Okozhatja-e nappali fáradtságát az éjszakai horkolás?

Bejelentkezés

Ön is szokott horkolni éjjelente? Esetleg párja az, aki rendszeresen horkol alvás közben? Érdemes tudni, hogy az erős horkolás hátterében alvásfüggő légzészavar (alvási apnoé) is állhat, amellyel ajánlott felkeresni egy ezzel foglalkozó szakembert.

A jellegzetes horkoló hangot a szájpad, a nyelvcsap vagy a garatívek lágy szöveteinek rezgése okozza. Alvás közben ellazulnak az itt található izmok és kötőszövetek, a folyamatosan be- és kiáramló levegő pedig mozgásba hozza ezeket a szöveteket, szűkítve ezzel az áramló levegő rendelkezésére álló helyet.

A horkolás közben kiadott hang annak függvényében változik, hogy a légzés során pontosan mely szövetek kezdenek vibrálni. Ha az orrüregünk vagy orrgaratunk lágy szövetei jönnek mozgásba, „orrhangot” fogunk kiadni, amely nem lesz kifejezetten hangos. Ha viszont a lágy szájpadunk vagy a nyelvcsapunk rezeg, sokkal hangosabb és a velünk alvókat jobban zavaró torokhangot fogunk képezni.

A legtöbb esetben persze nem egy, hanem több terület együttes rezgése váltja ki a horkolást, amely többnyire a hátunkon fekve lesz a leghangosabb. Aszerint, hogy egy óra alatt hányszor fordul elő 10 mp-nél hosszabb légzéskimaradás (légzési apnoe), több kategóriába osztják a horkolásban szenvedő betegeket.

Okozhatja-e nappali fáradtságát az éjszakai horkolás? részletesen

Tovább olvasáshoz kérjük kattintson!

Horkolásgátlás szolgáltatásaink és árlista

Fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat
32 000 Ft
Fül-orr-gégészeti kontroll vizsgálat
27 000 Ft
Fül-orr-gégészeti konzultáció
19 000 Ft
Horkolásgátlás szakorvosi vizsgálat
32 000 Ft
Horkolásgátlás kontroll vizsgálat
27 000 Ft
Horkolásgátlás konzultáció
19 000 Ft
Alvási apnoé vizsgálat Apnoe-link műszerrel »
neurológiai vagy horkolásgátlás szakorvosi vizsgálat után kapott időpont szerint, hétköznap,
a vizsgálat ára a kiértékelést is tartalmazza
45 000 Ft
Go to Top