Hogyan készítsük fel tinédzser lányunkat az első nőgyógyászati vizsgálatra?

Minden édesanya szembesül egyszer azzal a ténnyel, hogy gyermeke egyik napról a másikra pici lányból nővé érik, és bizony ezzel együtt eljön az első nőgyógyászati vizsgálat ideje is.

A nőgyógyászok szerint 13 és 15 éves kor között érdemes sort keríteni az első nőgyógyászati vizsgálatra. Ekkor még belső vizsgálatot nem végeznek, nem sértik meg a szűzhártyát, és ultrahangos vizsgálatot is csak hason keresztül végeznek. A belső vizsgálatok általában csak akkor válnak szükségessé, amikor a fiatal nő már szexuálisan aktív életet kezd élni, de ettől függetlenül 16 éves kortól ajánlják e vizsgálatok elvégzését is.

A nőgyógyász meglátogatása előtt azonban jó átgondolni, milyen kérdései, félelmei lehetnek a tinédzsereknek. Ilyenkor jól jöhet egy amolyan anya-lánya beszélgetés, hogy megtudd, hogyan éli meg a nőiségnek ezt a kissé kellemetlenebb oldalát, mit hallott a barátaitól eddig, mi az, ami okkal vagy ok nélkül nyugtalanítja. Az aranyszabály persze itt is az, hogy bár a problémák nem múlnak el attól, hogy nem beszélünk róluk, de erőltetni akkor sem szabad.

Bemenjünk vele a vizsgálóba?

Mindenkiben felmerül ez a kérdés, hiszen a bennünk lakó anyatigris azt diktálja, menj be vele, válaszolj helyette a kellemetlen kérdésekre, és végig fogd a kezét – ezzel azonban sokszor csak rontanánk a helyzeten. Így hacsak a lányod nem kéri, hogy kísérd be a vizsgálóba, valószínűleg az a legjobb, ha megvárod odakint. Ez is biztonságérzetet fog adni neki, hiszen tudja, hogy ott vagy, ha szüksége lenne rád, viszont közben lehetősége nyílik megbeszélni az orvossal olyan témákat, mint a menstruációja, a melle érzékenysége, amikről hallgatóság nélkül is elég kényelmetlen beszélnie. Ez nem jelenti, hogy titkolózik előtted, pusztán azt, hogy tiszteletben tartod a személyes szféráját.

Az első és legfontosabb dolog, hogy a nőgyógyásznak legyen ideje megbeszélni a lányoddal a vizsgálat előtt a felmerülő kérdéseit.

“A lányod valószínűleg amiatt aggódik majd leginkább, hogy fájni fog a vizsgálat, vagy hogy kellemetlenül érzi majd magát, ezért fontos a bevezető beszélgetés, hogy eloszlassuk a félelmeiket. Nem tudják, mi fog történni, úgyhogy el kell nekik mondani.

Tinédzserkorban kiemelten fontos az egészségre nevelés, és ebbe a nőgyógyászati kérdéseknek is bele kell tartozniuk. Amit tizenévesként megszoknak, megtanulnak a fiatalok, az a későbbi életükre is kihat, ezért fontos, hogy időben előkerüljön ez a téma és foglalkozzunk vele.

Mit fog tőle kérdezni az orvos?

A nőgyógyász valószínűleg meg fogja kérdezni a lányodat, hogy aktív szexuális életet él-e, beszélni fog a születésszabályozásról és a biztonságos szexről. Ha aggódsz amiatt, hogy a nőgyógyász hogyan áll majd a kérdéshez, jobb lesz, ha előbb te beszélsz a lányoddal. Beszélgessetek a szexről és a családotok erkölcsi normáiról.

A kérdések után a nőgyógyász egy általános vizsgálatot fog elvégezni. Ellenőrizni fogja a pajzsmirigyet is, hogy méretre és formára megfelelő-e, és a tüdőt is meg fogja hallgatni. Ezen kívül a melleit is meg fogja vizsgálni, ha a lányod már serdül.

Mit mondjak neki a vizsgálatokról?

Ha a lányodra belső vizsgálat vagy kenetvétel vár, akkor fontos, hogy előre elmondd neki, mi fog történni a procedúra során. Hogy lesz egy lepedő vagy ruha rajta, amivel eltakarhatja magát, és a nőgyógyász arra fogja kérni, hogy feküdjön le és a lábait helyezze fel az erre alkalmas helyre. Esetlennek fogja érezni magát, de biztosítsd róla, hogy minden nő így érez, és a vizsgálat szükséges számos egészségügyi probléma szűréséhez, mint például a méhnyakrák, a rákmegelőző elváltozások, a méhnyak- és petefészek-daganatok, a szexuális úton terjedő betegségek.

Sok tinédzser fél a vizsgálattól, mert a barátaitól, társaitól azt hallotta, hogy nagyon fájdalmas. Biztosítani kell róla, hogy a vizsgálat nem fáj, ugyanakkor el kell neki mondani azt is, hogy valóban kellemetlenségekkel járhat. A tinédzsernek éreznie kell, hogy ő irányít. Vagyis ha a vizsgálat túlságosan kellemetlenné válna, merje megkérni a nőgyógyászát, hogy hagyja abba.

Legyen ez egy olyan tapasztalat, ami közelebb hoz titeket egymáshoz

Az első nőgyógyászati vizsgálat lehet a beavatási rítus a nőiségbe, és jó alkalom, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz. Az első alkalommal ajánld fel lányodnak, hogy utána elmentek együtt vásárolni vagy enni valamit, így az apró kellemetlenségeket egy sor pozitív élménnyel oldhatjátok fel.