált a terhességi toxémia korai – 34. hét előtt megjelenő – formájának szűrése. A tünetek kialakulását ugyan ilyenkor sem lehet elkerülni, a korai felismerésnek köszönhetően azonban mindez nem fogja váratlanul érni sem a kismamát, sem pedig minket. A teszttel a magas kockázatú esetek nagy része korán azonosítható, így a szélsőséges esetben akár magzati és anyai életveszélyes állapottal járó betegség kontrolljára még időben felkészülhetünk. Ide tartozik a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés és az időben elkezdett gyógyszeres vérnyomáscsökkentő kezelés, ha pedig a tünetek valóban súlyossá válnak, folyamatos kórházi megfigyelés is javasolttá válhat” – mondja a szakember.

A terhességi toxémia szűrésében – a vérvizsgálaton kívül – az ultrahangos méréseknek is fontos szerep jut: „Előnyös, ha az ultrahangos orvosnak ebben is kellő jártassága van, ilyenkor ugyanis speciális paramétereket – például az artériák véráramlásának különféle változóit – kell vizsgálnunk. Egy a pályája elején lévő szakember nem biztos, hogy észreveszi azokat a jeleket, amelyeket én több éves tapasztalattal már igen.”

„Azért szerettem meg az ultrahangos vizsgálatokat, mert bár hasonlóak, mint a többi képalkotó eljárás – röntgen, MR vagy CT – ezeknél azonban sokkal könnyebben kivitelezhetőek. Részletes és fontos információkat kaphatunk a magzatról anélkül, hogy veszélyeztetnénk akár az anyát, akár a magzatot. A gerinc, az arc- és az agykoponya mellett részletesen vizsgálhatóak az agykamrák, a szív, a vesék, a gyomor, a húgyhólyag, a végtagok csöves csontjai, és még számos olyan apró jel, amely valamilyen rendellenesség meglétére utalhat. A felvételek alapján a különféle rendellenességek egy részének jelenléte már a biokémiai vizsgálatok eredményei nélkül is teljesen egyértelműen megállapítható” – emeli ki a módszer előnyeit az ultrahangos specialista.

Megosztás