Férfi meddőség

Tények és tévhitek a férfimeddőséggel kapcsolatban

Kategóriák: Andrológia|Címkék: , , , |

Magyarországon jelenleg körülbelül minden ötödik, gyermeket tervező párt érinti a meddőség, és ez a szám egyre növekszik. Jó hír viszont, hogy a statisztikák szerint e párok mindössze öt százalékánál nem sikerül a kezelések hatására a fogantatás. A nőket érintő meddőségről sokkal több szó esik, pedig a férfiak termékenységi problémái is épp olyan gyakoriak.

Az ivarsejtek termelődését elősegítő műtétek

Kategóriák: Andrológia|Címkék: , |

Ma már a szakemberek rendelkezésére állnak olyan mikrosebészeti módszerek, amelyekkel a korábbi eljárásoknál jobb eredményességgel és kevesebb szövődménnyel kezelhetőek a férfiak ivarsejttermeléssel kapcsolatos problémái. Mikor javasolt ezeknek az eljárásoknak az elvégzése?

Poszt-COVID férfimeddőség? Tények a koronavírus fertőzés nemzőképességre gyakorolt hatásáról

Kategóriák: Andrológia|Címkék: , , |

Az ijesztő mérteket öltött, a WHO által Covid-19-nek (coronavirus disease 2019) nevezett SARS-CoV-2 (severe acut respiratory syndrome coronavirus 2) pandémia harmadik hulláma után vagyunk. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy több férfi betegszik meg a fertőzésben, és magasabb a halálozási arány is a férfiak között. Összefoglalónkban a COVID-19 fertőzés és a védőoltások nemzőképességre gyakorolt hatásáról szerzett eddigi információkat foglaljuk össze, a 2021 május közepén végzett összesítésünk alapján.

A DNS töredezettségének vizsgálata áramlási citométerrel (SCSA)

Kategóriák: Meddőség|Címkék: , , , |

A DNS töredezettség áramlási citométerrel (flow citometria) történő vizsgálatának célja a spermiumban található örökítőanyag intaktságának és a töredezettség százalékos arányának meghatározása, ugyanis a töredezett DNS tartalmú spermium nem alkalmas arra, hogy a petesejtet megtermékenyítve egészséges embrió fejlődjön belőle. A sikeres megtermékenyítés esélyét jelentősen növeli, ha a spermiumok negyedénél kevesebben található töredezett DNS. A vizsgálatot az úgynevezett SCSA módszerrel (Sperm Chromatin Structure Assay) végezzük.

Az Y-kromoszóma deléciós vizsgálata

Kategóriák: Meddőség|Címkék: , , , |

Az Y kromoszóma hosszú karjának igen fontos szerepe van a spermaképzésben: a különféle kromoszómarészek hiánya - deléciója - jelentősen rontja a spermaképződést, amely gyakran akár teljesen hiányozhat is. Az Y-kromoszóma vizsgálata nagyon rossz spermakép vagy a spermiumok teljes hiánya esetén javasolt genetikai vizsgálat.

Go to Top